Αγροτικές επιδοτήσεις: Στους δικαιούχους το 50% της Ενιαίας Ενίσχυσης - Τι ισχύει για τις περικοπές

Κρήτη
Αγροτικές επιδοτήσεις: Στους δικαιούχους το 50% της Ενιαίας Ενίσχυσης - Τι ισχύει για τις περικοπές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιοι πήγαν ήδη ταμείο και σε ποιους οι πιστώσεις θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας

Χρήματα στους λογαριασμούς τους είδαν ήδη από το βράδυ της Τρίτης 26 Οκτωβρίου, όσοι διατηρούν λογαριασμούς στην Τράπεζα Πειραιώς, οι οποίοι μπορούν μέσω ΑΤΜ να “δουν” τα χρήματα που λαμβάνουν, ως προκαταβολή, σε ποσοστό 70% της βασικής ενίσχυσης. Δηλαδή, το 50% της Ενιαίας Ενίσχυσης για το έτος 2021. Οι υπόλοιποι δικαιούχοι με λογαριασμούς στις άλλες τράπεζες αναμένεται να “δουν” και να εισπράξουν τα ποσά τους το αργότερο μέχρι μεθαύριο Παρασκευή.

Το συνολικό ποσό που πιστώθηκε στους λογαριασμούς ανέρχεται περίπου σε 633.434.763,44 ευρώ και αφορά 521.657 γεωργούς και κτηνοτρόφους, των οποίων η διαδικασία πίστωσης των τραπεζικών λογαριασμών ξεκίνησε σταδιακά. Το υπόλοιπο ποσό της ενιαίας ενίσχυσης έτους 2021, δηλαδή το 30% της βασικής, συν το “πρασίνισμα”, συν το μπόνους γεωργών νεαρής ηλικίας, πρόκειται να μπει στα βιβλιάρια του αγροτικού μας κόσμου, λίγο πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Οι επιδοτήσεις μπήκαν, συγκεκριμένα, χθες στις 4:40 το απόγευμα. Λίγο αργότερα, εξέδωσε η Τράπεζα Πειραιώς την ακόλουθη ανακοίνωση: «Πληρωμές αγροτικών επιδοτήσεων σε δικαιούχους αγρότες. Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοινώνει ότι το απόγευμα της Τρίτης 26/10/2021 ολοκληρώθηκε ομαλά η πληρωμή της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης, για το έτος 2021, προς τους δικαιούχους αγρότες-πελάτες της. Τα χρήματα είναι ήδη διαθέσιμα στους λογαριασμούς των αγροτών-πελατών της, οι οποίοι μπορούν να κάνουν άμεσα αναλήψεις από τα 1.871 ΑΤΜ της Τράπεζας Πειραιώς, σε όλη την Ελλάδα».

Σύμφωνα με χθεσινοβραδινή ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, «Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2021 υπέβαλαν 671.061 παραγωγοί, εκ των οποίων δικαιούχοι βασικής ενίσχυσης είναι 591.459, με αξία δηλούμενων δικαιωμάτων 948.305.791,38 €. Επιπλέον, έχουν προγραμματιστεί μέχρι τέλη Δεκεμβρίου 2021 η καταβολή του υπολοίπου της βασικής ενίσχυσης, του “πρασινίσματος” και του εθνικού αποθέματος.

Επισημαίνεται ότι το σύστημα για την υποβολή διοικητικών πράξεων για την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2021 θα είναι διαθέσιμο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Τα αιτήματα διοικητικών πράξεων καταχωρίζονται μόνο ηλεκτρονικά, είτε μέσω ΚΥΔ, είτε απευθείας στο ΟΠΣΕΑΕ.

Υπενθυμίζεται ότι, για την ενημέρωσή τους σχετικά με τις πληρωμές, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στους φορείς υποβολής των αιτήσεων ενίσχυσης, στο αυτοματοποιημένο τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης του ΟΠΕΚΕΠΕ (210/88.02.000) και στο τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης του ΥΠΑΑΤ (1540), το οποίο λειτουργεί τις εργάσιμες ημέρες από τις 09:00 έως τις 17:00.

Τέλος, παρέχεται η δυνατότητα προσωποποιημένης πληροφόρησης των δικαιούχων μέσω της εφαρμογής “Καρτέλα του Αγρότη”, κάνοντας χρήση των προσωπικών κωδικών που έχουν για την πρόσβαση στις υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς και μέσω της εξειδικευμένης εφαρμογής “Δημοσιοποίηση Πληρωμών” με χρήση των κωδικών πρόσβασης στο Πληροφοριακό Σύστημα του υπουργείου Οικονομικών (TAXISnet)».

Οι περικοπές

Τι γίνεται όμως με τις περικοπές που αναμένονται και φέτος;

Όπως διευκρίνισε χθες σε δηλώσεις του στο neakriti.gr ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης, «από τις πληροφορίες που υπάρχουν, δε θα ολοκληρωθούν τώρα (σ.σ. οι περικοπές), αλλά θα είναι μεγαλύτερης έκτασης τον Δεκέμβριο»... Όσο για τις χθεσινές πληρωμές, σημείωσε πως ουσιαστικά το ποσοστό που πληρώνεται είναι «το 47% της ενιαίας ενίσχυσης και αφορά συνολικά σε 650.000 δικαιούχους σε όλη τη χώρα».

Εκτός προκαταβολής...

Στο μεταξύ, φέτος ένα σημαντικό ποσοστό νέων και νεοεισερχόμενων κτηνοτρόφων θα μείνει εκτός της προκαταβολής, λόγω της ΚΥΑ Σκρέκα-Λιβανού της 5ης Οκτωβρίου 2021. Γι' αυτό και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σπεύδει με ενημερωτικό σημείωμά του να διευκρινίσει μεταξύ των άλλων τα εξής:

«Αντιμετωπίζουμε την υπέρμετρη και σε ορισμένες περιπτώσεις αδικαιολόγητη αύξηση του αριθμού των δηλωθέντων αμνοεριφίων.

Αυτό οδηγούσε σε αντίστοιχη υπέρμετρη απαίτηση δημοσίων εκτάσεων και άρα ανάλογη απαίτηση σε ποσά από το εθνικό απόθεμα. Επιπλέον, είχε ως αποτέλεσμα την έλλειψη διαθέσιμων δημόσιων εκτάσεων για κατανομή και παρακράτηση μεγαλύτερων ποσών από το σύνολο των αγροτών της χώρας.

Καθώς οι απαιτήσεις βόσκησης για τα νεαρά αμνοερίφια είναι πολύ μικρότερες από των ενηλίκων, διατηρούμε την αντιστοιχία κατανομής έκτασης για κάθε ενήλικο ζώο (0.15 ΜΜΖ ανά ζώο μεγαλύτερο 1 έτους), ενώ μειώνουμε την αντίστοιχη αναλογία για τα νεαρά ζώα (κάτω του έτους) στο 1/3, δλδ. 0,05 ΜΜΖ ανά ανήλικο ζώο. Είναι αυτονόητο, άλλωστε, ότι όσοι νέοι επιθυμούν πραγματικά να ασχοληθούν με την κτηνοτροφία επιλέγουν να ξεκινήσουν τη δραστηριότητά τους με παραγωγικά ζώα (σε ορισμένες περιοχές καταγράφηκε αύξηση του πληθυσμού των αμνοεριφίων από το 2015 κατά 650%).

Αποτρέπουμε την υπέρμετρη αύξηση των απαιτήσεων σε δημόσιες εκτάσεις βοσκοτόπων, από κτηνοτρόφους που παίρνουν δικαιώματα εθνικού αποθέματος με πολυετή συμβόλαια ιδιωτικών εκτάσεων και το επόμενο έτος αιτούνται δημόσιες εκτάσεις.

Γι’ αυτόν τον λόγο, η συγκεκριμένη κατηγορία εξαιρείται από την κατ’ έτος απαίτηση δημόσιας κατανομής. Με την παρέμβαση αυτή, απελευθερώνονται προς διάθεση στους κτηνοτρόφους περισσότεροι δημόσιοι βοσκότοποι, συμβάλλοντας έτσι στην επίτευξη του στόχου μας για το 2022, για παύση εφαρμογής της “τεχνικής λύσης” (από μια πρώτη επεξεργασία των στοιχείων απελευθερώνονται περίπου πάνω από 15.000 Ha βοσκοτόπων).

Επικαιροποιούμε και εξορθολογίζουμε τους συντελεστές κατανομής σε κάθε περιφέρεια της χώρας.

Η χρήση των συντελεστών κατανομής που είχε παραμείνει η ίδια από το 2015, με βάση τα δηλούμενα ζώα και εκτάσεις εκείνης της χρονιάς, δημιουργούσε σοβαρές στρεβλώσεις στη δίκαιη κατανομή, καθώς τα αντίστοιχα στοιχεία εκτάσεων και ζώων σε περιφέρειες της χώρας είχαν μεταβληθεί σημαντικά.

Διαμορφώνουμε συνθήκες ίσης μεταχείρισης μεταξύ των κτηνοτρόφων που δικαιούνται κατανομή μέσω της “τεχνικής λύσης” εκτός της περιφέρειάς τους, οι οποίοι θα λαμβάνουν πλέον εκτάσεις με βάση έναν ενιαίο συντελεστή.

Μέχρι πρότινος, ένας κτηνοτρόφος που χρειαζόταν να πάρει κατανομή εκτός της περιφέρειας της έδρας εκμετάλλευσής του λάμβανε για τον ίδιο αριθμό ζώων και έκτασης έως και τα διπλάσια χρήματα σε σχέση με έναν συνάδελφό του κτηνοτρόφο που λάμβανε κατανομή από άλλη περιφέρεια. Εφεξής, με τη νέα ΚΥΑ τέτοιου είδους περιπτώσεις δε θα υφίστανται.

Διασφαλίζουμε την ορθή και δίκαιη κατανομή των κοινοτικών ενισχύσεων σε εκείνους που πραγματικά παράγουν.

Επιβάλλονται μειώσεις στις εκτάσεις κατανομής βοσκοτόπων, όταν στον επιτόπιο έλεγχο καταγραφεί αδικαιολόγητη μείωση ζωικού κεφαλαίου»...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΑ

Ποιος επωφελείται...

Παρακάτω, ο υπουργός αναφέρει: «Ποιος επωφελείται κι ενθαρρύνεται από τις τροποποιήσεις της ΚΥΑ;

Ο συνεπής και παραγωγικός νέος ή νεοεισερχόμενος κτηνοτρόφος, που ξεκινά τη γεωργική του δραστηριότητα κι ενισχύεται γι’ αυτό, με στόχο να είναι βιώσιμος, παραγωγικός και να αυξήσει το μέγεθος της εκμετάλλευσής του, αξιοποιώντας τους κοινοτικούς πόρους.

Ο κτηνοτρόφος που πλέον θα βρίσκει έκταση βόσκησης κοντά στην εκμετάλλευσή του.

Ο κτηνοτρόφος που θα ανταγωνίζεται με τους ίδιους όρους στην αγορά που παράγει το προϊόν του.

Ο κτηνοτρόφος που μοχθεί να διατηρήσει, αλλά και να αυξήσει το ζωικό του κεφάλαιο, επιχειρώντας μέσα σε ένα δίκαιο και ισόνομο πλαίσιο.

Ποιος θίγεται και αποθαρρύνεται;

Ο νέος ή νεοεισερχόμενος κτηνοτρόφος που στοχεύει στην ενίσχυση και όχι στην παραγωγή.

Ο κτηνοτρόφος που δημιουργεί τεχνητές συνθήκες λήψης κοινοτικών ενισχύσεων.

Ο κτηνοτρόφος που επιδιώκει την “εύκολη” λήψη ενισχύσεων με την ελάχιστη δυνατή παραγωγική δραστηριότητα.

Από την πρώτη επεξεργασία των στοιχείων για τα δικαιώματα Εθνικού Αποθέματος 2021, με την εφαρμογή της νέας ΚΥΑ διαφαίνεται ότι εξορθολογίζονται οι απαιτήσεις. Ενώ την προηγούμενη χρονιά οι αρχικές απαιτήσεις για κατανομή δικαιωμάτων Εθνικού Αποθέματος, πριν την πραγματοποίηση των ελέγχων, ήταν περίπου 79 εκατ. ευρώ, φέτος στην ίδια χρονική στιγμή οι απαιτήσεις είναι περίπου 58 εκατ. ευρώ, δηλαδή 21 εκατ. ευρώ λιγότερα, και αυτό παρά την αναμενόμενη αύξηση λόγω του ότι διανύουμε την προτελευταία χρονιά της τρέχουσας ΚΑΠ και της επικείμενης ένταξης στο πρόγραμμα των νέων αγροτών».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News