Πληθωρισμός: Ακρίβεια και το 2022 βλέπει ο ΟΟΣΑ

Οικονομία
Πληθωρισμός: Ακρίβεια και το 2022 βλέπει ο ΟΟΣΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η διαχείριση του πληθωρισμού θα είναι μία πολύ δύσκολη πράξη ισορροπίας»

Σε υψηλά επίπεδα θα διατηρηθεί ο πληθωρισμός και τα επόμενα δύο χρόνια, σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις του ΟΟΣΑ, με τις τιμές να αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά το 2021 και το 2022 στις περισσότερες χώρες της G20.

H επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, Lawrence Boon, τόνισε κατά την παρουσίαση των ενδιάμεσων προβλέψεων του Οργανισμού ότι η διαχείριση του πληθωρισμού θα είναι «μία πολύ δύσκολη πράξη ισορροπίας» για τους πολιτικούς.

Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λουίς ντε Γκίντος, αναφέρθηκε στο βασικό σενάριο της ΕΚΤ για αποκλιμάκωση του πληθωρισμού από το 2022, αλλά τόνισε τους κινδύνους αύξησής του και προειδοποίησε ότι η κεντρική τράπεζα πρέπει να είναι «σε μεγάλη εγρήγορση» για να μην γίνουν πιο μόνιμες οι αυξήσεις των τιμών.

«Σε ορισμένες χώρες στην Ευρώπη προβλέπεται τιμαριθμική αναπροσαρμογή των συντάξεων και των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων», είπε, προσθέτοντας: «Αυτό πρέπει να αποφευχθεί, επειδή αν υπάρχει μία ρητή τιμαριθμική αναπροσαρμογή της οικονομίας στην εξέλιξη ενός προσωρινού σοκ… τότε μπορεί να μετατραπεί αυτή η προσωρινή ανοδική κίνηση του πληθωρισμού σε κάτι πολύ πιο μόνιμο. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αποφύγουμε».

Προειδοποίησε, επίσης, να μην υπάρξουν δευτερογενείς επιπτώσεις στον πληθωρισμός από τις αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών και τις στενότητες παραγωγής.

Αύξηση του πληθωρισμού και λόγω της ισχυρής ανάκαμψης

Ο ΟΟΣΑ ανέφερε ότι η ταχύτητα της οικονομικής ανάκαμψης αυξάνει επίσης τις πληθωριστικές πιέσεις. Ο πληθωρισμός θα αποκλιμακωθεί το 2022, αλλά θα διατηρηθεί σε επίπεδα υψηλότερα από τα προ της πανδημίας.

«Οι πιέσεις στην προσφορά αναμένεται να αποκλιμακωθούν σταδιακά, οι μισθολογικές αυξήσεις παραμένουν συγκρατημένες και οι πληθωριστικές προσδοκίες είναι ακόμη σταθερές, αλλά οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι είναι ανοδικοί», αναφέρει η έκθεση. «Ο πληθωρισμός στις χώρες της G20 αναμένεται να μειωθεί από 4,5% στο τέλος του 2021 σε περίπου 3,5% στο τέλος του 2022», σημειώνει.

Αναφέρει, ωστόσο, ότι ο αντίκτυπος από τις αυξήσεις που έχουν γίνει στις τιμές πρώτων υλών και των ναύλων είναι πιθανό να διατηρηθεί για σημαντικό διάστημα το 2022, «ακόμη και αν δεν υπάρξουν περαιτέρω αυξήσεις».

Για την Ευρωζώνη, ο ΟΟΣΑ προβλέπει πληθωρισμό 2,1% φέτος (σε μέσα επίπεδα έτους) και 1,9% το 2022, ενώ  σημαντικά υψηλότερος πληθωρισμός αναμένεται για τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

Η Boone είπε ότι οι στενότητες στην προσφορά θα μειωθούν καθώς θα αυξάνονται τα ποσοστά εμβολιασμών, ιδιαίτερα στις αναδυόμενες οικονομίες.

(Φωτογραφία Αρχείου Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News