Οικονομία

ΑΑΔΕ: Άνοιξε η πλατφόρμα για διορθώσεις στο Ε9

Οι αλλαγές στο Ε9 συνιστάται να γίνουν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες και συγκεκριμένα πριν τις 29 Οκτωβρίου που εκπνέει η προθεσμία πληρωμής των δύο πρώτων δόσεων του ΕΝΦΙΑ

Τυχόν λάθη ή παραλείψεις που είδαν οι φορολογούμενοι στο φετινό εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ θα έχουν την ευκαιρία να διορθώσουν, για να γλιτώσουν από φόρους που δεν οφείλουν να πληρώσουν. Ήδη βρίσκεται στη διάθεση των φορολογουμένων η ηλεκτρονική εφαρμογή στην ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ myAADE για την υποβολή αρχικών ή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 έτους 2021. Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας θα μπορέσουν να κάνουν διορθώσεις όσοι είχαν λάθη ή παραλείψεις στη δήλωση ακινήτων Ε9, με βάση την οποία υπολογίστηκε ο φετινός ΕΝΦΙΑ.

Οι αλλαγές καλό είναι να γίνουν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες και συγκεκριμένα πριν τις 29 Οκτωβρίου που εκπνέει η προθεσμία πληρωμής των δύο πρώτων δόσεων του ΕΝΦΙΑ. Και αυτό γιατί με την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης εκδίδεται αυτόματα νέο εκκαθαριστικό με νέο ποσό φόρου.

Νέος λογαριασμός ΕΝΦΙΑ εκδίδεται αυτόματα εφόσον από τις αλλαγές προκύπτει αύξηση του οφειλόμενου φόρου ή μείωση έως και 300 ευρώ. Στις περιπτώσεις που από τις αλλαγές προκύπτει μείωση φόρου πάνω από 300 ευρώ, τότε ο φορολογούμενος θα πρέπει να κλείσει ραντεβού με την εφορία του για να ολοκληρωθεί η νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ.

Οι διορθώσεις λαθών στα Ε9 δεν τιμωρούνται με πρόστιμο 100 ευρώ, μέχρι τουλάχιστον να ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση στις περιοχές όπου ανήκουν τα ακίνητα κάθε ιδιοκτήτη.

Οι απαραίτητοι έλεγχοι

Τα πιο συχνά λάθη που χρήζουν διορθώσεων με υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 θεωρούνται τα εξής:

  1. Μη ορθή συμπλήρωση στοιχείων για ημιτελή κτίσματα: Προκειμένου να υπολογιστεί έκπτωση 60% στον ΕΝΦΙΑ σε κενό ημιτελές κτίσμα το οποίο δεν έχει ποτέ ηλεκτροδοτηθεί ή ηλεκτροδοτείται με εργοταξιακό ρεύμα, ο φορολογούμενος πρέπει, κατά την αναγραφή των στοιχείων του συγκεκριμένου κτίσματος στον πίνακα 1 του Ε9, να έχει συμπληρώσει, οπωσδήποτε, και τις ακόλουθες ενδείξεις:

- Στη στήλη 10 του πίνακα 1, θα πρέπει να έχει αναγράψει τον κωδικό αριθμό 99 που σημαίνει “ημιτελές κτίσμα”.

- Στη στήλη 30 του πίνακα 1 πρέπει να έχει συμπληρώσει την ένδειξη “ΟΧΙ” εάν το ημιτελές κτίσμα είναι “μη ηλεκτροδοτούμενο” ή την ένδειξη “ΝΑΙ”, εάν το ημιτελές κτίσμα ηλεκτροδοτείται με εργοταξιακό ρεύμα. Στην περίπτωση συμπλήρωσης της ένδειξης “ΝΑΙ” στη στήλη 30, θα πρέπει να έχει αναγραφεί και ο αριθμός της εργοταξιακής παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στη στήλη 31 του πίνακα 1.

- Στη στήλη 32 “ειδική κατηγορία” του πίνακα 1 θα πρέπει να έχει αναγράψει τον κωδικό 8, που σημαίνει ότι το δηλούμενο κτίσμα είναι “κενό”.

Εάν δεν εμφανίζεται συμπληρωμένη έστω και μία από τις τρεις αυτές ενδείξεις, τότε η προβλεπόμενη από τον νόμο έκπτωση 60% στον αναλογούντα ΕΝΦΙΑ δε θα έχει υπολογιστεί στο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ 2021 και απαιτείται διορθωτική δήλωση Ε9.

  1. Λάθη στα στοιχεία κτισμάτων σε αγροτεμάχια: Αν μέσα σε αγροτεμάχιο υφίσταται κτίσμα το οποίο χρησιμοποιείται ως κατοικία, αποκτά οικοπεδική αξία και ο φόρος του αγροτεμαχίου πενταπλασιάζεται! Αυτό δεν ισχύει όμως αν το κτίσμα δεν είναι κατοικία, αλλά γεωργικό κτίσμα ή αποθήκη κ.λπ. Θα πρέπει όμως ο ιδιοκτήτης να έχει συμπληρώσει και μία από τις στήλες 17α ή 17β ή 17γ στην αρχική δήλωση που έχει εκκαθαριστεί, αλλιώς πρέπει να υποβάλει τροποποιητική.
  2. Λάθη στα εμπράγματα δικαιώματα: Οι φορολογούμενοι αν δε δήλωσαν ψιλή κυριότητα ή επικαρπία αλλά πλήρη κυριότητα, αναγράφοντας τον κωδικό 1 αντί των κωδικών 2 ή 3 στις σχετικές στήλες του Ε9, πληρώνουν ολόκληρο ΕΝΦΙΑ και δεν επιμερίζεται όπως κανονικά θα γινόταν, με βάση την ηλικία. Και επιπλέον, αν ξέχασαν να αναγράψουν την ηλικία του επικαρπωτή, δεν υπολογίζεται η έκπτωση στον ψιλό κύριο του ακινήτου.
  3. Λάθη στα ποσοστά συνιδιοκτησίας: Σε περίπτωση μη αναγραφής ποσοστού συνιδιοκτησίας ή αναγραφής λανθασμένου ποσοστού συνιδιοκτησίας, το μηχανογραφικό σύστημα της ΑΑΔΕ υπολογίζει τον ΕΝΦΙΑ αυτομάτως με ποσοστό συνιδιοκτησίας 100%, αντί π.χ. 50%-50% ή 60%-30%-10% κ.λπ. Έτσι πληρώνουν όλοι 100% ΕΝΦΙΑ και αυτό διορθώνεται με τροποποιητική δήλωση.
  4. Λάθη στην καταχώριση βοηθητικών χώρων ως κύριων ή μη συμπλήρωσης του αριθμού ορόφου, οπότε υπολογίζεται πολλαπλάσια αξία (που αντιστοιχεί σε κύριους χώρους ή σε διαμέρισμα 6ου ορόφου αντίστοιχα) για τον τελικό ΕΝΦΙΑ.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια