Χριστοφοράκης: 1.300 λογιστές και δικηγόροι στη μάχη απονομής των συντάξεων

Κρήτη
Χριστοφοράκης: 1.300 λογιστές και δικηγόροι στη μάχη απονομής των συντάξεων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιφυλακτικός ως προς το εγχείρημα του υπουργού Εργασίας, για σαφή μείωση των εκκρεμών συντάξεων μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2022 με την βοήθεια πιστοποιημένων λογιστών και δικηγόρων, δηλώνει ο πρόεδρος φοροτεχνικών στο Ηράκλειο, Δημήτρης Χριστοφοράκης

Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι η σαφής μείωση του αποθέματος των εκκρεμών συντάξεων μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2022, σύμφωνα με την δέσμευση του υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη.

Η διοίκηση του ΕΦΚΑ αναμένεται να δώσει οδηγίες σε δικηγόρους και φοροτεχνικούς να προχωρούν κατά προτεραιότητα στην εκκαθάριση-προσδιορισμό των οφειλών των ελεύθερων επαγγελματιών και ακολούθως στην ένταξή τους σε ρύθμιση, προκειμένου να μη μένει στάσιμος για μήνες ο φάκελός τους. 

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος των φοροτεχνικών στο Ηράκλειο, Δημήτρης Χριστοφοράκης, μέσα στο προσεχές Σαββατοκύριακο κλείνει ο κύκλος των εξετάσεων, των πρώτων συναδέλφων λογιστών και δικηγόρων που θα πιστοποιηθούν για αυτή την δουλειά. Αυτοί είναι περίπου 500-550 στην χώρα.

«1.300 οι φοροτεχνικοί και οι δικηγόροι που αναμένεται να πιστοποιηθούν σε πρώτη φάση για ολόκληρη την χώρα, θα γίνουν όμως και νέες πιστοποιήσεις, ενώ εκκρεμούν ακόμη οι αποφάσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα δουλέψουμε», τόνισε.

→Διαβάστε ακόμη: Εκκρεμείς συντάξεις: 5.000 έγγραφα βρέθηκαν σε σάκους σε υπόγειο

«Αυτή την περίοδο στον ΕΦΚΑ, στο επίπεδο των ρυθμίσεων, δεν μπορούμε να δούμε λόγω χρόνου τι οφείλει ένα φυσικό πρόσωπο ή μια επιχείρηση και τι έχει πληρώσει έτσι ώστε να δούμε την διαφορά και να μπορέσουμε να την ρυθμίσουμε. Ένα ακόμη μεγάλο ζήτημα είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις, για να ολοκληρωθεί μια ενέργεια απαιτείται να υπάρχει και φυσικό αρχείο, φυσικά αντίγραφα, κάτι που δεν είναι σίγουρο ότι εφικτό σε όλες τις περιπτώσεις».

Παράλληλα ο κ. Χριστοφοράκης εξέφρασε την επιφύλαξη του για το εγχείρημα του Υπουργείου.

Εκκρεμείς συντάξεις: Γιατί καθυστερεί η έκδοση τους

Το διοικητικό προσωπικό του ΕΦΚΑ θα επικεντρωθεί το προσεχές διάστημα σε τρεις τύπους εκκρεμών συντάξεων, όπως υποσχέθηκε στον οργανισμό ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2022 το απόθεμα των εκκρεμών συντάξεων θα έχει μειωθεί σημαντικά.

Το κύριο πρόβλημα που εκκρεμεί είναι οι οφειλές των ελεύθερων επαγγελματιών που τους «κόβουν» τον δρόμο προς τη συνταξιοδότηση, καθώς έξι στους δέκα οφείλουν μικρότερα ή μεγαλύτερα ποσά στον ενιαίο φορέα.

Η διοίκηση του ΕΦΚΑ θα δώσει οδηγίες στους δικηγόρους και φοροτεχνικούς που θα εμπλακούν στη διαδικασία τον επόμενο μήνα να προχωρούν κατά προτεραιότητα στην εκκαθάριση-προσδιορισμό των οφειλών των ελεύθερων επαγγελματιών και ακολούθως στην ένταξή τους σε ρύθμιση, προκειμένου να μη μένει «παρκαρισμένος» για μήνες ο φάκελός τους.

Σύμφωνα με την ισχύουσα προκήρυξη, το επιτρεπόμενο όριο οφειλής για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους για ξεμπλοκάρισμα των συντάξεων είναι 20.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων εξόδων και λοιπών δαπανών, και 6.000 ευρώ για τους αγρότες.

Στην περίπτωση που η οφειλή είναι μεγαλύτερη των επιτρεπόμενων ορίων, τότε ο ασφαλισμένος οφείλει να καταβάλει εφάπαξ το οφειλόμενο ποσό και να ενταχθεί σε ρύθμιση με δόσεις που θα παρακρατούνται από τη σύνταξή του.

Πρώην ΟΑΕΕ – Οι αιτήσεις που εκκρεμούν: Λόγω της έλλειψης του ηλεκτρονικά ασφαλιστικού βίου των εργαζομένων και τα ένσημα των ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοκινητιστών και εμπόρων πριν το 1980 στοιβάζονται σε συρτάρια και κούτες.

Διαδοχικά ασφαλισμένοι: Η έκδοση των συντάξεων στους διαδοχικά ασφαλισμένους που αποτελούν την πλειοψηφία είναι ο επόμενος στόχος , καθώς 6 στους 10 Έλληνες εργαζόμενοι έχουν διανύσει ασφαλιστικό χρόνο σε δύο, τρία ή και τέσσερα ταμεία.

Η καταμέτρηση των ενσήμων πριν από το 1993 αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς η πλειοψηφία είναι χειρόγραφα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις τα ένσημα δεν συμβαδίζουν με τους ονομαστικούς τους μισθούς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πρέπει να γίνει έλεγχος ασφάλισης από το κατά τόπους υποκαταστήματα του e-ΕΦΚΑ, διαδικασία που μπορεί να κρατήσει μέχρι και δύο έτη.

Διεθνείς συντάξεις: Η έκδοση των διεθνών συντάξεων καθυστερεί πάνω από 5 χρόνια, καθώς οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να απευθυνθούν και σε ασφαλιστικούς οργανισμούς άλλων κρατών, εκτός από τον ΕΦΚΑ και αυτό καθυστερεί περισσότερο τις διαδικασίες.

Στις 27.000 εκκρεμότητες των διεθνών συντάξεων, δεν συμπεριλαμβάνονται στο σύνολο των εκκρεμοτήτων το όποιο ανέρχεται στις 130.000 αιτήσεις για κύρια σύνταξη.

Στόχος η έκδοση τριών συντάξεων ανά υπάλληλο την ημέρα

Σε πρώτη φάση, τέθηκε ένας συγκεκριμένος ποσοτικός στόχος με άμεση εφαρμογή, που είναι η έκδοση τριών συντάξεων από τον κάθε υπάλληλο-εισηγητή ανά ημέρα.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, «ο Πύργος Ελέγχου αναβαθμίζει συνολικά τον ΕΦΚΑ και επιτρέπει στη διοίκηση, τη Γενική Διεύθυνση Συντάξεων και στους διευθυντές των δομών απονομής σε όλη την Ελλάδα, να έχουν άμεση πληροφόρηση, 24ώρες το 24ωρο και σε πραγματικό χρόνο, για όλα τα δεδομένα που αφορούν:

  • το πλήθος των εκκρεμών συντάξεων τόσο συνολικά όσο και ανά τ. Ταμείο, καθώς και ανά κατηγορία αιτήσεων (γήρατος, αναπηρίας, κ.λπ.),
  • το πλήθος των συντάξεων που εκδόθηκαν ανά τ. Ταμείο και ανά ημέρα, μήνα, έτος, κ.λπ.,
  • το πλήθος των συντάξεων που εκδόθηκαν ανά Περιφέρεια σε όλη την Ελλάδα,
  • το πλήθος των συντάξεων που εκδόθηκαν ανά διεύθυνση, αλλά και ανά εισηγητή.

Με βάση τα πρώτα στοιχεία που προκύπτουν από τον έλεγχο των διευθύνσεων απονομής, προκύπτουν μεγάλες αποκλίσεις ως προς τις εκδοθείσες συντάξεις τόσο ανά διεύθυνση, όσο και ανά εισηγητή. Είναι χαρακτηριστικό πως 25% των υπαλλήλων εκδίδουν έως δύο συντάξεις ο καθένας το μήνα, ενώ το καλύτερο 25% των υπαλλήλων εκδίδουν από 45 συντάξεις ο καθένας το μήνα.

Γι' αυτό, σε πρώτη φάση, τέθηκε τόσο από τον υπουργό Εργασίας όσο και από τη διοίκηση του ΕΦΚΑ ένας συγκεκριμένος ποσοτικός στόχος με άμεση εφαρμογή, που είναι η έκδοση τριών συντάξεων από τον κάθε υπάλληλο-εισηγητή ανά ημέρα, με καθημερινό έλεγχο της απόδοσης των διευθύνσεων, των διευθυντών και των υπαλλήλων που είναι επιφορτισμένοι με την έκδοση των συντάξεων».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News