Ηράκλειο: Mega deal για την Cosmos Sport - Στην βρετανικη JD Sports περνά το 80% της εταιρείας

Κρήτη
Ηράκλειο: Mega deal για την Cosmos Sport - Στην βρετανικη JD Sports περνά το 80% της εταιρείας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Cosmos Sport, ιδρύθηκε το 1982 από τον Φραγκίσκο Τσικνάκη, ξεκινώντας από ένα κατάστημα στη Χερσόνησο της Κρήτης, ενώ έφτασε να λειτουργεί σήμερα 61 καταστήματα σε Ελλάδα και Κύπρο - Παραμένει στο νέο σχήμα με ποσοστό 20% η οικογένεια Τσικνάκη

Η ανοδική πορεία της εταιρείας επώνυμων αθλητικών ειδών, Cosmos Sport, η οποία ιδρύθηκε το 1982 από τον Φραγκίσο Τσικνάκη, ξεκινώντας από ένα κατάστημα στη Χερσόνησο της Κρήτης και φτάνοντας να λειτουργεί σήμερα 61 καταστήματα σε Ελλάδα και Κύπρο, επισφραγίζεται με την στρατηγική επένδυση ενός εκ των κορυφαίων Sportwear & Outdoor Retail Groups στον κόσμο, την JD Sports Fashion.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο βασικός μέτοχος της εταιρείας, η οικογένεια Τσικνάκη, υπέγραψε δεσμευτική συμφωνία για την πώληση του 50% του μετοχικού κεφαλαίου στην βρετανική πολυεθνική. Επίσης, το δικό της μερίδιο δεσμεύτηκε να πουλήσει στους Βρετανούς η EOS Capital, που ήταν τα τελευταία δύο χρόνια μέτοχος μειοψηφίας με μερίδιο 30%. Επομένως μετά τη συναλλαγή η JD Sports Fashion Ltd θα έχει το 80% της Cosmos Sport με το υπόλοιπο 20% να παραμένει στα χέρια της οικογένειας Τσικνάκη.

«Η ένταξη της οικογένειας των Cosmos στην JD Fashion Plc είναι μια απόδειξη ότι η σκληρή δουλειά, το ταλέντο και οι αξίες οδηγούν πάντοτε στην πρόοδο. Η εταιρεία μας μπαίνει σε μια νέα επιχειρηματική σελίδα, σε ένα νέο συναρπαστικό ταξίδι στηριγμένο στην κληρονομιά των αξιών μας, την ταλαντούχα διοικητική μας ομάδα και όλους τους 800 ανθρώπους μας σε Ελλάδα και Κύπρο», σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Cosmos Sport κ. Μιχάλης Τσικνάκης.

Απ’ την πλευρά του, ο Peter Cowgill, Executive Chairman of JD Sports Fashion Plc, δήλωσε: «Είναι μια ακόμη συναρπαστική στρατηγική συνεργασία για την JD, που επεκτείνει περαιτέρω την παρουσία μας στην Ευρώπη. Καλωσορίζουμε την έμπειρη και ικανή διοικητική ομάδα των Cosmos Sport στο Group μας και ανυπομονούμε να δουλέψουμε μαζί».

Με τη σειρά του ο κ. Απόστολος Ταμβακάκης, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της EOS Capital Partners σημειώνει: «Πριν από σχεδόν δύο χρόνια αποφασίσαμε να επενδύσουμε στην εταιρεία Cosmos Sport, στο χώρο του retail και του athleisure. Μοιραστήκαμε τις ίδιες αξίες, το ίδιο όραμα αλλά και τις σημαντικές προοπτικές του κλάδου με τη διοικητική ομάδα και τους μετόχους της Εταιρίας (την οικογένεια Τσικνάκη και τον κ. Ν. Βαρβαδούκα), επενδύοντας σε ανθρώπους, φυσικό δίκτυο, logistics, στην επέκταση στο εξωτερικό και φυσικά στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Εταιρίας. Τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά τόσο στην ανάπτυξη των δικτύων και της οργανικής κερδοφορίας όσο και σε στρατηγικό και λειτουργικό επίπεδο, ακόμα και μέσα στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες της πανδημίας. Βασικό συστατικό της επιτυχίας αυτής ήταν η αμοιβαία εμπιστοσύνη και ο σεβασμός μεταξύ μας. Αυτή η επιτυχία προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον ενός από τους μεγαλύτερους διεθνείς retailers στο χώρο, την JD Sports . Είμαι πεπεισμένος ότι η Cosmos Sport θα συνεχίσει να διακρίνεται υπό την καθοδήγηση της οικογένειας Τσικνάκη και την τεράστια εμπειρία της JD Sports, του νέου κύριου μετόχου της. Ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη και την άριστη συνεργασία την οικογένεια Τσικνάκη και την JD Sports.»

Ποια είναι η JD Sports

Η JD Sports Fashion έχει ως έδρα την πόλη Bury, στην ευρύτερη περιοχή του Μάντσεστερ στην Αγγλία. Διαθέτει καταστήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρώπη, τις ΗπΑ, την Ασία, την Αυστραλία και τη Ν. Ζηλανδία. Είναι εισηγμένη στο London Stock Exchange και η μετοχή της έχει ενταχθεί στο δείκτη FTSE 100. Ως βασικός μέτοχος εμφανίζεται ο όμιλος Pentland. Σύμφωνα με τις τελευταίες ετήσιες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις, η JD Sports, είχε συνολικά έσοδα ύψους 6,11 δισ. στερλίνες το 2020.

Η Cosmos Sport επέκτεινε τις δραστηριότητές της στο εξωτερικό, ιδρύοντας μία νέα θυγατρική στην Κύπρο όπου ήδη μετρά 3 νέα καταστήματα και 1 e-shop. Τα τελευταία δύο έτη, η Εταιρία πέτυχε πολύ ισχυρές χρηματοοικονομικές επιδόσεις, σχεδόν διπλασιάζοντας τις πωλήσεις της, το οποίο συνοδεύτηκε με πολύ ισχυρή λειτουργική κερδοφορία EBITDA που σχεδόν τριπλασιάστηκε για το αντίστοιχο διάστημα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News