Ηράκλειο: Διπλασιάστηκαν οι εκκρεμείς συντάξεις

Κρήτη
Ηράκλειο: Διπλασιάστηκαν οι εκκρεμείς συντάξεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πάνω από 14 χιλιάδες αιτήσεις εκκρεμούν μόνο στην ανατολική Κρήτη, σύμφωνα με το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου - Έως και έξι χρόνια η αναμονή

Τεράστιο είναι το πρόβλημα με τη συνεχή αύξηση των εκκρεμών συντάξεων στη χώρα μας, αφού - σύμφωνα με στοιχεία 37 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία - που κατέθεσαν σχετική ερώτηση στον αρμόδιο υπουργό με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη, ο αριθμός των εκκρεμών συντάξεων έχει διπλασιαστεί, με ευθύνη της κυβέρνησης. Η κοινοβουλευτική παρέμβαση αφορά συγκεκριμένα στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την ανακεφαλαίωση των ημερών εργασίας των ασφαλισμένων, αλλά και τη συσσώρευση αιτημάτων καταμέτρησης ενσήμων πριν το 2002, λόγω δυσλειτουργίας του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ).

Σύμφωνα με καταγγελίες, από τις αρχές του τρέχοντος έτους οι ασφαλισμένοι οι οποίοι προσέρχονται στα Υποκαταστήματα ΕΦΚΑ για να υποβάλλουν τα ασφαλιστικά βιβλιάρια (Δελτία Ασφαλιστικής Ταυτότητας και Εισφορών - ΔΑΤΕ), πριν το 2002, ώστε να πραγματοποιηθεί καταμέτρηση των ημερομισθίων, προκαταρκτική διεργασία που απαιτείται για την απονομή της σύνταξης, δεν μπορούν να πρωτοκολλήσουν το αίτημά τους στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ), με αποτέλεσμα αυτό να μην μπορεί να υποστεί επεξεργασία από τον αρμόδιο υπάλληλο.

Συνέπεια της ανωτέρω δυσλειτουργίας είναι να καθυστερεί, για ακόμα έναν πρόσθετο λόγο, η απονομή σύνταξης τού κάθε ασφαλισμένου, λόγο για τον οποίο, αν και η Διοίκηση του ΕΦΚΑ έχει ενημερωθεί, μέχρι σήμερα να αδυνατεί να δώσει λύση.

Το υπουργείο Εργασίας, μέχρι σήμερα, όχι μόνο δεν έχει κατορθώσει να επιλύσει το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων, αλλά δε δίνει λύσεις και σε επιπλέον ζητήματα που δημιουργούνται κατά τη διαδικασία εξέτασης συνταξιοδοτικών υποθέσεων. Ενδεικτικό είναι ότι οι εκκρεμότητες αυξήθηκαν από 125.000 τον Ιούνιο του 2019 σε 240.000 τον Οκτώβριο του 2021, συμπεριλαμβανομένων κύριων, επικουρικών, κ.λπ.

Για όλα τα παραπάνω οι ερωτώντες βουλευτές ζητούν να ενημερωθούν από τον αρμόδιο υπουργό:

  • «Πότε προτίθεται να λύσει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την ανακεφαλαίωση των ημερών εργασίας των ασφαλισμένων, ώστε να καταχωρίζονται οι αιτήσεις τους στο σύστημα;
  • Τι προτίθεται να πράξει αναφορικά με τις εκκρεμότητες των αιτημάτων που έχουν συσσωρευτεί στα υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ;», όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Σωκράτης Βαρδάκης.

«Τραγική η κατάσταση»

Αναφερόμενος ενδεικτικά στην κατάσταση που επικρατεί στην ανατολική Κρήτη, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Στέλιος Βοργιάς, κάνει λόγο για μείζον θέμα, που δεν έχει προηγούμενο σε καμία άλλη περίοδο στο παρελθόν, ακόμα και σε περιόδους που λόγω μνημονίων υπήρχαν μεγάλες καθυστερήσεις στην απονομή των κύριων και των επικουρικών συντάξεων.

«Φανταστείτε ότι αυτή τη στιγμή στην ανατολική Κρήτη εκκρεμούν πάνω από 14 χιλιάδες αιτήσεις επικουρικών και κύριων συντάξεων», αναφέρει στη «ΝΚ» ο Στέλιος Βοργιάς. «Η κατάσταση είναι τραγική. Κι ενώ υπάρχει πρόβλημα πανελλαδικά, αυτό δεν είναι στο μέγεθος του προβλήματος της ανατολικής Κρήτης», καταγγέλλει ο συνδικαλιστής. «Στην υπόλοιπη Ελλάδα σε δύο χρόνια έχεις πάρει σύνταξη, ιδίως επικουρική. Εδώ είναι απίστευτο αυτό που γίνεται. Να περιμένεις πέντε και έξι χρόνια για να πάρεις σύνταξη. Είναι προκλητικό. Πραγματικά, μας αντιμετωπίζουν σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας», τονίζει ο Στέλιος Βοργιάς.

Μάλιστα, όπως επισημαίνει, μέσα από την υποστελέχωση του ΕΦΚΑ, δεν είναι μόνο το Τμήμα Συντάξεων που καταρρέει. «Παράλληλα καταρρέουν και οι άλλες παροχές. Γενικότερα ό,τι έχει σχέση με παροχές καταρρέει. Και στηρίζονται μόνο οι υπηρεσίες που φέρνουν έσοδα στο κράτος».

ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΜΕΝΟΣ Ο ΕΦΚΑ

Υπολειτουργεί το Τμήμα Συντάξεων

Σύμφωνα με τον ίδιο, λόγω της αδιοριστίας από τη μια ως συνέπεια μνημονιακών νόμων, όσο και λόγω αποσπάσεων και μεταθέσεων από την άλλη, το Τμήμα Συντάξεων του ΕΦΚΑ στον νομό Ηρακλείου, και γενικότερα στην ανατολική Κρήτη, έχει σοβαρότατα προβλήματα υποστελέχωσης σήμερα.

Ο κ. Βοργιάς καλεί την κυβέρνηση «να λάβει μέτρα. Να επαναφέρει τους εργαζόμενους που έχει αποσπάσει δεξιά και αριστερά. Δε γίνεται να ταλαιπωρείται ο κόσμος. Ξέρεις τι είναι να πληρώνεις μια ζωή τις εισφορές σου κανονικά και, όταν έρχεται η ώρα να πάρεις τη σύνταξή σου, να σε αντιμετωπίζουν με αυτό τον τρόπο; Να μην μπορείς να ζήσεις γιατί το κράτος δε σου δίνει τη σύνταξη που δικαιούσαι; Πριν από πέντε-έξι χρόνια, το Τμήμα Συντάξεων του ΕΦΚΑ είχε γύρω στα 25 άτομα. Και τώρα έχουν μείνει ελάχιστοι υπάλληλοι που δεν προλαβαίνουν να κάνουν τη δουλειά αυτή που πρέπει για να λυθεί το πρόβλημα. Δεν πάει άλλο», καταλήγει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News