Eurostat: Σε χαμηλά επίπεδα η βιομηχανία της Ελλάδας - Τι ισχύει για υπηρεσίες και αγροτικό τομέα

Οικονομία
Eurostat: Σε χαμηλά επίπεδα η βιομηχανία της Ελλάδας - Τι ισχύει για υπηρεσίες και αγροτικό τομέα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία της βιομηχανίας αντιστοιχούσε πέρυσι στο 15,2% του ΑΕΠ έναντι 13,8% το 2019

Το χαμηλό βιομηχανικό υπόβαθρο της Ελλάδας, παρά τα ανοδικά επίπεδα που σημείωσε ο βιομηχανικός χώρος τα τελευταία χρόνια, αντανακλάται και στα στοιχεία του 2020.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία της βιομηχανίας αντιστοιχούσε πέρυσι στο 15,2% του ΑΕΠ έναντι 13,8% το 2019.

Αξίζει ιδιαίτερης αναφοράς το γεγονός πως ο τομέας της βιομηχανίας επηρεάστηκε πολύ λιγότερο από τα lockdown σε σχέση με τον τομέα των υπηρεσιών.

Στην ΕΕ, η βιομηχανία συνέβαλε με ποσοστό 19,5% στο ΑΕΠ, ενώ μαζί με τον κατασκευαστικό τομέα, που αντιστοιχούσε στο 5,6%, έφτανε στο 25,1%. Στην Ελλάδα, ο κατασκευαστικός τομέας, που κάποτε θεωρείτο ατμομηχανή της οικονομίας, αντιστοιχούσε μόλις στο 1,6% του ΑΕΠ πέρυσι.

Από τους μεγαλύτερους στην ΕΕ ο τομέας των υπηρεσιών

Ο τομέας των υπηρεσιών στην Ελλάδα είναι από τους υψηλότερους στην ΕΕ, με το σχετικό ποσοστό να φθάνει το 78,1% πέρυσι έναντι 80,2% το 2019. Στην ΕΕ, ο τομέας των υπηρεσιών είναι επίσης με διαφορά ο μεγαλύτερος με τη συμβολή του στο ΑΕΠ να ανέρχεται στο 73%.

Η Ελλάδα έχει τον έκτο μεγαλύτερο τομέα μετά το Λουξεμβούργο (87%), τη Μάλτα (85%), την Κύπρο (84%), τη Γαλλία και την Ολλανδία. Η Ιρλανδία έχει τον μικρότερο τομέα υπηρεσιών στην ΕΕ (58%), γεγονός που εξηγείται από το γεγονός ότι έχει τον μεγαλύτερο βιομηχανικό τομέα (41%).

Το εμπόριο, χονδρικό και λιανικό, είχε πέρυσι καθοριστική συμβολή στο ελληνικό ΑΕΠ (23,8%) από ότι στην ΕΕ (17,9%), ενώ σημαντικά υψηλότερη είναι και η συμμετοχή του real estate στην Ελλάδα (15,9% έναντι 11,3% στην ΕΕ). Η δημόσια διοίκηση εισφέρει σχεδόν το 20% του ΑΕΠ (19,8%) έναντι 21,6% στην ΕΕ.

Ο αγροτικός τομέας μεγαλύτερος στην ΕΕ

Παρά τη διαχρονική τάση μείωσης της συμβολής του αγροτικού τομέα στο ελληνικό ΑΕΠ, παραμένει ο μεγαλύτερος στην ΕΕ με ποσοστό 4,8% έναντι 2% που είναι ο μέσος όρος στην ΕΕ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News