Οικονομία

Μ. Συρεγγέλα: Η γυναικεία επιχειρηματικότητα σε πρώτο πλάνο

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων είναι δίπλα στις εργαζόμενες και άνεργες γυναίκες και προωθεί δράσεις και μέτρα που ενθαρρύνουν τη γυναικεία επιχειρηματικότητα

Με αφορμή την υβριδική εκδήλωση που διοργάνωσε η Ελληνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου με αφορμή τη σημερινή Ημέρα Ελληνικού Εμπορίου που είναι αφιερωμένη στις γυναίκες επιχειρηματίες, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική, την Οικογένεια και την Ισότητα των Φύλων, Μαρία Συρεγγέλα, επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι «Προωθούμε δράσεις και μέτρα που ενθαρρύνουν τη γυναικεία επιχειρηματικότητα»

Για το Υπουργείο Εργασίας βασικός στόχος αποτελεί η ενθάρρυνση και η ενδυνάμωση της γυναικείας επιχειρηματικότητας καθώς και η αύξηση των ποσοστών συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας.

«Στηρίζουμε τις γυναίκες που επιθυμούν να κάνουν το δικό τους επιχειρηματικό εγχείρημα. Με προγράμματα του ΕΣΠΑ, με δράσεις του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ή τη δημιουργία του Κέντρου Καινοτομίας για Γυναίκες, βοηθάμε ουσιαστικά τις γυναίκες. Δεν μένουμε στα λόγια, αλλά με συγκεκριμένες πράξεις στηρίζουμε τις γυναίκες που μπαίνουν στον επιχειρηματικό στίβο ή θέλουν να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας, μετά την απόκτηση των τέκνων τους», τόνισε η υφυπουργός στην εκδήλωση, που είχε θέμα: «Γυναίκα και Εμπόριο στην εποχή του Covid-19».

Για την κ. Συρεγγέλα επίσης προτεραιότητα αποτελεί η εναρμόνιση οικογενειακής-επαγγελματικής ζωής το οποίο αποτυπώνεται και στα μέτρα του νέου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025 όπου θα παρουσιαστεί σε λίγο καιρό.

Όπως είπε, «στο πλαίσιο της συμφιλίωσης προσωπικής και επαγγελματικής ζωής, προωθούμε το πρόγραμμα "Νταντάδες της Γειτονιάς", του οποίου η νομοθετική ρύθμιση επίκειται στις επόμενες ημέρες, ενώ στα άμεσα σχέδιά μας είναι και η δημιουργία χώρων φύλαξης βρεφών, ηλικίας 6 μηνών έως 2,5 ετών, εντός των μεγάλων επιχειρήσεων.

Παράλληλα, με το νέο εργασιακό νόμο Ν. 4808/2021, θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά άδεια πατρότητας και συμπληρώθηκε το νομοθετικό πλαίσιο των γονικών αδειών και των λοιπών διευκολύνσεων για γονείς και φροντιστές, καθώς και της προστασίας από την απόλυση των γονέων που κάνουν χρήση των αδειών και των διευκολύνσεων για την ανατροφή των παιδιών τους».

Την ίδια ώρα, όπως ανέφερε η υφυπουργός, «οφείλουμε όλοι και όλες να καταπολεμήσουμε τα έμφυλα στερεότυπα στην αγορά εργασίας, που είναι επιζήμια για τις γυναίκες και τις σταδιοδρομίες τους. Οφείλουμε να συμβουλεύουμε τους νέους να μην διαχωρίζουν τα επαγγέλματα σε γυναικεία και αντρικά και με τη βοήθεια της παιδείας να σταματήσουμε την αναπαραγωγή των έμφυλων πεποιθήσεων και στερεότυπων».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια