Αύξηση οχτώ λεπτά στο αγελαδινό γάλα – Ποια είναι η κατάσταση στην Κρήτη

Κρήτη
Αύξηση οχτώ λεπτά στο αγελαδινό γάλα – Ποια είναι η κατάσταση στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τον δρόμο στους αιγοκτηνοτρόφους δείχνουν οι αγελαδοπαραγωγοί, που κλείνουν «χρυσή» συμφωνία με τις βιομηχανίες – Σε τι τιμές κυμαίνεται το γάλα στην Κρήτη

Μάχη για την επιβίωσή τους, με τους γαλακτοπαραγωγούς αγελαδοτρόφους να βρίσκονται τα τελευταία 24ωρα σε καλό δρόμο προκειμένου να διεκδικήσουν και να διασφαλίσουν τιμές πάνω από τα 45 λεπτά το κιλό, βρίσκονται σε όλη τη χώρα οι παραγωγοί του ελληνικού γάλακτος, ενώ στην Κρήτη οι τιμές στο πρόβειο γάλα, κατά μέσο όρο, δεν υπερβαίνουν το 1 ευρώ το κιλό.

«Οι όποιες διεκδικήσεις των συναδέλφων του αγελαδοπαραγωγών, έναντι των μεγάλων γαλακτοβιομηχανιών της χώρας, επηρεάζουν θετικά και τους αιγοπροβατοτρόφους της Κρήτης, που μάχονται επίσης έχοντας απέναντί τους το τεράστιο κόστος παραγωγής, λόγω των ζωοτροφών και όχι μόνο», αναφέρει ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου, Γρύλλος Παπαδάκης, στη «ΝΚ».

Συγκεκριμένα, στο «μέτωπο» του αγελαδινού γάλακτος, οι Έλληνες αγελαδοτρόφοι πιέζουν για άμεση και γενναιόδωρη μεταβολή των συμβολαίων με τις βιομηχανίες. Κι αυτό, μετά από τις «παγωμένες» τιμές στο προϊόν τους, για τουλάχιστον έναν χρόνο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες που δημοσιεύονται στο “Agronews”, η αύξηση που φαίνεται να διεκδικούν και να πετυχαίνουν οι παραγωγοί διαμορφώνεται στα 8 λεπτά το κιλό, πάνω από τη μέση τιμή των περίπου 39,5 λεπτών το κιλό που υπολογίζει το παρατηρητήριο τινών γάλακτος της Κομισιόν. Κι ενώ διεκδικούν κοντά στα 47,5 λεπτά το κιλό, προκειμένου να καλύψουν τα κοστολόγιά τους, ήδη μεγάλη γαλακτοβιομηχανία υποχρεώθηκε σε μια αύξηση των συμβολαίων στα 45 λεπτά και αναμένεται να ακολουθήσουν και οι άλλες.

Σύμφωνα με τους αγελαδοτρόφους της χώρας μας, η ραγδαία αύξηση του κόστους ζωοτροφών και ενέργειας την περίοδο που διανύουμε βρίσκει πλέον την αγελαδοτροφία ιδιαίτερα ευάλωτη. Και αν δεν υπάρξει μία πολιτική στήριξης του κλάδου, το φαινόμενο της σφαγής των ζώων και της απώλειας του σημαντικού διατροφικού κλάδου αναμφισβήτητα θα γίνει εντονότερο στο επόμενο διάστημα.

Στην Κρήτη

Να υπενθυμίσουμε ότι στην Κρήτη αρχές Οκτωβρίου είχαμε μία θετική εξέλιξη για το αιγοπρόβειο γάλα, καθώς η διοίκηση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μυλοποτάμου προχώρησε σε αύξηση της τιμής παραγωγού του προϊόντος. Συγκεκριμένα, ξεκίνησε να συγκεντρώνει γάλα πληρώνοντας το «δωδεκάρι» με 1,05 ευρώ ανά κιλό, από τα 0,80 ευρώ το κιλό που ήταν η τιμή μέχρι τότε. Και καθώς η κατάσταση επιβίωσης των κτηνοτρόφων του νησιού μας ήταν και παραμένει κρίσιμη, μόνο καλά λόγια μπορεί κανείς να πει για την απόφαση αυτή του Συνεταιρισμού, που έχει ξεκινήσει την παραλαβή γάλακτος στις εγκαταστάσεις του και στους σταθμούς συγκέντρωσης.

Ήταν, δε, μια απόφαση που πάρθηκε στο πλαίσιο συζητήσεων και συναντήσεων όλων των κτηνοτροφικών συλλόγων του νομού Ρεθύμνου με τις συνεταιριστικές οργανώσεις και βέβαια με τη συγκεκριμένη συνεταιριστική οργάνωση στον Μυλοπόταμο.

Να υπενθυμίσουμε ότι η τιμή για τους παραγωγούς που θα παραδίδουν το γάλα τους αλλά δε θα αγοράζουν ζωοτροφές από τον Συνεταιρισμό από 1η Ιανουαρίου 2022 θα είναι 0,03 λεπτά μικρότερη.

Σύμφωνα, εξάλλου, με τα στοιχεία που μας έδωσε ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου Γρύλλος Παπαδάκης, η ετήσια παραγωγή γάλακτος των 120.000 τόνων στον νομό Ρεθύμνου φέτος θα είναι μειωμένη σε σημαντικό βαθμό, που θα αγγίξει μέχρι και το 35% με 40%, όπως εκτιμά ο ίδιος, λόγω της κρίσης που αντιμετωπίζουν οι αιγοπροβατοτρόφοι, κάτω από τη μεγάλη πίεση του κόστους που αφορά στις τιμές των ζωοτροφών.

Την Δευτέρα 22 Νοεμβρίου, ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου επανήλθε λέγοντας στην εφημερίδα μας: «Η κατάσταση παραμένει πολύ δύσκολη. Σήμερα που μιλάμε ο μέσος όρος της τιμής στο γάλα που παράγουμε στην Κρήτη δεν υπερβαίνει το 1 ευρώ το κιλό. Φανταστείτε ότι χρειαζόμαστε 22 με 23 κιλά γάλακτος για να αγοράσουμε ένα τσουβάλι ζωοτροφή. Φέτος, όπως δείχνουν τα πράγματα, με την τεράστια αύξηση στο κόστος παραγωγής, λίγοι ή ελάχιστοι παραγωγοί θα παραμείνουν στην παραγωγή των γαλακτοκομικών προϊόντων και των προϊόντων του κρέατος».

Όπως εξηγεί ο συνδικαλιστής, «η Κρήτη δεν μπορεί να αντέξει, διότι δεν υπάρχει η δυνατότητα να καλλιεργήσει κάποιος κτηνοτροφικά φυτά για να βγάλει ζωοτροφές. Δεν έχουμε την υποδομή, γιατί δεν έχουμε τους κάμπους. Δεν έχουμε δηλαδή την καλλιεργήσιμη γη στο νησί μας».

Ενόψει Χριστουγέννων

Προσδοκούν ανάκαμψη των τιμών

Καταλήγοντας και απαντώντας στο ερώτημά μας για τις όποιες ελπίδες ενόψει των Χριστουγέννων, ως προς την ανάκαμψη των τιμών στο κρέας και το γάλα, ο Γρύλλος Παπαδάκης λέει χαρακτηριστικά: «Το ευχόμαστε αυτό. Να δούμε μία ανάκαμψη στις τιμές. Διότι δεν μπορεί να σφάζουμε σήμερα στα 6 ευρώ και να αγοράζουμε το τριφύλλι και τις ζωοτροφές πανάκριβα. Πρέπει να διαμορφωθούν τιμές τέτοιες, που να είναι συμφέρουσες για τον κτηνοτρόφο, ώστε να μπορεί να παράγει. Αυτή τη στιγμή όμως, όπως είναι τα πράγματα, παράγει ο κτηνοτρόφος, παράγει ο γεωργός, αλλά δυστυχώς χρεώνεται ακόμα κάτι επιπλέον από την τσέπη του, για να κρατήσει την εκμετάλλευσή του “ζωντανή”».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News