Πρώτο Ένσημο: Επτά ερωτήσεις - Απαντήσεις για το νέο πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας

Οικονομία
Πρώτο Ένσημο: Επτά ερωτήσεις - Απαντήσεις για το νέο πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κεντρικό ρόλο στην προσπάθεια της κυβέρνησης να δώσει κίνητρα στις επιχειρήσεις προκειμένου να προσλάβουν νέες και νέους εργαζομένους θα διαδραματίσει το Πρώτο Ένσημο, το οποίο αναμένεται να ενεργοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2022

Προκειμένου να ενισχυθεί η αγορά εργασίας για νέες και νέους εργαζόμενους/εργαζόμενες η κυβέρνηση «παρέδωσε» νέα κίνητρα στις επιχειρήσεις ώστε να περάσουν σε άμεσες προσλήψεις.

Λόγω του ότι το ποσοστό ανεργίας στις ηλικίες έως 24 ετών παραμένει εξαιρετικά υψηλό, συγκεκριμένα παραμένει στο στο 32,3% – επίπεδα δηλαδή υπερδιπλάσια σε σχέση με το ποσοστό στον γενικό πληθυσμό (14,2%), η κυβέρνηση προχωρά σε νέα πλαίσια και νέα δεδομένα ώστε να ενδυναμωθεί το νέο εργασιακό δυναμικό.

Να αναφερθεί πως ένας από τους βασικούς άξονες διαδραματίζει το Πρώτο Ένσημο το οποίο θα βρίσκεται στο  «τραπέζι» από τον Ιανουάριο του 2022.

 Επτά ερωτήσεις – απαντήσεις για το νέο πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας:

 1.Mέσω του προγράμματος, ποιες είναι οι ηλικίες που μπορούν να προσληφθούν;

Οι νέοι από 18-29 ετών.

 2. Ποιο ποσό καθιερώνεται για την ενίσχυση των νέων αυτών των ηλικιών;

Oι νέοι εργαζόμενοι θα επιδοτούνται με 600 ευρώ. Η επιδότηση όπως έχει αναφερθεί θα καταβάλλεται σε δύο δόσεις των 300 ευρώ. Η ύπαρξη της προπληρωμής του χρόνου εργασίας θα είναι εφικτή και υπάρχει η περίπτωση η πίστωση του επιδόματος να πραγματοποιείται μέσα από ένα νέο «ηλεκτρονικό πορτοφόλι» της υπηρεσίας του gov και όχι στον λογαριασμό του επιδοτούμενου.

3. Ποιο θα είναι το ποσό με το οποίο θα επιδοτείται η εκάστοτε επιχείρηση;

Το ποσό και για τις επιχειρήσεις που θα προσλαμβάνει τους νέους θα παραμένει ίδιο, δηλαδή στα 600 ευρώ.

4. Αν κάποιος είναι 25 χρονών αλλά έχει δουλέψει στο παρελθόν για 6 μήνες, έχει την δυνατότητα να ενταχθεί στο πρόγραμμα;

To συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά αποκλειστικά τους νέους χωρίς εργασιακή προϋπηρεσία με στόχο να αποκτήσουν το πρώτο τους ένσημο.

 5Τι υποχρεώσεις έχει η εκάστοτε επιχείρηση ως προς την διατήρηση των θέσεων εργασίας;

Όσες επιχειρήσεις – εργοδότες εντάσσονται στο πρόγραμμα, θα πρέπει ο μέσος όρος του αριθμού των εργαζομένων για το χρονικό διάστημα των έξι μηνών που επιδοτείται κάθε νέα θέση εργασίας, πρέπει να είναι τουλάχιστον ίσος με τον αριθμό εργαζομένων που είχαν  προσαυξημένος κατά τον αριθμό των νέων επιδοτούμενων εργαζομένων.

Σημαντικό στοιχείο αποτελεί ότι κατά το διάστημα της επιδότησης των νέων θέσεων εργασίας δεν επιτρέπεται να τροποποιηθούν οι όροι της εργασιακής σύμβασης των ωφελούμενων του προγράμματος.

Έπειτα από την λήξη της σύμβασης και των έξι (6) μηνών οι εργαζόμενοι μπορούν να συνεχίσουν την εργασία τους στην επιχείρηση εφόσον συμφωνούν και τα δύο μέλη.

 6Εάν η θέση εργασίας είναι μερικής απασχόλησης μπορεί ο νέος να επιδοτηθεί μέσω του προγράμματος;

Στο πρόγραμμα προβλέπεται επιδότηση και για θέσεις μερικής απασχόλησης –καθώς απευθύνεται και σε φοιτητές που επιδιώκουν να αποκτήσουν επαγγελματική εμπειρία κατά τη διάρκεια των σπουδών τους- η οποία θα είναι στο 50% σε σχέση με τις θέσεις πλήρους απασχόλησης. Αυτό σημαίνει 150 ευρώ για τον εργαζόμενο και 150 ευρώ για την επιχείρηση.

7. Υπάρχει η δυνατότητα πρόσληψης ενός εργαζομένου μέσω του προγράμματος όπου παράλληλα να μπορεί να ενταχθεί και στο πρόγραμμα των 150.000 θέσεων;

 Το  «πρώτο ένσημο» θα μπορεί να συνδυαστεί και με άλλα προγράμματα, συγκεκριμένα με το πρόγραμμα των 150.000 νέων θέσεων εργασίας καθώς και με άλλα προγράμματα που ανακοινώνει ο ΟΑΕΔ.

Ωστόσο δεν θα μπορεί σαφώς να γίνεται ταυτόχρονα η χρήση πολλαπλών προγραμμάτων μαζί αλλά διαδοχική. Αυτό σημαίνει ότι εάν ένας νέος προσληφθεί μέσω του προγράμματος «πρώτο ένσημο», θα έχει την δυνατότητα να ενταχθεί σε επόμενο μόνο όταν ολοκληρωθεί ο χρόνος επιδότησης δηλαδή οι έξι (6) μήνες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News