Νέοι πτυχιούχοι - Στον «αγώνα» για μια αξιοπρεπή εργασία

Κρήτη
Νέοι πτυχιούχοι - Στον «αγώνα» για μια αξιοπρεπή εργασία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το πτυχίο δεν αρκεί για την αγορά εργασίας - Απόφοιτοι πανεπιστημίων μιλούν για όσα συναντούν στο «κυνήγι» για μια θέση εργασίας

Μπορεί περισσότεροι από 4 στους 10 νέους να έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά καθώς φαίνεται το πτυχίο δεν αποτελεί «διαβατήριο» για την αγορά εργασίας.

Σύμφωνα και με στοιχεία της Eurostat, το ποσοστό των πτυχιούχων έχει φτάσει το 43,8% το 2020. Παρά το υψηλό αυτό ποσοστό, τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. από το προηγούμενο καλοκαίρι δείχνουν ότι το πτυχίο ή το μεταπτυχιακό δεν εξασφαλίζουν την είσοδο στην αγορά εργασίας.

Στις ηλικίες 25-29 ετών, το σύνολο των ανέργων είναι περίπου 51,5 χιλιάδες και από αυτούς οι 19,4 χιλιάδες είναι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και άλλοι 9,4 χιλιάδες κάτοχοι μεταπτυχιακού.

Πέρα από το θέμα της ανεργίας που φαίνεται να απασχολεί τους νέους πτυχιούχους, άλλα ζητήματα είναι οι συνθήκες που επικρατούν στο εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα, τα ωράρια, η εύρεση εργασίας στο αντικείμενο σπουδών τους, αλλά και η επιβαρυμένη ψυχολογία από τη μη εύρεση της επιθυμητής θέσης.

Η εφημερίδα «Νέα Κρήτη» επικοινώνησε με ορισμένους πτυχιούχους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που βρίσκονται στον αγώνα για την εύρεση μιας θέσης εργασίας που θα ανταποκρίνεται στα «θέλω» τους και αντιμετωπίζουν αρκετές δυσκολίες για να το καταφέρουν.

«Δεν είναι δύσκολο να βρεις δουλειά στα Χανιά ή την Κρήτη. Δύσκολο είναι να βρεις μια αξιόλογη εργασία, όπου δε σε εκμεταλλεύονται. Είναι δύσκολο να βρεις μια απασχόληση η οποία δε σε αναλώνει ψυχοσωματικά, με αντάλλαγμα την ικανότητα αυτοσυντήρησης και αυτάρκειας και αυτό μόνο», ανέφερε ο Χρήστος Τζουγκαράκης, ο οποίος έχει ολοκληρώσει το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων στο ΤΕΙ Μεσολογγίου και έχει πρόσφατα βγει στην αναζήτηση εργασίας, μετά την εκπλήρωση των στρατιωτικών υποχρεώσεών του. Όπως είπε στη «Ν.Κ.», αυτή τη στιγμή τον ενδιαφέρει να αναζητήσει κάτι που θα τον κάνει να νιώθει «γεμάτος» και δεν επικεντρώνεται τόσο στα χρήματα.

«Δυστυχώς ζούμε για να δουλεύουμε και αυτό πάλι δε φτάνει με τα έξοδα που μπορεί να έχει κάποιος τη σημερινή εποχή. Ωστόσο, αξιοπερίεργο είναι ότι ο κάθε εργοδότης ψάχνει τον καλύτερο δυνατό υποψήφιο που υπάρχει για να του δώσει βασικό μισθό και μηδενική δυνατότητα ανέλιξης, καθώς δεν ευλογούν την εξέλιξη σε ατομικό επίπεδο, έτσι ώστε αυτή να φτάσει σε συνολικό. Κοστολογούμε κυριολεκτικά ώρες από τη ζωή μας για χρήματα και χρήματα μόνο. Συν ότι ποτέ δε θα δουλέψεις ένα απλό οκτάωρο. Για εμένα πάντα πήγαινε παραπάνω και λίγες φορές το επωμιζόμουν», επισήμανε.

Ο φόβος

«Δεν παραπονιέμαι, αλλά δε μου δίνει ελπίδα η κατάσταση στην οποία ζούμε και, δυστυχώς, υπάρχει πολύς κόσμος που πραγματικά υποφέρει καθημερινά από αυτό: τον φόβο του εργοδότη, τον φόβο του να μείνει άνεργος και αυτά περνάνε στην ψυχοσύνθεση τη δική μας», πρόσθεσε ο Χρήστος Τζουγκαράκης.

Δεν είναι μόνο οι δυσκολίες στις συνθήκες εργασίας και οι απαιτήσεις των εργοδοτών, που φέρνουν τους νέους πτυχιούχους σε δύσκολη θέση, αλλά και το ψυχολογικό κομμάτι. Όπως μας αναφέρει ο Χρήστος, που είναι πτυχιούχος του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης στην Πολιτισμική Διαχείριση, «η κατάσταση είναι κάπως περίεργη όταν ψάχνεις για δουλειά. Και στο πρακτικό του θέματος και στο ψυχολογικό κομμάτι. Δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος. Όσο ψάχνω και δε βρίσκω απογοητεύομαι. Και όσο απογοητεύομαι δυσκολεύομαι να ψάξω. Δεν έχω και μεγάλη εργασιακή εμπειρία και νιώθω ότι είναι σημαντικό μειονέκτημα, παρά τις σπουδές». Ο ίδιος πρόσθεσε: «Δημιουργείται η αίσθηση ότι μένεις πίσω, χάνεις κάπως την επαφή με την εργασία και όσο αυτό συνεχίζει, νομίζεις ότι δεν μπορείς να ανταπεξέλθεις».

Ο εφιάλτης της ανεργίας - Προσωρινές λύσεις για την εξασφάλιση του μεροκάματου

Για την κατάσταση στην Ελλάδα σχετικά με την ανεργία στους πτυχιούχους, ο Χρήστος επισημαίνει: «Νομίζω σε μεγάλο βαθμό ότι δεν υπάρχουν αρκετές θέσεις. Ή ενίοτε χρειάζεται μεγάλη εξειδίκευση. Παλιότερα ένα πτυχίο ήταν αρκετό για να βρει κανείς μια καλή δουλειά, αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει εδώ και πολλά χρόνια. Αν δεν υπάρχουν και ευκαιρίες για μια θέση εργασίας ή, σε δεύτερη φάση, ευκαιρίες ανέλιξης σε μια εργασία, τότε ένας νέος πτυχιούχος δεν είναι ικανοποιημένος και θα ψάξει για κάτι άλλο».

Σχετικά με πιθανές εναλλακτικές πέρα από το αντικείμενο σπουδών του σημειώνει: «Εργασίες όπως στην εστίαση ή το λιανεμπόριο μπορεί να είναι προσωρινές λύσεις, αλλά μακροπρόθεσμα δεν προσφέρουν κάτι παραπάνω εκτός από ένα βασικό μισθό».

Την άποψη ότι οι θέσεις που αφορούν τον τομέα σπουδών της είναι πολύ λίγες εκφράζει η Λίζα, η οποία έχει τελειώσει το Τμήμα Χημικών Μηχανικών στη Θεσσαλονίκη.

«Κοίταξα να βρω κάτι που είναι σχετικό με αυτό που έχω σπουδάσει, ως χημικός μηχανικός. Αυτό που έχω καταλάβει είναι ότι οι θέσεις στον τομέα μου είναι πολύ λίγες. Ζητάνε άτομα κατά κύριο λόγο στις πωλήσεις και στην οικονομική διαχείριση», είπε η Λίζα και πρόσθεσε: «Μπορεί να έχω την οικονομική ευχέρεια γιατί μένω με τους γονείς μου, αλλά η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι πιο πιεστική, γιατί δεν έχω τη δική μου δουλειά».

(Φωτογραφία Αρχείου Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News