Θέρμανση: Πέντε τρόποι για να ζεσταθείτε οικονομικά

Κρήτη
Θέρμανση: Πέντε τρόποι για να ζεσταθείτε οικονομικά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Φέτος πραγματικά θα είναι μία πολύ δύσκολη χειμερινή περίοδος, τόσο λόγω του κόστους της θέρμανσης», τονίζει ο καθηγητής του ΕΛΜΕΠΑ, Δημήτρης Χρηστάκης

Τη σημερινή τιμή του πετρελαίου θέρμανσης χαρακτηρίζει ως πολιτικό ζήτημα που δε στηρίζεται σε φυσικούς παράγοντες, αλλά καθορίζεται από συμφέροντα παγκοσμίως ο μηχανολόγος μηχανικός, καθηγητής στο ΕΛΜΕΠΑ και διευθυντής του Εργαστηρίου Αιολικής Ενέργειας και Σύνθεσης Ενεργειακών Συστημάτων του Τμήματος Μηχανολογίας, Δημήτρης Χρηστάκης σε δηλώσεις του στην «ΝΚ».

Μάλιστα, με βάση τα σημερινά κόστη στην ενέργεια, ο ίδιος κατατάσσει το απλό κλιματιστικό στην πρώτη θέση από άποψη μικρότερης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για να ζεστάνουμε το σπίτι μας, ενώ έπονται το ηλεκτρικό καλοριφέρ (λαδιού) μαζί με την ηλεκτρική σόμπα. Όσο για τις ξυλόσπομπες και τα ενεργειακά τζάκια, ο ίδιος τα κατατάσσει στις πρώτες θέσεις ως προς τη συμφέρουσα λύση θέρμανσης, με την προϋπόθεση ότι το νοικοκυριό θα έχει τα δικά του ξύλα από τα κλαδέματα της ελιάς.

«Φέτος πραγματικά θα είναι μία πολύ δύσκολη χειμερινή περίοδος, τόσο λόγω του κόστους της θέρμανσης όσο και των γενικότερων θεμάτων που έχουμε με τον κορωνοϊό και διάφορα άλλα ζητήματα», δήλωσε στη «ΝΚ» ο Δημήτρης Χρηστάκης.

«Άν υπολογίσουμε όλα αυτά τα ζητήματα, θα πρέπει να τα βάλουμε κάτω από μια ομπρέλα, που είναι ιδιαίτερα έντονου ενδιαφέροντος και λέγεται παιδεία. Θεωρώ, δηλαδή, ότι ο κόσμος δεν έχει την κατάλληλη παιδεία για να αντιμετωπίσει όλα αυτά τα προβλήματα», σύμφωνα με τον κ. Χρηστάκη.

Ο καθηγητής του ΕΛΜΕΠΑ τονίζει πως «στη φύση ο πλούτος είναι άφθονος, αλλά δεν είναι φυσικό φαινόμενο το ότι ανεβαίνει η τιμή του πετρελαίου. Δεν είναι φυσικό φαινόμενο το ότι η τιμή του χάλυβα τον τελευταίο καιρό ανέβηκε 200%. Όλα αυτά είναι πολιτικά ζητήματα», τόνισε χαρακτηριστικά και αποκάλυψε το εξής: «Αυτή τη στιγμή, επειδή μιλάω με συναδέλφους μηχανικούς και εργολάβους, πληροφορούμαι ότι πολλοί προτιμούνε να πληρώσουν ρήτρες σε συμβόλαια που έχουν υπογράψει και δεν εκτελούν το έργο που έχουν αναλάβει, γιατί με την αύξηση του σίδερου, το κόστος που έχουν, αν εκτελέσουν το έργο, θα είναι μεγαλύτερο από την ποινή που θα έχουν εάν πληρώσουν ρήτρες. Δηλαδή, έχουν να διαλέξουν... “μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα”»!

Μικρότερη κατανάλωση - Υγιεινή θέρμανση - Συμφέρουσες λύσεις

Ποιες είναι, με βάση τις σημερινές συγκυρίες, οι πιο συμφέρουσες λύσεις για τη θέρμανση ενός νοικοκυριού, σύμφωνα με τον Δημήτρη Χρηστάκη.

«Η καλύτερη λύση είναι σήμερα το κλιματιστικό. Είναι, δηλαδή, η φτηνότερη λύση, από πλευράς κατανάλωσης. Δηλαδή, αν μπορεί κάποιος να δώσει 300-400 ευρώ και να βάλει ένα τέτοιο κλιματιστικό, θα έχει απόσβεση του κόστους σε δύο με τρία χρόνια, από το ρεύμα που θα γλιτώσει. Θα είναι και πιο υγιεινή αυτή η λύση σε σχέση με τις ηλεκτρικές σόμπες, οι οποίες καίνε τα σωματίδια που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα και δημιουργούν προβλήματα για το αναπνευστικό μας σύστημα», επισήμανε ο Δημήτρης Χρηστάκης.

Σε ό,τι αφορά βέβαια το θέμα της υγιεινής θέρμανσης, ο ίδιος ισχυρίζεται οτι: «Το καλύτερο είναι το σώμα του καλοριφέρ που βάζουμε στην πρίζα, δηλαδή του λαδιού. Μετά είναι το κλιματιστικό, το οποίο όμως καίει πολύ λιγότερο. Είναι το πιο φθηνό απ’ όλα στην κατανάλωση του ρεύματος. Κι αυτό διότι καταναλώνει περίπου κάτω από τα μισά απ’ ό,τι καταναλώνουν οι σόμπες. Συγκεκριμένα μία ηλεκτρική σόμπα για να ζεστάνει ένα μικρό δωμάτιο καταναλώνει δύο κιλοβάτ την ώρα. Άρα γύρω στο μισό ευρώ την ώρα. Δε ζεσταίνεις, βέβαια, σπίτι με ένα κιλοβάτ. Για να ζεστάνεις ένα σπίτι που έχει ένα με δύο δωμάτια, θέλεις τουλάχιστον 1,5 με 2 ευρώ την ώρα. Και αυτή η κατανάλωση γίνεται και από το καλοριφέρ λαδιού. Επομένως, εάν τολμήσεις να κοιμηθείς το βράδυ και να αφήσεις ανάμενα δύο τέτοια σώματα καλοριφέρ για 5-6 ώρες, θα χρειαστείς 10 ευρώ τη βραδιά. Με το κλιματιστικό, θα ζεστάνεις το σπίτι με τα μισά λεφτά και αυτό θα γίνει πιο γρήγορα».

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Χρηστάκη, ένα κλιματιστικό που θα βάλεις το αερόθερμό του να ζεστάνει το σπίτι σου, εάν το συνδυάσεις με το αερόθερμο ενός ενεργειακού τζακιού, θα ήταν σήμερα ο πιο κατάλληλος συνδυασμός, σε σχέση πάντοτε με τα δεδομένα που δημιουργεί το κόστος του πετρελαίου θέρμανσης και η αύξηση στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. Όσο για τα τζάκια, ο διευθυντής του Εργαστηρίου Αιολικής Ενέργειας και Σύνθεσης Ενεργειακών Συστημάτων του Τμήματος Μηχανολογίας, Δημήτρης Χρηστάκης, ξεκαθαρίζει ότι είναι μία συμφέρουσα λύση το ενεργειακό τζάκι, επειδή δεν έχει μεγάλες απώλειες σε ενέργεια, σε σχέση με τα κλασικά τζάκια. Όμως, σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνει, αυτό ισχύει με την προϋπόθεση ότι δε χρειάζεται να πληρώσουμε για να αποκτήσουμε τα ξύλα, τα οποία σήμερα δε θα τα βρούμε κάτω από τα 100 ευρώ το κυβικό, που ως τιμή δεν είναι σε καμία περίπτωση ανάξια λόγου.

«Το κακό είναι όμως», όπως λέει, «ότι ο περισσότερος κόσμος δεν διαθέτει ενεργειακά, αλλά κλασικά τζάκια. Και οι περισσότεροι δεν έχουν δικά τους ξύλα, αλλά τα αγοράζουν», κατέληξε ο κ. Χρηστάκης.

 (φωτογραφία: pexels)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News