MyProperty: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για fast track γονικές παροχές - Ποιοι κερδίζουν από την κατάργηση φόρων

Οικονομία
MyProperty: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για fast track γονικές παροχές - Ποιοι κερδίζουν από την κατάργηση φόρων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Eκρηξη» μεταβιβάσεων αναμένεται τo επόμενο διάστημα, οπότε θα ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα MyProperty - Αναλυτικά οι αλλαγές από την κατάργηση του φόρου γονικής παροχής - Ποιοι κερδίζουν από τις μειώσεις φόρων - Για ποιους καταργείται ο φόρος κληρονομιάς

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ανοίξει η ψηφιακή πλατφόρμα myProperty, μέσω της οποίας θα πραγματοποιούνται εφεξής όλες οι πράξεις μεταβίβασης, γονικής παρχοχής, δωρεών κ.α., προκειμένου να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι πολίτες, εν όψει και των επερχόμενων αυξήσεων στις αντικειμενικές αξίες από 1η Ιανουαρίου 2022.

Παράλληλα, ανάσα σε χιλιάδες νοικοκυριά, αλλά και επιχειρήσεις, έδωσε το περιεχόμενο των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού από την ΔΕΘ το περασμένο Σάββατο, 11 Σεππτεμβρίου 2021. Η πρώτη εξαγγελία ήρθε σε μία σχετικά κάλή χρονική στιγμή, δεδομένου ότι αυτή την περίοδο πραγματοποιούνται εκατοντάδες συμβολαιογραφικές πράξεις καθημερινά.

Επί της ουσίας, οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού σε ό,τι αφορά τις φορολογικές ελαφρύνσεις κινήθηκαν σε δύο άξονες κινήθηκαν.

Ο πρώτος άξονας στοχεύει στη βελτίωση τοτ εισοδήματος των εργαζομένων, μέσα μέσα από μία σειρά μέτρων, όπως π.χ. χαμηλότερες εισφορές, αυξήσεις μισθών και διατήρηση του παγώματος της έκτακτης εισφοράς. Στα πλέον σημαντικά μέτρα, συμπεριλαμβάνεται και το «πάγωμα της εισφοράς αλληλεγγύης και για το 2022. Το μέτρο αφορά τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, τους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και όσους έχουν έσοδα από ενοίκια ή μερίσματα και είναι είτε δημόσιοι υπάλληλοι ή συνταξιούχοι, ενώ εξετάζεται η εφαρμογή του για τους υπαλλήλους του Δημοσίου.

Ερωτηθείς, το Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου, στον ΑΝΤ1, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, τόνισε πως το «κλειδί» είναι η αύξηση των μισθών. «Μπροστά μας έχουμε μία περίοδο, αρκετά μακρά, που θα έχουμε αυξήσεις μισθών», υπογράμμισε, διευκρινίζοντας πως αυτό θα γίνει «όχι επειδή το κράτος θα παρεμβαίνει, αλλά επειδή η αγορά εργασίας και η ζήτηση θα οδηγήσει εκεί».

Ο δεύτερος άξονας αφορά στην καταβολή χαμηλότερων φόρων, όπως για παράδειγμα ο ΕΝΦΙΑ, αλλά και ο εξάλειψη του φόρου για τις γονικές παροχές. Σε αυτή την κατεύθυνση, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών εξέφρασε τη βεβαιότητα πως οι περισσότεροι φορολογούμενοι θα δουν μείωση του ΕΝΦΙΑ του 2022, παρά την επικείμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

Από την 1η Οκτωβρίου οι γονείς θα μπορούν να μεταβιβάζουν στα παιδιά τους περιουσιακά στοιχεία, αξίας έως και 800.000 ευρώ, χωρίς να πληρώνουν φόρο. Επίσης, επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που έλαβαν κρατικό δάνειο, μέσω των επτά κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής θα δουν το ποσό της ενίσχυσης να «κουρεύεται» έως και 75%.

Έτσι οι φορολογούμενοι που θα σπεύσουν να κάνουν γονικές παροχές ή δωρεές από την 1η Οκτωβρίου 2021 και μετά περιλαμβάνονται μεταξύ των τυχερών. Μοναδική προϋπόθεση είναι η γονική παροχή ή δωρεά να αφορά συγγενείς πρώτου βαθμού.

«Έκρηξη» αναμένεται στην πλατφόρμα MyProperty

Στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) εκτιμούν ότι από τον Οκτώβριο και ύστερα θα εκτοξευτούν οι γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων, καθώς χιλιάδες φορολογούμενοι πριν από την εκπνοή του χρόνου και εκμεταλλευόμενοι τις νέες φοροελαφρύνσεις, θα τρέξουν να γράψουν την περιουσία τους στα παιδιά τους για να αποφύγουν την φορολογική επιβάρυνση που θα επιφέρει η αύξηση στις αντικειμενικές τιμές.

Ποιες γονικές παροχές είναι σήμερα αφορολόγητες

Γονικές παροχές πρώτης κατοικίας αξίας μέχρι 200.000 ευρώ μπορούν να πραγματοποιηθούν χωρίς φόρο, ενώ σε κάθε περίπτωση απόκτησης πρώτης κατοικίας με γονική παροχή ή δωρεά από έγγαμο φορολογούμενο ισχύει αφορολόγητο όριο 250.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται περαιτέρω αν υπάρχουν και προστατευόμενα παιδιά. Εάν η αξία της πρώτης κατοικίας υπερβαίνει τα παραπάνω όρια, επιβάλλεται φόρος μόνο στο υπερβάλλον ποσό αξίας.

Αφορολόγητες, όμως, είναι πλέον και οι γονικές παροχές χρηματικών ποσών έως 150.000 ευρώ για τους γονείς που θέλουν να βοηθήσουν τα παιδιά τους για να αποκτήσουν πρώτη κατοικία. Μάλιστα το μέτρο αυτό ισχύει και για τα χρήματα που θα δώσουν οι γονείς στα παιδιά για να εξοφλήσουν δόσεις στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας.

Πώς υπολογίζεται ο φόρος γονικής παροχής

Ο φόρος γονικής παροχής, καθώς και ο φόρος για δωρεά από παππού ή γιαγιά σε εγγονό υπολογίζεται κλιμακωτά.

Σήμερα, τα πρώτα 150.000 ευρώ της αξίας του μεταβιβαζόμενου περιουσιακού στοιχείου είναι αφορολόγητα. Από τις 150.000 ευρώ και πάνω φορολογούνται με 1% και τα επόμενα 300.000 ευρώ με 5% και μέχρι τις 600.000 ευρώ, ενώ για τα ποσά που υπερβαίνουν τις 600.000 ευρώ προκύπτει φόρος 10%.

Επίσης, σε περίπτωση δωρεάς ή γονικής παροχής οικοπέδου στο οποίο μπορεί να ανεγερθεί πρώτη κατοικία προβλέπεται απαλλαγή από τον φόρο μέχρι το όριο αξίας των 50.000 ευρώ για τον άγαμο και μέχρι το όριο των 100.000 ευρώ για τον έγγαμο. Το όριο προσαυξάνεται κατά 10.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και κατά 15.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα του δικαιούχου.

Παράδειγμα: Μία γονική παροχή 400.000 ευρώ, ο φόρος που έπρεπε να πληρωθεί αντιστοιχούσε στο ποσό των 2.000 ευρώ.

Μειώσεις φόρων: Ποιες κατηγορίες φορολογουμένων κερδίζουν - Τι ισχύει για τον φόρο κληρονομιάς

Από την 1η Οκτωβρίου οι γονείς θα μπορούν να μεταβιβάζουν στα παιδιά τους περιουσιακά στοιχεία, αξίας έως και 800.000 ευρώ, χωρίς να πληρώνουν φόρο. Επίσης, επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που έλαβαν κρατικό δάνειο, μέσω των επτά κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής θα δουν το ποσό της ενίσχυσης να «κουρεύεται» έως και 75%. Έτσι οι φορολογούμενοι που θα σπεύσουν να κάνουν γονικές παροχές ή δωρεές από την 1η Οκτωβρίου 2021 και μετά περιλαμβάνονται μεταξύ των τυχερών. Μοναδική προϋπόθεση είναι η γονική παροχή ή δωρεά να αφορά συγγενείς πρώτου βαθμού.

15 ελαφρύνσεις 2,5 δισ. ευρώ

  • Κατάργηση φόρου γονικών παροχών - δωρεών. Δίνεται ανάσα σε πολλούς γονείς που θέλουν να μεταβιβάσουν την περιουσία τους στα παιδιά τους. Από την 1η Οκτωβρίου και για περιουσία έως και 800.000 ευρώ δεν θα υπάρχει φόρος. Για παράδειγμα, για μεταβίβαση ενός διαμερίσματος από τον πατέρα στο παιδί, αξίας 300.000 ευρώ, έπρεπε να πληρωθεί φόρος γονικής παροχής ύψους 1.500 ευρώ. Πλέον η συγκεκριμένη γονική δωρεά θα είναι αφορολόγητη. Επίσης, για μεταβίβαση μέσω γονικής παροχής περιουσίας συνολικής αξίας 600.000 ευρώ, ο φόρος ανέρχεται σήμερα σε 16.500 ευρώ. Στο εξής ο φόρος θα είναι μηδενικός. Το μέτρο αφορά γονικές παροχές και δωρεές για συγγενείς πρώτου βαθμού, δηλαδή γονείς, παιδιά, ο σύζυγος, η σύζυγος, πεθερός, πεθερά.
  • Πάγωμα εισφοράς αλληλεγγύης. Το μέτρο της απαλλαγής από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό τομέα θα ισχύσει και το 2022. Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα θα συνεχίσουν να βλέπουν αυξήσεις στο διαθέσιμο εισόδημά τους, όπως επίσης και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι δεν θα πληρώσουν ειδική εισφορά αλληλεγγύης για έσοδα από ακίνητα, αλλά και μερίσματα.
  • Εταιρικά κέρδη: Χαμηλώνει ο συντελεστής φορολογίας από το 24% στο 22%.
  • Επιστρεπτέα προκαταβολή. Μείωση έως και το 75% για το κρατικό δάνειο όλων των επιστρεπτέων προκαταβολών ανάλογα με την πτώση των ακαθάριστων εσόδων της επιχείρησης. Πιο συγκεκριμένα, εφόσον έχει τηρηθεί η ρήτρα διατήρησης εργαζομένων που προβλεπόταν σε κάθε κύκλο επιστρεπτέας, επιστρέφεται:

Για επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν από την 1η Ιανουαρίου 2019 και έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019:

  • Επιστρέφεται το 25% εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020 σε σχέση με το 2019 άνω του 70% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.
  • Επιστρέφεται το 33,3% εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020 σε σχέση με το 2019 μεταξύ 30% και 70% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.
  • Για τις λοιπές επιχειρήσεις επιστρέφεται το 50%.

Για νέες επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή είχαν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019:

  • Επιστρέφεται το 25% εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020 σε σχέση με το 2019 (εφόσον είχαν καταγράψει θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019) άνω του 30% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.
  • Για τις λοιπές επιχειρήσεις επιστρέφεται το 33,3%.

Με βάση το ανωτέρω σχήμα υπολογίζεται ότι:

  • Το 28% των επιχειρήσεων θα επιστρέψουν το 25% των ποσών που έχουν λάβει
  • Το 39% των επιχειρήσεων θα επιστρέψουν το 33,3%
  • Το 33% θα επιστρέψουν το 50%.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα στις επιστρεπτέες 1 έως 3 επιστρεφόταν από 50% έως και 100% ανάλογα με την πτώση τζίρου, ενώ για όλες τις επιχειρήσεις στις επιστρεπτέες 4 έως 7 επιστρεφόταν το 50%.

Επιπροσθέτως των ανωτέρω ισχύει έκπτωση 15% σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του ποσού προς επιστροφή έως 31 Δεκεμβρίου 2021. Σε διαφορετική περίπτωση το ποσό καταβάλλεται σε 60 δόσεις από τον Ιανουάριο 2022.

  • ΦΠΑ: Οι μειωμένοι συντελεστές επεκτείνονται στις μεταφορές, τον καφέ και μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους και το τουριστικό πακέτο έως τον Ιούνιο του 2022.
  • Μειώνεται σε μόνιμη βάση από 1η Οκτωβρίου 2021 το ΦΠΑ των ζωοτροφών που προορίζονται για ζωική παραγωγή από το 13% στο 6%.
  • Γυμναστήρια - σχολές χορού: Μειώνεται ο συντελεστής ΦΠΑ στα γυμναστήρια και τις σχολές χορού από 24% σε 13% από 1η Οκτωβρίου 2021 έως τον Ιούνιο του 2022.
  • Επεκτείνεται το πρόγραμμα επιδότησης δόσεων δανείων νοικοκυριών που επλήγησαν από την Πανδημία «ΓΕΦΥΡΑ» για τρεις μήνες με κάλυψη 40% επί των δόσεων δανείων. 
  • Συνδρομητική τηλεόραση: Επεκτείνεται η αναστολή πληρωμής του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης από τον Οκτώβριο του 2021 έως τον Ιούνιο του 2022.
  • Παρέχονται φορολογικά κίνητρα για τη χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών: Από τον Ιανουάριο του 2022 και έως το 2025, το 30% των δαπανών που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής προς συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους και μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ ετησίως, εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα των φυσικών προσώπων. Στις αποδείξεις που θα δίνουν έξτρα έκπτωση φόρου περιλαμβάνονται αυτές που αφορούν εργασίες υδραυλικού, ηλεκτρολόγου, ελαιοχρωματιστή, οικιακές υπηρεσίες, υπηρεσίες καθαρισμού, υπηρεσίες φροντίδας παιδιών, υπηρεσίες για βοήθεια ατόμων στο σπίτι, γυμναστήρια, σχολές χορού, ταξί, νομικές υπηρεσίες. Οι δαπάνες για ιατρικές, οδοντιατρικές και κτηνιατρικές υπηρεσίες μετρούν διπλά στο ελάχιστο όριο δαπανών 30% με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.
  • Φορολοταρία: Αναμορφώνεται η φορολοταρία η οποία σήμερα μοιράζει 1.000 ευρώ σε 1.000 τυχερούς. Με τις αλλαγές που σχεδιάζονται: Θα δίνεται διαφορετική στάθμιση ανάλογα με το ποσοστό του εισοδήματος που καταναλώνεται και πολίτες με χαμηλότερο οικογενειακό εισόδημα και με περισσότερα τέκνα θα έχουν προσαύξηση στον αριθμό των λαχνών και στην πιθανότητα να κερδίσουν. Τα βραβεία της λοταρίας κάθε μήνα θα κλιμακώνονται και θα φτάνουν έως και τις 50.000 ευρώ. Επιπλέον τα Χριστούγεννα θα υπάρχει ιδιαίτερη λοταρία με βραβεία έως και 100.000 ευρώ. Σε συνέντευξή του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, προανήγγειλε πως τον Δεκέμβριο θα υπάρξει φορολοταρία 2 εκατ. ευρώ για όλους όσοι συγκεντρώνουν αποδείξεις, χωρίς, ωστόσο, να διευκρινίσει πώς θα μοιραστούν τα ποσά και σε πόσους τυχερούς.
  • Κίνητρα για συγχωνεύσεις και εξαγορές: Από την 1η Οκτωβρίου 2021 μειώνεται κατά 50% ο φόρος στη συγκέντρωση κεφαλαίου. Οι ατομικές επιχειρήσεις δύνανται μέσω συμπράξεων να δημιουργήσουν νέο νομικό πρόσωπο ανώτερης μορφής, ώστε να υπόκεινται στην φορολογία των νομικών προσώπων με ευνοϊκούς όρους. Για τις επιχειρήσεις-νομικά πρόσωπα που συγχωνεύονται σε νέο νομικό πρόσωπο ή που συγχωνεύονται δια απορροφήσεως από υφιστάμενο νομικό πρόσωπο, δημιουργώντας σημαντικές οικονομίες κλίμακας, θα παρέχεται έκπτωση 30% επί του ποσού του οφειλόμενου φόρου για τρία έτη. Οι εξαγορές και συγχωνεύσεις είναι ένα από τα πέντε κριτήρια επιλεξιμότητας για την πρόσβαση στα δάνεια των 12,7 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, με πολύ χαμηλό επιτόκιο.
  • Δανεισμός: Οι εξαγορές και συγχωνεύσεις είναι ένα από τα πέντε κριτήρια επιλεξιμότητας για την πρόσβαση στα δάνεια των 12,7 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, με πολύ χαμηλό επιτόκιο. 
  • Μειώνεται το τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας από 12% έως 20% που κυμαίνεται σήμερα στο 10% και καταργείται για νέους έως 29 ετών από 1η Ιανουαρίου 2022.
  • Νέος ΕΝΦΙΑ: Μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών η κυβέρνηση προχωρά στην μείωση των συντελεστών υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ που θα ισχύσει για το 2022. Τα αποτελέσματα αυτής της άσκησης που είναι σε εξέλιξη θα είναι διαθέσιμα έως τα τέλη του έτους. Η άσκηση στόχο έχει την δικαιότερη κατανομή του φόρου με παράλληλη μείωση του ΕΝΦΙΑ για την πλειονότητα των πολιτών από το νέο έτος.
  • Επίδομα θέρμανσης: Αυξάνεται το ποσό ενίσχυσης για το επίδομα θέρμανσης που θα δοθεί τον Δεκέμβριο του 2021 κατά 20%.
  • Πράσινη οικονομία και ψηφιοποίηση: Από την 1η Ιανουαρίου 2022 και για τρία έτη, επιλεγμένες δαπάνες που αφορούν σε πράσινη οικονομία, ενέργεια και ψηφιοποίηση εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατά τον χρόνο της πραγματοποίησής τους, προσαυξημένες κατά ποσοστό έως εκατό τοις εκατό (100%).

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News