Φυσικό αέριο: Άνοιξε την «κάνουλα» η Ρωσία – Νέα πτώση «ανάσα» στις τιμές

Οικονομία
Φυσικό αέριο: Άνοιξε την «κάνουλα» η Ρωσία – Νέα πτώση «ανάσα» στις τιμές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η σταδιακή αύξηση του εφοδιασμού της Ευρώπης από τις ρωσικές εταιρίες φυσικού αερίου, οδήγησαν τις τιμές σε εβδομαδιαίο χαμηλό

Μείωση κατά 10% καταγράφηκε κατά μέσο όρο τις τελευταίες 48 ώρες στα συμβόλαια μελλοντικής παράδοσης στην Ολλανδία (TTF Gas Futures), μετά την αύξηση των ροών στους αγωγούς φυσικού αερίου από την Ρωσία. Τα εν λόγω ολλανδικά συμβόλαια αποτελούν σημείο αναφοράς για όλη την Ευρώπη, με την πτώση των τιμών τους να δημιουργεί μια σχετική αισιοδοξία στην αγορά ενέργειας.

Ειδικότερα, η σταδιακή αύξηση του εφοδιασμού της Ευρώπης από τις Ρώσικες εταιρίες φυσικού αερίου, οδήγησαν τις τιμές σε εβδομαδιαίο χαμηλό, καθώς κατέγραψαν την μεγαλύτερη πτώση τους το τελευταίο διάστημα. Η αύξηση των ροών φυσικού αερίου έγινε στα πλαίσια της υπόσχεσης που είχε δώσει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, όταν ο ίδιος σημείωσε, στα τέλη του προηγούμενου μήνα ότι η Gazprom, θα ξαναγεμίσει σύντομα τις αποθηκευτικές δεξαμενές της Ευρώπης, αφού πρώτα ολοκληρωθεί το ανάλογο εγχείρημα στην Ρωσία, πράγμα που έγινε την προηγούμενη Δευτέρα.

Σχετικά με τις τιμές του φυσικού αερίου, Χθές, Πέμπτη, η τιμή σημείωνε πτώση 7,7% στα 67 ευρώ ανά Μεγαβατώρα στο Άμστερνταμ. Ενθαρρυντικό είναι επίσης το γεγονός ότι και στο Mallnow της Γερμανίας συνεχίζεται για δεύτερη μέρα η αύξηση των ροών.

Με την Gazprom να δεσμεύεται, μέσω του διαχειριστεί του συστήματος μεταφοράς αερίου στην Ουκρανία και την Σλοβακία, Sergiy Makogon, ότι η εταιρία θα διαθέτει ικανά αποθέματα φυσικού αερίου στα σύνορα των δύο προαναφερθέντων χωρών.

Οι έμποροι και οι αναλυτές παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις κινήσεις της Gazprom όσο και της Ρώσικης πλευράς γενικότερα, μιας και το αέριο που φτάνει πλέον στην Ευρώπη είναι περισσότερο από ότι ορίζουν τα ισχύοντα συμβόλαια.  

Με πληροφορίες από Bloomberg

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News