Οικονομία

Οινοτουρισμός: Νέες προοπτικές και νέα δεδομένα εξέλιξης για τον κλάδο

Ο Οινοτουρισμός αποτελεί μία εξολοκλήρου σύγχρονη τουριστική τάση που ενσωματώνεται κάτω από την ομπρέλα του θεματικού τουρισμού, με μεγάλες προοπτικές κυρίως για τις οινοπαραγωγικές περιοχές της χώρας

Ο Οινοτουρισμός αποτελεί μία εξολοκλήρου σύγχρονη τουριστική τάση που ενσωματώνεται κάτω από την ομπρέλα του θεματικού τουρισμού, με μεγάλες προοπτικές κυρίως για τις οινοπαραγωγικές περιοχές της χώρας.

Μέσω του οινοτουρισμού ο επισκέπτης – ταξιδιώτης έρχεται σε επαφή κατευθείαν με την φύση, επισκέπτεται οινοποιεία, εκθέσεις και γιορτές κρασιού με την γευσιγνωσία και την εξερεύνηση των χαρακτηριστικών της αμπελουργικής περιοχής να αποτελεί το βασικό πυρήνα της αγροτουριστικής ξενάγησης.

H συγκεκριμένη μορφή άλλωστε αποτελεί μία σύνθετη οικονομική δραστηριότητα σε συνεχή εξέλιξη και σε συνεχή διαδικασία ενσωμάτωσης της καινοτομίας, καθώς συνδυάζει και περιλαμβάνει τη γεωργία, τη βιομηχανία, αλλά και την παροχή υπηρεσιών τουρισμού, πολιτισμού και αγροτουρισμού.

Το τρίπτυχο Ποιότητα-Παράδοση-Καινοτομία μπορεί να ενταχθεί και να προσγειωθεί μοναδικά στην συγκεκριμένη δραστηριότητα η οποία «τρέχει» σε όλη την Ελλάδα με τεράστια επιτυχία τα τελευταία χρόνια. Μέσω της συγκεκριμένης μορφής ενισχύεται ακόμα περισσότερο η προσπάθεια αειφόρου ανάπτυξης των αγροτικών αμπελουργικών περιοχών.

Η ανάπτυξη του οινοτουρισμού ανά τον κόσμο διαθέτει διαφορετικά γνωρίσματα από χώρα σε χώρα. Ξεκίνησε να αναπτύσσεται στην Καλιφόρνια της Αμερικής και εδραιώθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 70 στη Γαλλία. Ως εναλλακτική μορφή τουρισμού άρχισε να αναπτύσσεται σημαντικά στα μέσα της δεκαετίας του 2000 στην Ισπανία ενώ στην Ελλάδα εντάχθηκε στο αγροτουριστικό γίγνεσθαι τα τελευταία χρόνια με την άνοδο της οινοπαραγωγής και την δημιουργία οργανωμένων οινοποιείων με σύγχρονες προδιαγραφές τα οποία μπορούν να φιλοξενήσουν και επισκέπτες.

Όταν η παραγωγή του κρασιού συνδέεται με τον τουρισμό δημιουργούνται οι καλύτερες προοπτικές για την προβολή και την εξωστρέφεια του προϊόντος

Το ελληνικό κρασί μέσω των οργανωμένων ξεναγήσεων στα επισκέψιμα οινοποιεία μπορεί να ταξιδέψει σε κάθε σημείο του χάρτη με τον πιο βιωματικό τρόπο.

Το σημαντικό άλλωστε είναι να δημιουργηθεί στον επισκέπτη μία πραγματική εμπειρία και ξενάγηση στις τοπικές και διαφορετικές ποικιλίες σταφυλιών και με βάση αυτές να μπορέσει να διακρίνει τις γεύσεις. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει σε όσους ασχολούνται με δραστηριότητες γύρω από την γαστρονομία και τον πολιτισμό. Με τον τρόπο αυτό προβάλλεται η οινοπαραγωγή σε όλες τις χώρες του κόσμου και δημιουργείται ζήτηση για νέα προϊόντα βελτιώνοντας την πορεία των εξαγωγών της κάθε χώρας.

Η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη στην 5η Συνδιάσκεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού για τον Οινοτουρισμό

Στην 5η Συνδιάσκεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού για τον Οινοτουρισμό που πραγματοποιήθηκε στις 9-10 Σεπτεμβρίου στο Reguengos de Monsaraz της περιφέρειας Alentejo στην Πορτογαλία, παραβρέθηκε η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη εκπροσωπώντας την χώρα σε μια σημαντική εκδήλωση για τον δυναμικά ανερχόμενο κλάδο του ελληνικού οινοτουρισμού.

Προσκεκλημένη σε πάνελ με συμμετέχοντες υπουργούς χωρών που πρωταγωνιστούν στον οινοτουρισμό (Πορτογαλία, Γαλλία, Γεωργία), η κυρία Ζαχαράκη υπογράμμισε τα βήματα προόδου που έχει κάνει ο ελληνικός οινοτουρισμός και ανέδειξε το σχέδιο του υπουργείου για την ενίσχυση του ελληνικού οινοτουρισμού το οποίο βασίζεται σε 5 άξονες:

  1. Αναβάθμιση Σήματος Επισκέψιμου Οινοποιείου, βάσει των αποτελεσμάτων σχετικής έρευνας που το υπουργείο διεξήγαγε και των προτάσεων των οινοποιείωνμας.
  2. Δημιουργία της πρώτης ψηφιακής πύλης για τον ελληνικό οινοτουρισμό, ενός εξειδικευμένου portal των οινοποιείων που φέρουν Σήμα Επισκέψιμου Οινοποιείου, με ψηφιακό χάρτη και χρήσιμες πληροφορίες για αυτά.
  3. Ίδρυση Εθνικού Συμβουλίου Οινοτουρισμού, με την συμμετοχή των φορέων του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, για τη χάραξη μακροπρόθεσμης στρατηγικής ανάπτυξης του οινοτουρισμού.
  4. Αξιοποίηση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για την επένδυση σε υποδομές, ψηφιακή προβολή και επιμόρφωση ανθρώπινου δυναμικού.
  5. Διοργάνωση ενός εθνικού οδοιπορικού για τον Οινοτουρισμό, που ήδη ξεκίνησε από την Σαντορίνη (5-7 Ιουλίου) και θα συνεχιστεί σε οινοπαραγωγικές και οινοτουριστικές περιοχές της χώρας, με επόμενη στάση τη Δυτική Μακεδονία.

Αξιοσημείωτο αποτελεί το γεγονός ότι κατά την διάρκεια των εργασιών της συνδιάσκεψης, τονίστηκαν οι κύριες προκλήσεις για τον οινοτουρισμό διεθνώς οι οποίες σχετίζονται με τα εξής: ανάγκες για χάραξη ολοκληρωμένων εθνικών στρατηγικών, επένδυση σε υποδομές και δεξιότητες ανθρώπινου δυναμικού, αντιμετώπιση συνθηκών πανδημίας, αφήγημα (storytelling) οινοτουριστικής εμπειρίας, χρήση νέων τεχνολογιών και καινοτομίας, διασφάλιση βιωσιμότητας, εξασφάλιση συνεργειών δημοσίου-ιδιωτικού τομέα, σύνδεση με όλες τις εκφάνσεις της γαστρονομίας, διεθνής ανταλλαγή τεχνογνωσίας, δεδομένων και ιδεών.

Παράλληλα, αναδείχθηκαν και οι μεγάλες ευκαιρίες που ο οινοτουρισμός προσφέρει για τον εμπλουτισμό του εθνικού τουριστικού προϊόντος, την προσέλκυση διαφοροποιημένων τουριστικών κοινών υψηλής δαπάνης, την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και τη διάχυση της τουριστικής ανάπτυξης στην περιφέρεια.

Η υφυπουργός Τουρισμού πέρασε στην ακόλουθη δήλωση: «Ο ελληνικός οινοτουρισμός, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, έχει κάνει μεγάλα βήματα μπροστά. Το εξαιρετικό ελληνικό κρασί προσφέρει πλέον πέραν από την γευστική, και μία βιωματική εμπειρία, καθώς ολοένα και περισσότερα οινοποιεία ανοίγουν τις πύλες τους στο κοινό. Στη διεθνή τάση αναζήτησης ποιοτικότερων ταξιδιωτικών εμπειριών, η Ελλάδα διαθέτει το μεγάλο πλεονέκτημα του οινικού της κλάδου, συνδυασμένου με την απαράμιλλη ελληνική αξία της φιλοξενίας. Τα δύο αυτά στοιχεία, βρίσκουν τη σύζευξή τους στον οινοτουρισμό, τον οποίο μέσω στοχευμένων πρωτοβουλιών ενισχύουμε στο πλαίσιο ενός στρατηγικού σχεδίου για την γαστρονομία και τις ειδικές μορφές τουρισμού. Η πρόσκληση της χώρας στην 5η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού για τον Οινοτουρισμό - μεταξύ συγκεκριμένων και επιλεγμένων χωρών που βρίσκονται στην αιχμή του παγκόσμιου οινοτουρισμού - αποτελεί τιμή αλλά και έμπρακτη, διεθνή αναγνώριση της προόδου, αλλά και μελλοντικής προοπτικής του ελληνικού οινοτουριστικού κλάδου».

(Φωτογραφία Αρχείου Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια