Οικονομία

Β. Κοκκινάκης: Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες η έκδοση των εκκρεμών συντάξεων

Με ελάχιστους πιστοποιημένους ιδιώτες δεν μπορείς να εξετάσεις περισσότερους από 360.000 φακέλους, αναφέρει ο κ. Κοκκινάκης

Μετά την αποτυχία της ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων να εντάξει στη διαδικασία περισσότερους από 1.200 φοροτεχνικούς και δικηγόρους, επαναλαμβάνει την πρότασή του για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού που θα εκπαιδευτεί και θα μείνει στον Φορέα, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στον ΕΦΚΑ Ηρακλείου, Βασίλης Κοκκινάκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό 98.4 και την Αγγέλα Δουλγεράκη.

Ο κ. Κοκκινάκης υπενθύμισε παράλληλα, την προσφυγή του Συνδικάτου Εργαζομένων στο ΣτΕ κατά της εμπλοκής ιδιωτών, τη διαδικασία η οποία εκδικάζεται στις 3 Δεκεμβρίου. Αναφορικά με τους 179 πιστοποιημένους δικηγόρους – λογιστές, μόλις το 15% όσων αρχικά είχαν δηλώσει συμμετοχή στη διαδικασία θα λάβουν τελικά πιστοποίηση για την έκδοση των εκκρεμών συντάξεων.

«Οι πιστοποιημένοι λογιστές και δικηγόροι ήρθαν, για να μείνουν» αναφέρει ο e-ΕΦΚΑ σε ανακοίνωσή του, σημειώνοντας ότι την ίδια ώρα που η διοίκηση και οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ κάνουν μια μεγάλη προσπάθεια για την άμεση και οριστική αντιμετώπιση των εκκρεμών συντάξεων, υπάρχουν μεμονωμένες φωνές που κατηγορούν τον Οργανισμό για τον δήθεν χαμηλό αριθμό των λογιστών και δικηγόρων που πέτυχαν στις  εξετάσεις.  

 Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, από τους 1.200 αρχικά εγγεγραμμένους στον πρώτο κύκλο εκπαίδευσης-πιστοποίησης:  

  • Οι 1.147 (96%) συμμετείχαν κανονικά στην εκπαίδευση, ενώ οι υπόλοιποι 53 δεν συμμετείχαν καθόλου.
  • 790 είχαν δηλώσει πως θα συμμετάσχουν στη χθεσινή εξέταση και 357 ζήτησαν εξαίρεση από τη διαδικασία εξετάσεων λόγω υποχρεώσεων. Όσοι έλαβαν εξαίρεση θα έχουν τη δυνατότητα να εξεταστούν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.
  • Τελικά χθες συμμετείχαν στις εξετάσεις μόνο 547, εκ των οποίων οι επιτυχόντες είναι 179, ήτοι το 32,7% των συμμετεχόντων και το 14,9% των αρχικά δηλωθέντων.
  • Οι μισοί από τους επιτυχόντες σημείωσαν πολύ υψηλές βαθμολογίες άνω του 8/10, αποτέλεσμα της καλής προετοιμασίας τους.

Σήμερα, Παρασκευή 5 Νοεμβρίου, πρόκειται να εκδοθεί διαπιστωτική πράξη από τον διοικητή του e-ΕΦΚΑ για τους επιτυχόντες και μέσα στις επόμενες ημέρες πρόκειται να ενταχθούν στη διαδικασία απονομής συντάξεων.  

Με ανακοίνωση της η ΕΝΥΠΕΚΚ, αναφέρει πως το σύνολο των αιτήσεων συνταξιοδότησης που εκκρεμούν, υπερβαίνουν τις 360.000, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένονται τουλάχιστον ακόμα 60.000 νέες αιτήσεις. 

Ειδικότερα αναμένουν την εκκαθάριση: 

α) 151.700 αιτήσεις για κύρια σύνταξη, εκ των οποίων 21.000 αφορούν τις λεγόμενες «διεθνείς συντάξεις», που κακώς το Υπουργείο δεν προσμετρά στον αριθμό αυτών που εκκρεμούν, 

β) 129.500 αιτήσεις για επικουρική σύνταξη, 

γ) 45.300 αιτήσεις για εφάπαξ και 

δ) 32.000 για μερίσματα σε δημοσίους υπαλλήλους - ενστόλους. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια