Στα 50 δισ. δολάρια η αγορά τεχνολογιών αιχμής στην Ευρώπη

Οικονομία
Στα 50 δισ. δολάρια η αγορά τεχνολογιών αιχμής στην Ευρώπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο πήχυς για την παγκόσμια αγορά BDA τοποθετείται για το 2021 στα 216 δισ. δολ.

Στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής αγοράς βρίσκονται οι δαπάνες για Big Data και Business Analytis (BDA) με την τάση για τα επόμενα χρόνια να φαίνεται ιδιαίτερα αυξητική.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδος, η αξία της αγοράς για BDA, σύμφωνα με εκτιμήσεις εικάζεται ότι θα  βρεθεί στα επίπεδα των $50 δισ. Έχοντας άνοδο περίπου στο 7% από το 2020 με την διεύρυνση της σταθερά έως και το 2025.

Καθώς η οικονομίες του κόσμου έχουν μπει ή ξεκινούν να μπαίνουν σε μία ανάκαμψη έπειτα από την κρίση του κορωνοιού που είχε πλήξει όλους τους τομείς, το νέο report της International Data Corporation (IDC) δείχνει ότι η ευρωπαϊκή αγορά του BDA θα ενισχυθεί ιδιαίτερα τα επόμενα χρόνια. Οι αναλυτές αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι οι δαπάνες αυξάνονται κατά 11% έως και το 2025.

Big Data και Business Analytics…«ένα απαραίτητο περιουσιακό στοιχείο»

Η τεχνολογία έχει διεισδύσει ορμητικά σε κάθε τομέα επιβάλλοντας νέες συνθήκες, νέα δεδομένα και σύγχρονες καθώς και γρήγορες λύσεις και προτάσεις. Αυτό, σαφώς και απασχολεί ιδιαίτερα τις μεγάλες εταιρείες που η εξοικείωση με το τεχνολογικό γίγνεσθαι ήρθε ως φυσικό επακόλουθο. Ακόμα και μέσω της πανδημίας του COVID-19, η αγορά BDA συνέχισε να αναπτύσσεται υπογραμμίζοντας ότι τα Big Data και Business Analytics δεν είναι απλά μια ευχάριστη τεχνολογία, αλλά ένα απαραίτητο περιουσιακό στοιχείο, που μπορεί να βοηθήσει τις εταιρείες να αυξήσουν την ψηφιακή ανθεκτικότητα, ακόμη και στις πιο έκτακτες καταστάσεις.

Η IDC επισημαίνει:

 «Καθώς οδεύουμε προς ένα υπερ-αυτοματοποιημένο μοντέλο λειτουργίας των επιχειρήσεων, οι επενδύσεις σε BDA θα συνεχίσουν να επιταχύνονται σε όλους τους κλάδους. Τα Big Data και Business Analytics θεωρούνται πλέον ως οι τεχνολογίες, που βοηθούν στην επίτευξη βασικών επιχειρηματικών αποτελεσμάτων, με δεδομένο ότι συντείνουν σε μεγάλο βαθμό στη βελτίωση της εμπειρίας των πελατών»

 Αξίζει να αναφερθεί ότι Το 2021, ο τραπεζικός κλάδος και η μεταποίηση θα αντιπροσωπεύουν το ένα τέταρτο των συνολικών δαπανών για BDA στην Ευρώπη. Οι επαγγελματικές υπηρεσίες και η υγειονομική περίθαλψη είναι, στο μεταξύ, οι δύο τομείς, που θα δουν τον μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης των σχετικών δαπανών έως το 2025 στην Ευρώπη.

Το διεθνές τοπίο σε αριθμούς

Η εικόνα στην παγκόσμια αγορά διαφαίνεται εξαιρετικά ανοδική με τον πήχη να «σκαρφαλώνει» ψηλά.

Ειδικότερα οι αριθμοί ταξινομούνται με τέτοιο τρόπο που επιτρέπουν να μιλάμε για μία διεύρυνση της αγοράς. Η παγκόσμια αγορά BDA το 2021 βρίσκεται στα $216 δις με την αξία της το 2022 να φτάνει στα $274 δισ. Διαγράφοντας άνοδο κατά 27% σε σχέση με την αναμενόμενη επίδοσή της κατά το τρέχον έτος.

Οι ΗΠΑ με μερίδιο αγοράς 51%  θα πραγματοποιήσουν δαπάνες για Big Data και Business Analytics ανεβαίνοντας πρώτη στη λίστα ως η μεγαλύτερη αγορά BDA ενώ δεύτερη ακολουθεί η Ιαπωνία με μερίδιο 5,7%. Ακολουθούν η Κίνα, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία, με μερίδιο αγοράς 5,5%, 5,1% και 4,4%, αντίστοιχα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News