Οικονομία

Κοινωνικό μέρισμα: Τα ποσά και οι δικαιούχοι

Οι έκτακτες παροχές που εξετάζει η κυβέρνηση, με έμφαση σε ευάλωτα νοικοκυριά

Μέτρα συνολικού κόστους σχεδόν 500 εκατ. ευρώ, για την στήριξη των νοικοκυριών που πλήττονται από τις ανατιμήσεις στην ενέργεια, ανακοίνωσε χτες, Παρασκευή 8 Οκτωβρίου, η κυβέρνηση.

Σε αυτό το πλαίσιο, συζητείται και η χορήγηση μερίσματος, με σκοπό την ενίσχυση των εισοδημάτων ευάλωτων νοικοκυριών, αφού προηγουμένως σχηματιστεί η εικόνα αφενός του ρυθμού ανάπτυξης για το τρέχον έτος, αλλά και του δημοσιονομικού χώρου, με το βλέμμα στραμένο πάντα στην υφιστάμενη ενεργειακή κρίση και τις ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά, κόστος το οποίο μετακυλίεται άμεσα στους καταναλωτές.

Η στόχευση από το οικονομικό επιτελείο στο Μαξίμου θα είναι η παροχή έκτακτης και εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, με έμφαση σε ευάλωτα νοικοκυριά.

H χρηματική ενίσχυση που έχει «κλειδώσει» είναι ο διπλασιασμός του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος: Όλοι οι σημερινοί δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, π. ΚΕΑ, θα λάβουν στις 30 Δεκεμβρίου το διπλό ποσό του επιδόματος.

Διαβάστε ακόμη →Πετρέλαιο θέρμανσης: Έρχεται «βαρύς» χειμώνας στην Κρήτη

Ειδικότερα, το διπλό ποσό του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα δοθεί σε περίπου 215.000 δικαιούχους που λαμβάνουν σήμερα το εν λόγω επίδομα.

Το μέγιστο ποσό που μπορεί να λάβουν τα νοικοκυριά είναι τα 900 ευρώ, ανάλογα με την σύνθεση και τα οικονομικά κριτήρια.

Οι δικαιούχοι δεν χρειάζεται να υποβάλλουν κάποια αίτηση, ενώ αναμένεται να προστεθούν νέοι δικαιούχοι με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων.

Παράλληλα, αναμένεται «μπόνους» στους υγειονομικούς όπως είχε χορηγηθεί το περσινό Πάσχα, με το ποσό να παραμένει άγνωστο.

Στο μικροσκόπιο βρίσκονται και άλλα μέτρα για ευάλωτους με χρονικό ορίζοντα τον Δεκέμβριο ενώ, υπό εξέταση βρίσκεται το επίδομα σε ανέργους και χαμηλοσυνταξιούχους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αφορά συνταξιούχους οι οποίοι δεν έχουν λάβει αναδρομικά το 2020 και εισπράττουν κάτω από 1.000 ευρώ από κύρια και επικουρική σύνταξη, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται η έκτακτη ενίσχυση να αφορά και σε άλλες κατηγορίες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια