Κοινωφελής εργασία: Πρόσληψη 25.000 ανέργων – Αναλυτικά οι ειδικότητες

Κρήτη
Κοινωφελής εργασία: Πρόσληψη 25.000 ανέργων – Αναλυτικά οι ειδικότητες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αφορά προσλήψεις σε Δήμους, Περιφέρειες και φορείς του Δημοσίου και αναμένεται να προκηρυχθεί μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου

Αντίστροφα φαίνεται ότι μετρά πλέον ο χρόνος για την Κοινωφελή Εργασία, καθώς, όπως όλα δείχνουν, το νέο πρόγραμμα, το οποίο προβλέπει την πρόσληψη 25.000 ανέργων σε Δήμους, Περιφέρειες και φορείς του Δημοσίου, αναμένεται να προκηρυχθεί μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου. 

Όπως είχε γίνει και τις προηγούμενες φορές, το νέο πρόγραμμα Κοινωφελούς θα προκηρυχθεί από τον ΟΑΕΔ, με όρους ΑΣΕΠ, ενώ στόχος είναι η διαδικασία υποβολής αιτήσεων να “τρέξει” εντός του μήνα, ώστε οι τελικοί επιλαχόντες μετά την αξιολόγηση, τη διαδικασία έκδοσης προσωρινών πινάκων, ενστάσεων κ.λπ. να έχουν προκύψει μέχρι την εκπνοή του 2021. 

Βεβαίως έχει καταγραφεί μια σχετική καθυστέρηση με την προκήρυξη του νέου προγράμματος. Αρχικώς ήταν να βγει στον “αέρα” τον Σεπτέμβριο, ωστόσο πήγε πίσω λόγω κυρίως της καθυστέρησης που υπήρξε στην τελική κατανομή των θέσεων ανά φορέα. 

Σε κάθε περίπτωση, στον ΟΑΕΔ είναι έτοιμοι να βγάλουν την προκήρυξη και αυτό αναμένεται να συμβεί εντός των προσεχών 12-15 ημερών. 

Όπως συνέβη και στα προηγούμενα προγράμματα, η τελική επιλογή των εργαζομένων θα γίνει βάσει μοριοδότησης, η οποία θα διέπεται από το χρονικό διάστημα της ανεργίας του ίδιου του ανέργου ή της συζύγου του, το ποσοστό αναπηρίας, αν υπάρχει, και το δηλωθέν ετήσιο εισόδημα, οικογενειακό ή ατομικό. 

Επιπλέον μόρια θα λαμβάνονται ανάλογα με την ηλικία του αιτούντος, ανάλογα τον αριθμό των παιδιών του, ενώ προβλέπεται έξτρα μοριοδότηση για ειδικούς κοινωνικούς λόγους, όπως το αν ο υποψήφιος π.χ. λαμβάνει ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, αν είναι γονέας προστατευόμενου μέλους ΑμεΑ κ.λπ.

Διευκρινίζουμε ότι δεν είναι δικαιούχοι και συνεπώς δεν μπορούν να υποβάλουν αίτησης πρόσληψης όσοι ήταν ωφελούμενοι σε προηγούμενα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας. 

Όπως ειδικότερα αναφέρουν οι πληροφορίες, δε θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στη δράση οι ωφελούμενοι που συμμετείχαν στις προηγούμενες προκηρύξεις με αριθ. 4/2018, 8/2018, 10/2018, 3/2019 και 4/2020 Δημόσιες Προσκλήσεις του ΟΑΕΔ.

Οι 25.000 άνεργοι που θα προσληφθούν και αναμένεται, καλώς εχόντων των πραγμάτων, να πιάσουν δουλειά με το ξεκίνημα του νέου έτους, θα έχουν την ευκαιρία να απασχοληθούν για διάστημα 8 μηνών στο Δημόσιο και συγκεκριμένα σε Δήμους και Περιφέρειες της χώρας, κέντρα κοινωνικής πρόνοιας και υπηρεσίες των υπουργείων, καλύπτοντας σημαντικά κενά που έχουν παρουσιαστεί. 

Οι ειδικότητες 

Οι 25.000 θέσεις που θα προκηρυχθούν αντιστοιχούν σε εκατοντάδες ειδικότητες Υποχρεωτικής, Δευτεροβάθμιας, Τεχνολογικής και Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, όπως διοικητικού και οικονομικού προσωπικού, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, νοσηλευτών, δασκάλων, νηπιαγωγών, βρεφονηπιοκόμων, ηλεκτρολόγων, υδραυλικών, βοηθητικού προσωπικού καθαριότητας, βοηθητικού προσωπικού φύλαξης, οικοδόμων, οδηγών και γενικών καθηκόντων. 

Το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας που αναμένεται να προκηρυχθεί μέσα στις προσεχείς δύο εβδομάδες περιλαμβάνει δύο βασικά σκέλη: 

  1. Τοποθέτηση σε συγκεκριμένη θέση απασχόλησης για 8 μήνες σε Δήμους, Περιφέρειες, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών (ΚΚΠΠ) / συναφείς φορείς και Υπηρεσίες υπουργείων και άλλων φορέων.
  2. Πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης έως 150 ώρες, ανάλογα με το θεματικό αντικείμενο που θα επιλέγει ο ωφελούμενος, το οποίο θα οδηγεί στην πιστοποίηση των γνώσεων και δεξιοτήτων που θα αποκτηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος.

Οι κατηγορίες - Ποιοι άνεργοι εντάσσονται στο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ 

Στο πρόγραμμα εντάσσονται μόνο εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του Οργανισμού που ανήκουν σε μία τουλάχιστον από τις παρακάτω κατηγορίες: 

  • Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.
  • Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς.
  • Εγγεγραμμένοι μακροχρόνια άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.
  • Άνεργοι πτυχιούχοι πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα.
  • Εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, για την κάλυψη θέσεων με βάση τα τυπικά τους προσόντα.
  • Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ άνω των 29 ετών.
  • Εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ.
  • Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι άνεργοι θα ενταχθούν και σε δράσεις κατάρτισης, προκειμένου να ενισχύσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους, τα οποία θα υλοποιηθούν από Κέντρα Διά Βίου Μάθησης με τη χρήση voucher.

Φωτογραφία αρχείου Pexels

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News