Σκυλακάκης: Θα έχουμε ταχύτερη ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια

Οικονομία
Σκυλακάκης: Θα έχουμε ταχύτερη ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διευκρίνισε, επίσης, πως το θέμα της απορρόφησης από το Ταμείο Ανάκαμψης «δεν θα είναι εύκολο»

 «Η οικονομία της χώρας παίρνει μπρος. Θα έχουμε μπροστά μας ταχύτατους ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια. Σας το λέω με βεβαιότητα αυτό και σημαντικοί εταίροι της ανάπτυξης είναι οι δήμοι», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ που πραγματοποιείται στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» στη Θεσσαλονίκη.

 Ο κ. Σκυλακάκης, με παρέμβασή του μέσω skype κατά την τρίτη ημέρα των εργασιών των αιρετών όλης της χώρας, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο Ταμείο Ανάκαμψης για την προώθηση ιδιωτικών επενδύσεων το «Ελλάδα 2.0» και κάλεσε τους δημάρχους σε μία «παραγωγική συνεργασία».

 ‘Οπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός το Ταμείο Ανάκαμψης θα προσφέρει στους δήμους, πέρα από το πρόγραμμα για τις «'Εξυπνες Πόλεις», αστικές αναπλάσεις, αντιπλημμυρικά έργα, πολιτική προστασία, πρόγραμμα οδικής ασφάλειας που θα επιτρέπει οδικά έργα, ενώ συμπεριλαμβάνει και το «Εξοικονομώ» που αφορά τα δημοτικά κτίρια αλλά και τον οδοφωτισμό.

 «'Ενα μεγάλο κομμάτι του Ταμείου Ανάκαμψης έχει ιδιωτικές επενδύσεις, που είναι μεγάλης σημασίας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, γιατί θα γίνουν σε κάποιον δήμο της χώρας. Είναι κρίσιμο να προχωρήσουμε με ταχύτητα σ' αυτές. Στις ιδιωτικές επενδύσεις σας βλέπουμε ως εταίρους. 'Εχουμε πολλές δυνατότητες να δουλέψουμε και να παράξουμε ένα ισχυρό αποτέλεσμα», τόνισε ο κ. Σκυλακάκης απευθυνόμενος προς τους αιρετούς της χώρας.

 Διευκρίνισε, επίσης, πως το θέμα της απορρόφησης από το Ταμείο Ανάκαμψης «δεν θα είναι εύκολο» και κάλεσε τους δήμους να συνεργαστούν και να προτείνουν από κοινού την υλοποίηση έργων. «Το Ταμείο Ανάκαμψης έχει έναν πολύ βασικό κανόνα. Εάν τα λεφτά δεν απορροφηθούν εγκαίρως χάνονται. Και δημιουργούν ζημιά και στην εικόνα της χώρας. Θα έρθουμε να βοηθήσουμε σε σημεία όπου η Τοπική Αυτοδιοίκηση νιώσει ότι χρειάζεται βοήθεια. Εγώ ενθαρρύνω τις συνεργασίες μεταξύ των δήμων. Θα δούμε με πολύ θετικό μάτι τις συνεργασίες δημάρχων που θα έρθουν να μας προτείνουν την υλοποίηση έργων», εξήγησε.

 Γ. Τσακίρης: «Μπροστά μας το νέο ΕΣΠΑ των 26,1 δις ευρώ»

 Για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 με συνολικό προϋπολογισμό 26,1 δις ευρώ ενημέρωσε τους αιρετούς, στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιώργος Τσακίρης, προσθέτοντας πως η προγραμματική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει.

 «Σε αυτή τη φάση εγκρίνουμε τα επιχειρησιακά προγράμματα και θεωρώ πως θα ξεκινήσουμε να βγάζουμε προσκλήσεις προς το τέλος του χρόνου ή αρχές του 2022», είπε ο κ.Τσακίρης το μεσημέρι από το βήμα του συνεδρίου στη Θεσσαλονίκη.

 Υπογράμμισε πως από το νέο ΕΣΠΑ, το 1/3 των χρημάτων -δηλαδή περίπου 8 δις. ευρώ – θα πάνε στις περιφέρειες και πως ένα σημαντικό κομμάτι «θα έχει το Κοινωνικό Ταμείο και έργα τοπικών υποδομών». Επίσης, στάθηκε στο πρόγραμμα των «Εξυπνων Πόλεων» για τη ψηφιακή αναβάθμιση των δήμων, ένα μέρος του οποίου θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η Ελλάδα έχει μείνει πίσω σε αυτό το κομμάτι σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Εμείς το έχουμε θέσει σαν προτεραιότητα».

 Ο κ. Τσακίρης χαρακτήρισε ως «αποτυχία του προηγούμενου ΕΣΠΑ τα Κέντρα Ανοιχτού Εμπορίου», προσθέτοντας πως «δεν ξέρω ποιος φταίει, αλλά δυστυχώς η απορρόφηση ήταν σχεδόν μηδενική». Τέλος, κλείνοντας την ομιλία του προς τους αιρετούς τους έστειλε το μήνυμα πως ο ίδιος «ως υφυπουργός, μετριέμαι με όσα πιο πολλά ξοδέψω. Με ενδιαφέρει να έρθουν έργα έτοιμα και να απορροφήσω το ΕΣΠΑ, Το κακό θα είναι εάν δεν το απορροφήσω».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News