Εργασία: Τέσσερις στους δέκα εργαζόμενοι, αμείβονται με μισθό 400 ευρώ

Κρήτη
Εργασία: Τέσσερις στους δέκα εργαζόμενοι, αμείβονται με μισθό 400 ευρώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μειώνουν την ανεργία, δημιουργώντας φτωχούς εργαζόμενους» ανέφερε ο καθηγητής Αλέξης Μητρόπουλος

«Περίπου ένας στους τρείς εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα αμείβεται με 471,62 ευρώ μεικτά, 400 καθαρά αν αφαιρεθούν οι εισφορές», ανέφερε στον ραδιοφωνικό σταθμό 98.4 και την Αγγέλα Δουλγεράκη, ο καθηγητής Αλέξης Μητρόπουλος.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΦΚΑ που δόθηκαν στην δημοσιότητα την Τρίτη 9 Νοεμβρίου, «από τους 2 εκατ. 105 χιλιάδες εργαζόμενους που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα, το 37,42%, δηλαδή οι 808 χιλιάδες, λαμβάνουν μισθό 400 ευρώ. Όλες οι κυβερνήσεις υποστηρίζουν, σωστά σε κάποιο βαθμό, ότι επιτυγχάνουν την στατιστική μείωση της ανεργίας, όμως αυτό επιτυγχάνεται με την φτωχοποίηση των εργαζόμενων», ανέφερε ο κ. Μητρόπουλος.

Διαβάστε ακόμη: Ηράκλειο: Πόσες επιχειρήσεις άνοιξαν και πόσες έκλεισαν μέσα στην πανδημία

«Όποιος λαμβάνει 400 ευρώ και έχει οικογένεια, και δουλεύει και πεινάει, αδυνατεί να διαβιώσει ο ίδιος και η οικογένεια του», τόνισε ο κ. Μητρόπουλος, σημειώνοντας πως η οικονομική κατάσταση τους, δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο, με τον διπλασιασμό των τιμών στο ρεύμα και τα καύσιμα.

Ο ίδιος μιλά για έκρηξη των φτωχών εργαζόμενων, με μισθό ίσο του επιδόματος ανεργίας που ανέρχεται στα 399,60 ευρώ και προσθέτει ότι πρόκειται για σχέδιο βίαιης αναδιανομής του πλούτου, σε βάρος της εργατικής τάξης.

Τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, αφορούν στο Μάιο του 2020 και προέρχονται από την επεξεργασία των περιοδικών δηλώσεων για 2.163.717 εργαζόμενους από τους οποίους οι: 1.455.982 με πλήρη απασχόληση και οι 809.855 με μερική.

Ο μέσος μισθός μεικτά, για τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης ανέρχεται στα 1.203,42 ευρώ και για τους εργαζόμενους μερικής απασχόλησης στα 471.62 ευρώ μεικτά.

Διαβάστε ακόμη: Χριστουγεννιάτικο βοήθημα: «Κλείδωσε» η ημερομηνία πληρωμής - Αναλυτικά οι δικαιούχοι

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News