Σπίτια: Σχέδιο για δωρεάν παροχή στέγης σε ευάλωτα νοικοκυριά και νεαρά ζευγάρια

Οικονομία
Σπίτια: Σχέδιο για δωρεάν παροχή στέγης σε ευάλωτα νοικοκυριά και νεαρά ζευγάρια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσα ακίνητα θα αφορά - Οι προϋποθέσεις

Υπό επεξεργασία φαίνεται πως βρίσκεται νέο πακέτο μέτρων στήριξης για τους νέους, ως συνέχεια των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της ΔΕΘ για την ενίσχυση των νέων στον τομέα της εργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το εθνικό σχέδιο για τους νέους περιλαμβάνει και τη χορήγηση στέγης. Πρόκειται για δωρεάν παραχώρηση χρήσης ακινήτων σε νέα και ευάλωτα νοικοκυριά προκειμένου να στήσουν την οικογένειά τους.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των νέων θα παραχωρούνται δωρεάν για χρήση ακίνητα που έχει στην κυριότητά του το Δημόσιο. Οι δικαιούχοι και οι λεπτομέρειες του σχεδίου πρόκειται να αποσαφηνιστούν το προσεχές διάστημα.

Υπολογίζεται πως το μέτρο θα αφορά έως 10.000 ακίνητα σταδιακά από τα μέσα του 2022, με κριτήρια το χαμηλό εισόδημα, την ηλικία και τη μη ύπαρξη περιουσιακών στοιχείων.

Εθνικό σχέδιο δράσης

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε από το βήμα της ΔΕΘ:

«Ξεκινώ από τους νέους. Μεγαλώσατε μέσα στην κρίση, μέσα σε lockdowns, βιώνετε την κλιματική κρίση. Μπροστά σας δεσμεύομαι να παλέψω ώστε να αλλάξει αυτή η εικόνα με εσάς στο προσκήνιο. Εισηγούμαι εθνικό σχέδιο δράσης με τη νεολαία, που θα συζητήσουμε μαζί σε κάθε περιφέρεια τους επόμενους μήνες. Δεν είναι αφελής ακούω την κριτική σας για αυτό και τολμώ ένα ξεκίνημα. Πρώτη πρωτοβουλία από μέρους μας το πρώτο ένσημο» ανέφερε και ανέπτυξε μια σειρά πρωτοβουλιών:

  • Νέοι έως 29 ετών χωρίς προϋπηρεσία θα ενισχύονται για 6 μήνες από την πολιτεία με 1.200 ευρώ στην πρώτη πρόσληψη. Τα 600 θα πηγαίνουν στους εργοδότες και τα υπόλοιπα 600 θα κατευθύνονται στους νέους πέραν του μισθού τους για να τα ξοδέψουν όπως θέλουν.
  • Από το 2022 οι επιδοτούμενες νέες θέσεις εργασίας αυξάνονται στις 150.000 από τις 100.000.
  • Επέκταση στεγαστικού επιδόματος 1000 ευρώ/έτος και στους σπουδαστές δημοσίων ΙΕΚ.
  • Από 1/1 2022 μηδενίζεται για τους νέους κάτω των 29 ετών το ειδικό τέλος κινητής τηλεφωνίας και data, όσο για τους εφήβους 15 έως 17 ετών αυτοί που θα έχουν εμβολιαστεί θα τους προσφέρουμε 50 δωρεάν gb data στο κινητό τους.
  • Καθιέρωση ψηφιακής κάρτας, ένα ψηφιακό πορτοφόλι, όπου θα συγκεντρώνονται όλες οι παροχές του κράτους προς τους νέους.
  • Από 1/1/22 καταργείται ο φόρος στις γονικές παροχές και δωρεές έως 800.000 ευρώ
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News