ΕΝΦΙΑ: Έρχεται διπλή δόση τον Οκτώβριο - Την επόμενη εβδομάδα τα εκκαθαριστικά- Ποιους αφορά

Οικονομία
ΕΝΦΙΑ: Έρχεται διπλή δόση τον Οκτώβριο - Την επόμενη εβδομάδα τα εκκαθαριστικά- Ποιους αφορά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η απόφαση λαμβάνεται διότι ο Σεπτέμβριος, είναι ένας μήνας με πολλές φορολογικές υποχρεώσεις - Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ

Την δυνατότητα να μεταφέρουν την πληρωμή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, που είναι προγραμματισμένη για το τέλος Σεπτεμβρίου, φαίνεται ότι θα έχουν οι 6,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων. Το ενδεχόμενο αυτό όχι μόνο δεν διέψευσε, αλλά εμμέσως πλην σαφώς επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ3 η πρώτη προσέγγιση του είναι να έχει την δυνατότητα ο πολίτης να πληρώσει την 1η δόση του φόρου είτε στις 30 Σεπτεμβρίου είτε στις 31 Οκτωβρίου μαζί με την 2η δόση. Σημείωσε επιπροσθέτως, «θα το αξιολογήσουμε ανάλογα με τις ανάγκες όσο πλησιάζουμε στο τέλος του μήνα».

Η απόφαση αυτή φαίνεται να λαμβάνεται διότι ο Σεπτέμβριος, είναι ένας μήνας με πολλές φορολογικές υποχρεώσεις, μετά τις αλλεπάλληλες παρατάσεις που δόθηκαν στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Σήμερα, Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2021, είναι η τελευταία ημέρα, που οι φορολογούμενοι - όσοι δεν έχουν πληρώσει τις δόσεις Ιουλίου και Αυγούστου - πρέπει να εξοφλήσουν δύο δόσεις από τον φόρο εισοδήματος. Και μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να πληρωθεί η δόση του τρέχοντος μηνός.

Μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου αναμένεται να αναρτηθούν στο myaade.gov.gr και τα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος θα υπολογιστεί και φέτος με βάση τις παλιές αντικειμενικές αξίες.

Κατά συνέπεια εξετάζεται το ενδεχόμενο, με σοβαρές πιθανότητες, να υιοθετηθεί να έχει την δυνατότητα ο φορολογούμενος - ιδιοκτήτης ακινήτου να μεταφέρει, χωρίς πρόστιμο, την πληρωμή της δόσης του Σεπτεμβρίου, στο τέλος Οκτωβρίου, όπου και θα πληρώσει διπλή δόση.

Το συνολικό ποσό που θα ζητήσει από τους φορολογούμενους το υπουργείο Οικονομικών είναι περίπου 2,5 δισ. και η εξόφληση του φόρου θα γίνει σε 6 δόσεις με την τελευταία να καταβάλλεται στο τέλος Φεβρουαρίου, ενώ ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ δεν θα έχει διαφορές με πέρυσι.

Ωστόσο εκτιμάται ότι θα είναι περισσότεροι εκείνοι, ο αριθμός τους θα αγγίξει το 1,5 εκατ., που θα πληρώσουν μειωμένο ΕΝΦΙΑ ή μηδενικό, εξαιτίας του ότι τα εισοδήματά τους ήταν μειωμένα, λόγω της πανδημίας το 2020.

Βέβαια υπάρχουν και οι περιπτώσεις εκείνων, που είτε απέκτησαν, είτε πούλησαν ακίνητα μέσα στο 2020, οπότε και ο ΕΝΦΙΑ θα είναι διαφορετικός από αυτόν που είχαν πληρώσει πέρυσι.

Πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ

Πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ δικαιούνται οικογένειες τρίτεκνες, πολύτεκνες, ή με άτομα με αναπηρία 80%. Τα κριτήρια για την απαλλαγή είναι τα εξής:

  • Συνολικό ετήσιο καθαρό εισόδημα: 12.000€ (αυξανόμενο κατά 1.000€ σύζυγο/ παιδί)

    Σύνολο κτισμάτων: έως 150 τ.μ.

Στην περίπτωση του μειωμένου ΕΝΦΙΑ κατά 50%, τα κριτήρια είναι:

  • Συνολικό ετήσιο καθαρό εισόδημα 9.000 ευρώ (αυξανόμενο κατά 1.000€ σύζυγος/ παιδί)

    Σύνολο κτισμάτων: 150 τ.μ.

    Αντικειμενική αξία : 85.000 ευρώ άγαμος/ 150.000 ευρώ έγγαμος/ 200.000€ με παιδιά.

Τι ισχύει για τους πυρόπληκτους

Από τον ΕΝΦΙΑ απαλλάσσονται για τρία χρόνια τα ακίνητα που έχουν υποστεί ολική ή μερική ζημία από τις πυρκαγιές και όχι το σύνολο των ακινήτων που διαθέτουν στις πληγείσες περιοχές, για μία τριετία (2021, 2022, 2023). Ταυτόχρονα, πλήρη απαλλαγή για το σύνολο των ακινήτων δικαιούνται όλοι κάτοικοι των δήμων Μαντουδίου – Λίμνης- Αγίας Άννας και Ιστιαίας-Αιδηψού της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας.

Ο φετινός φόρος ακινήτων μπορεί να αποπληρωθεί Εφάπαξ:

  • Σε 6 μηνιαίες δόσεις: Η πρώτη δόση θα καταβληθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου και η τελευταία στα τέλη Φεβρουαρίου
  • Ή με Πάγια ρύθμιση: Η πάγια ρύθμιση προσφέρει έως 24 δόσεις για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ οι οποίες όμως είναι έντοκες.
  • Ή με Πληρωμή με κάρτα: Οι φορολογούμενοι μπορούν να πληρώσουν ολόκληρο το ποσό του ΕΝΦΙΑ με την πιστωτική κάρτα. Ο φορολογούμενος θα πληρώσει τον φόρο σε 12 άτοκες δόσεις.

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News