Εφορία: Πως θα λειτουργεί η νέα ηλεκτρονική εφαρμογή

Οικονομία
Εφορία: Πως θα λειτουργεί η νέα ηλεκτρονική εφαρμογή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρόκειται για έναν αναλυτικό ατομικό φάκελο φορολογικών δεδομένων, ο οποίος θα φέρει τα ακριβή ποσά πίστωσης στους λογαριασμούς και τα ποσά που καταβάλλονται στις φορολογικές υποχρεώσεις

Μέσα στο Νοέμβριο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η ψηφιακή ενημέρωση κίνησης για τους φορολογούμενους.

Η εν λόγω εφαρμογή θα αποτυπώνει ηλεκτρονικά κάθε συναλλαγή των φορολογουμένων με την εφορία και θα έχει χαρακτηριστικά που θα παραπέμπουν στον τρόπο λειτουργίας του e-banking.

Αναλυτικότερα, μέσω της παραπάνω υπηρεσίας, θα είναι δυνατό για κάθε φορολογούμενο, είτε τυγχάνει φυσικό είτε νομικό πρόσωπο, να μπορεί να δει τις μηνιαίες κινήσεις του λογαριασμού του, βλέποντας τι πλήρωσε και για ποιες φορολογικές υποχρεώσεις, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος.

Επιπροσθέτως οι φορολογούμενοι θα μπορούν να βλέπουν και τα ποσά που συμψηφίστηκαν, όπως και τους φόρους με τους οποίους έγινε ο εκάστοτε συμψηφισμός. Εν συνόλω, πλήρης καταγραφή θα γίνεται στα ποσά που καταβλήθηκαν στους λογαριασμούς των οφειλετών, όπως και των ποσών που καταβλήθηκαν ως υπερεισπράξεις.

Ειδικότερα, η νέα εφαρμογή θα είναι ένας αναλυτικά ενημερωμένος ατομικός φάκελος φορολογικών δεδομένων, ο οποίος θα φέρει τα ακριβή ποσά πίστωσης στους λογαριασμούς των πολιτών, αλλά και των ποσών εκείνων που καταβάλλονται στις φορολογικές υποχρεώσεις.  

Τι θα περιλαμβάνει η ενημέρωση

Λεπτομερέστερα, κάθε μήνα ο φάκελος θα ενημερώνεται για τις πληρωμές που θα σημειώνονται ανά τρέχοντα μήνα, είτε αυτές αφορούν τους φόρους, είτε τα ποσά των φόρων που εξόφλησαν εφάπαξ ή τις δόσεις που πλήρωσαν για φόρο εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ, το  ΦΠΑ, την πάγια ρύθμιση 24 δόσεων ή 48 δόσεων, την ρύθμιση 120 ή 100 δόσεων, την ρύθμιση χρεών πανδημίας.

Αναμένεται από τον ερχόμενο Ιανουάριο να γίνεται καταγραφή και των δόσεων που πληρώνουν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες για τις επιστρεπτέες προκαταβολές. Μεταξύ άλλων θα γίνεται καταγραφή των ποσών που θα συμψηφίζει η ΑΑΔΕ με βεβαιωμένες οφειλές, των επιστροφών φόρου που αποπληρώθηκαν και πιστώθηκαν στον τραπεζικό λογαριασμό του εκάστοτε φορολογουμένου, όπως και οι αποζημιώσεις που έχουν πιστωθεί στον κάθε τραπεζικό λογαριασμό.

Στην εφαρμογή θα γίνεται επίσης καταγραφή του ποσού του επιδόματος θέρμανσης, με την καταβολή του να αναμένεται τον επόμενο Δεκέμβριο, συν των άλλων, η εφαρμογή θα σημειώνει και τα ποσά που έχουν πληρώσει οι πολίτες στην ΑΑΔΕ για φόρους και τέλη.

Αυτόματη είσπραξη χρεών

Μέχρι το τέλος του χρόνου, αναμένεται η ενεργοποίηση ενός ηλεκτρονικού συστήματος, το οποίο θα επιτρέπει την αυτόματη είσπραξη των χρεών που εκκρεμούν από τους οφειλέτες, καθώς αναμένονται επίσης το επόμενο διάστημα και νέες τεχνολογίες «έξυπνων» κατασχέσεων, όπως επιβάλει το πλαίσιο της αναγκαστικής είσπραξης οφειλών.

Περίπου 3.500.000 φορολογούμενοι θα επηρεαστούν από τις αλλαγές των διαδικασιών είσπραξης των ληξιπρόθεσμων χρεών προς την εφορία, όπως παρουσιάζουν στοιχεία της ΑΑΔΕ.

Από τους παραπάνω, 1.830.369 φορολογούμενοι θα έχουν την δυνατότητα επιβολής αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, ενώ ήδη σε 1.309.222 οφειλέτες έχουν επιβληθεί τα αναγκαστικά μέτρα.

Η ΑΑΔΕ προγραμματίζει την ενεργοποίηση της εφαρμογής του προγράμματος Eispraxis μέχρι το τέλος του έτους. Το προαναφερθέν πρόγραμμα θα παρακολουθεί τον φάκελο του εκάστοτε οφειλέτη, θα καταγράφει την περιουσιακή του κατάσταση, θα μοιράζεται και θα λαμβάνει στοιχεία με Κτηματολόγιο, ΓΕΜΗ, ΕΦΚΑ αλλά και κράτη- μέλη της ΕΕ.

Μεταξύ άλλων, το Eispraxis θα εξετάζει τα ληξιπρόθεσμα χρέη των οφειλετών προς τους δημόσιους φορείς και ειδικότερα σε ότι έχει να κάνει με τη φορολογία.

Κύριος στόχος του προγράμματος είναι η ανάπτυξη αυτοματοποιημένων μηχανισμών από την ελληνική και τελωνειακή διοίκηση της χώρας, γεγονός που θα οδηγήσει στην βελτίωση και εξασφάλιση της συλλογής των χρεών.

Το νέο πρόγραμμα θα είναι πάντοτε πλήρως ενήμερο αναφορικά με τι οικονομικές δραστηριότητες του κάθε οφειλέτη, καθώς θα είναι σε άμεση επικοινωνία με τις βάσεις δεδομένων των ΑΑΔΕ, MyAADE, Taxisnet, Ιcisnet, Elenxis, όπως και με τρίτους οργανισμούς, όπως το Κτηματολόγιο, το ΓΕΜΗ, ο ΕΦΚΑ, το ΚΕΑΟ.

Ένας ηλεκτρονικός φάκελος θα δημιουργείται για κάθε οφειλή και εν συνεχεία θα ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο για τις ενέργειες και τα μέτρα που έχουν ληφθεί.

(Φωτογραφία Αρχείου Pexels)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News