Στην Κρήτη ο Μητσοτάκης - Τα μέτρα που ανακοίνωσε για τις σεισμόπληκτες περιοχές (βίντεο)

Κρήτη
Στην Κρήτη ο Μητσοτάκης - Τα μέτρα που ανακοίνωσε για τις σεισμόπληκτες περιοχές (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άμεσα 20.000 ευρώ στους σεισμόπληκτους, οι οποίοι δεν θα πληρώνουν ΕΝΦΙΑ για 3 χρόνια, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψή του στις σεισμόπληκτες περιοχές του νησιού - Τι απάντησε σε δημοσιογράφους

Τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του εκλιπόντα εξέφρασε κατά την έναρξη των δηλώσεών του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το Αρκαλοχώρι, ενώ ευχήθηκε γρήγορη ανάρρωση στους τραυματίες.

«Είμαστε εδώ να βοηθήσουμε» τους κατοίκους στο Χουδέτσι Αρχανών Αστερουσίων, είπε ο πρωθυπουργός, κατά την αυτοψία που πραγματοποίησε στην πληγείσα από τον τελευταίο ισχυρό σεισμό σεισμό στην περιοχή, για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τις καταστροφές στο Αρκαλοχώρι.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως «είχαμε πει την ευκαιρία με τους αρμόδιους υπουργούς που βρέθηκαν το Αρκαλοχώρι να κάνουμε επισκόπηση της κατάστασης που επικρατεί και να πάρουμε άμεσα μέτρα. Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου, όπου και θα εξειδικευτούν τα μέτρα στήριξης.

Ειδικότερα, τα μέτρα στήριξης των σεισμόπληκτων της Κρήτης εντάσσονται στον μηχανισμό της κρατικής αρωγής που θεσπίστηκε με αφορμή τις καταστροφές σε Καρδίτσα και εύβοια, με διαδικασίες ευέλικτες και πλέον τυποποιημένες στην κατεύθυνση της γρήγορης στήριξης των πληγέντων πολιτών.

  • Παροχή στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση κτιρίων

Με Κοινή Απόφαση των εμπλεκόμενων Υπουργείων οριοθετούνται οι πληγείσες περιοχές και χορηγείται Στεγαστική Συνδρομή στους ιδιοκτήτες για την επισκευή και ανακατασκευή των κτιρίων, μέσω του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Η Στεγαστική Συνδρομή συνίσταται σε 80% δωρεάν κρατική αρωγή και 20% άτοκο δάνειο, με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

  • Πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής (μέσω arogi.gov.gr)

Παροχή πρώτης αρωγής έναντι της Στεγαστικής Συνδρομής μέσω της πλατφόρμας arogi.gov.gr. Στα σεισμόπληκτα νοικοκυριά, για κατοικίες (α) που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς παρέχεται πρώτη αρωγή έναντι της Στεγαστικής Συνδρομής ύψους 14.000 ευρώ, (β) που δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες που τις καθιστούν προσωρινά μη κατοικήσιμες παρέχεται πρώτη αρωγή έναντι της Στεγαστικής Συνδρομής ύψους 8.000 ευρώ, (γ) που έχουν υποστεί ελαφριές βλάβες αλλά είναι κατοικήσιμες παρέχεται πρώτη αρωγή έναντι της Στεγαστικής Συνδρομής ύψους 3.000 ευρώ. Αντιστοίχως και λοιπά κτίσματα και επιχειρηματικά ακίνητα.

  • 'Αμεση αποζημίωση για την οικοσκευή των νοικοκυριών (6.000 ευρώ, 4.000 ευρώ και 2.000 ευρώ μέσω arogi.gov.gr)

Παροχή αποζημίωσης της οικοσκευής και κάλυψης των πρώτων αναγκών των νοικοκυριών που επλήγησαν μέσω της πλατφόρμας arogi.gov.gr. Στα σεισμόπληκτα νοικοκυριά παρέχεται αποζημίωση για την κοινωνική προστασία με αποζημίωση της οικοσκευής και στήριξη για την κάλυψη των πρώτων αναγκών (α) 6.000 ευρώ στις κατοικίες που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, (β) 4.000 ευρώ στις κατοικίες που δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες που τις καθιστούν προσωρινά μη κατοικήσιμες, και (γ) 2.000 ευρώ στις κατοικίες που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές αλλά είναι κατοικήσιμες.

  • Έκτακτη επιχορήγηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης - άμεση εκταμίσευση υψους 1 εκατ. ευρώ σε πληγέντες δήμους
  • Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ 2021, 2022 και 2023 για τα πληττόμενα ακίνητα

Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ. Τα ακίνητα που έχουν αποδεδειγμένα καταστραφεί ολοσχερώς ή έχουν υποστεί λειτουργικές ζημιές που τα καθιστούν μη κατοικήσιμα, απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ του 2021, του 2022 και του 2023, δηλαδή απαλλάσσονται για μία τριετία.

  • Προσωρινη καλυψη στεγαστικών αναγκων (σκηνές)
  • Προμήθεια οικίσκων για όλους όσοι επιθυμούν να βρίσκονται κοντά στις κατοικίες τους
  • Πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ, σε συνεργασία με το υπουργειο Μεταναστευσης, για την αξιοποίηση ενοικιασμένω κτιρίων στο Ηρακλειο, ώστε να καλυφθούν ανάγκες άστεγων πολιτών. 
  • Επιδότηση ενοικίου/συγκατοίκησης

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Μεταφορών και Υποδομών, σε συνέχεια της οριοθέτησης των πληγεισών περιοχών, θα δοθεί επιδότηση ενοικίου/συγκατοίκησης για την κάλυψη δαπανών προσωρινής στέγασης των μόνιμων κατοίκων, οι κατοικίες των οποίων επλήγησαν από το σεισμό.

  • Επιχορήγηση επιχειρήσεων που επλήγησαν από το σεισμό.

Σύμφωνα με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, το Υπουργείο Οικονομικών είναι αρμόδιο για την αποζημίωση επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από θεομηνίες, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, η οποία και συστήνει σχετικές επιτροπές που προχωρούν στην εκτίμηση των ζημιών σε κάθε επιχείρηση. Ειδικότερα, η επιχορήγηση μέρους της εκτιμηθείσας ζημιάς περιλαμβάνει τη ζημιά σε κτιριακές εγκαταστάσεις, μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα και κατεστραμμένα οχήματα της επιχείρησης, ενώ στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, δύναται να χορηγηθεί άμεσα μία προκαταβολή επί της εκτιμηθείσας ζημίας και - αφού ολοκληρωθεί η εκτιμητική διαδικασία - να χορηγηθεί και το τελικό ποσοστό επιχορήγησης επί της εκτιμηθείσας ζημιάς.

Παροχή πρώτης αρωγής έναντι της επιχορήγησης επιχειρήσεων μέσω της πλατφόρμας arogi.gov.gr. Ενεργοποιείται η άμεση χορήγηση πρώτης αρωγής έναντι της επιχορήγησης για επιχειρήσεις που διαθέτουν κτιριακές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων και των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, για μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, μέσα παραγωγής και κατεστραμμένα οχήματα, που ανέρχεται σε (α) 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις που οι εγκαταστάσεις έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, (β) 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις που οι εγκαταστάσεις δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες που καθιστούν προσωρινά μη δυνατή την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας και (γ) 2.000 ευρώ σε λοιπές επιχειρήσεις που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές σε εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα ή οχήματα, αλλά είναι λειτουργικές.

  • Αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, δόσεις και παρατάσεις καταβολών

Με απόφαση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα δοθεί η δυνατότητα να ανασταλούν για έξι (6) μήνες οι ασφαλιστικές εισφορές των πληττόμενων επιχειρήσεων και επιτηδευματιών.

  • Αναστολή δανειακών υποχρεώσεων (σύμφωνα με Ελληνική Ένωση Τραπεζών)

  • Αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης.

Για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, καθώς και τις νομικές οντότητες που επλήγησαν και είναι δικαιούχοι των μέτρων της στεγαστικής συνδρομής ή/και της επιχορήγησης για τις επιχειρήσεις, αναστέλλεται η διενέργεια κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας τους. Το χρονικό διάστημα της αναστολής είναι έξι (6) μήνες. Η αναστολή καταλαμβάνει, ιδίως, τη διενέργεια πλειστηριασμών, κατασχέσεων, αποβολών και προσωπικών κρατήσεων.

  • Αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων.

Στις περιοχές που κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προκύπτουν από το σεισμό, θα ανασταλεί η πληρωμή όλων των εκκρεμών, βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων φορολογικών υποχρεώσεων, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα φυσικά πρόσωπα που πλήττονται για έξι (6) μήνες.

  • Συνεργασία και στήριξη για την κατεδάφιση των επικινδύνως ετοιμόρροπων κτιρίων

Το Υπουργείο Εσωτερικών την επόμενη περίοδο θα συνεργαστεί με τους πυρόπληκτους δήμους για την προώθηση των διαδικασιών κατεδάφισης των επικινδύνως ετοιμόρροπων κτιρίων στις σεισμόπληκτες περιοχές.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα προωθηθούν όλες οι αναγκαίες νομοθετικές αλλαγές και οι προβλεπόμενες κανονιστικές πράξεις, ενώ θα ενημερωθούν και οι δικαιούχοι για τα επιμέρους χαρακτηριστικά και τις λεπτομέρειες του κάθε μέτρου στήριξης.

«Είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε αναλυτικά με τον δήμαρχο», είπε ενώ επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «έχει εκταμιευτεί 1 εκατ. ευρώ για τους δύο δήμους που έχουν πληγεί», ενώ μεταξύ των μέτρων στήριξης, υπάρχει μέριμνα προσωρινής στέγης για τους πληγέντες.

 Όπως είπε η Πολιτεία θα σταθεί αρωγός σε όλους έχουν πληγεί από τα Ρίχτερ και δεσμεύτηκε ότι δεν θα καθυστερήσουν οι αποζημιώσεις για τα σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές. Σε ερώτηση που του απευθύνθηκε αναφορικά με το ύψος των αποζημιώσεων, τόνισε ότι «δεν υπάρχει πλαφόν», ενώ οι πληγέντες είπε ότι δε θα «πληρώσουν ΕΝΦΙΑ έως και το 2023».

Τι απάντησε σε δημοσιογράφους

Δημοσιογράφος: Η εικόνα που σας έκανε εντύπωση από την περιήγησή σας στις πληγείσες περιοχές, ανθρώπινα;

Κ. Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, έχουμε πάει, έχουμε επισκεφτεί πολλές περιοχές. Είναι σκληρό πράγμα ο σεισμός. Εδώ στο Αρκαλοχώρι είναι σαφές ότι έχουν γίνει πολλές ζημιές. Πρέπει να ξεπεράσουμε το αρχικό σοκ. Η εκτίμησή μας μιλώντας και με τον κ. Λέκκα είναι ότι έχουμε πια μια αποκλιμάκωση του φαινομένου. Η σεισμική ακολουθία φαίνεται να είναι η αναμενόμενη. Οι πολίτες περιμένουν από το κράτος να είναι κοντά τους όταν το έχουν ανάγκη και αυτό θα κάνουμε και σε αυτή τη φυσική καταστροφή.

Δημοσιογράφος: Νέα σπίτια….

Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε, πού θα φτάσει το ύψος των αποζημιώσεων; Το ύψος των ποσών που θα..

Κ. Μητσοτάκης: Θα το δούμε αυτό. Δεν υπάρχει πλαφόν σε αυτές τις περιπτώσεις. Έχουμε αποθέματα στον κρατικό προϋπολογισμό να μπορούμε να καλύψουμε τις άμεσες ανάγκες. Να μην σας απασχολεί αυτό.

Δημοσιογράφος: Νέα σπίτια για τους πληγέντες ή νέες φρεγάτες;

Κ. Μητσοτάκης: Νέες φρεγάτες σίγουρα και νέα σπίτια. Το ένα δεν υποκαθιστά το άλλο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News