Τράπεζες: Κλείδωσε η τρίμηνη παράταση του «Γέφυρα 1»

Οικονομία
Τράπεζες: Κλείδωσε η τρίμηνη παράταση του «Γέφυρα 1»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στη ΔΕΘ πιθανότατα οι επίσημες ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη

Το «πράσινο φως» για την τρίμηνη παράταση του προγράμματος «Γέφυρα 1» έδωσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί και οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο πλαίσιο των εγκαινίων της ΔΕΘ. Αυτός είναι και ο λόγος που στο υπουργείο Οικονομικών τηρούν σιγήν ιχθύος, καθώς η ενδεχόμενη παράταση του «Γέφυρα 1» εντάσσεται στο «πακέτο» μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Η ελληνική πλευρά διαπραγματεύτηκε το προηγούμενο διάστημα την παράταση της 9μηνης επιδότησης των δόσεων δανείων πρώτης κατοικίας που για τη συντριπτική πλειονότητα των δικαιούχων λήγει στο τέλος Σεπτεμβρίου, καθώς στο «ταμείο» του προγράμματος υπάρχουν επιπλέον 50 εκατ. ευρώ που δεν έχουν απορροφηθεί.

Μέσω της τρίμηνης παράτασης που έρχεται, η επιδότηση του δανείου θα συνεχιστεί για την πλειοψηφία των δανειοληπτών μέχρι το τέλος του έτους. Μάλιστα για όσους είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα αργότερα, με αποτέλεσμα το 9μηνο να λήγει γι αυτούς μετά το Σεπτέμβριο, η τρίμηνη επιδότηση θα «μπει» και μέσα στο 2022.

Ποιους αφορά η παράταση

Η παράταση του «Γέφυρα 1» θα αφορά τους υφιστάμενους ωφελούμενους και θα διατηρηθεί η αρχική αρχιτεκτονική, δηλαδή να επιδοτούνται σε μεγαλύτερο ποσοστό τα ενήμερα δάνεια, ωστόσο μεσοσταθμικά το ποσοστό επιδότησης δεν αναμένεται να ξεπεράσει στο πλαίσιο της παράτασης το 30%-35%.

Με την κυοφορούμενη παράταση χιλιάδες δανειολήπτες με δάνεια συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία θα πάρουν «ανάσα», ενώ και οι τράπεζες/servicers θα είναι ικανοποιημένοι καθώς το πρόγραμμα «Γέφυρα 1» -όπως και το «Γέφυρα 2» που αφορά δάνεια επιχειρήσεων, επαγγελματιών κ.ά.- αποτελεί ανάχωμα στη δημιουργία νέων κόκκινων δανείων.

Τι συζήτησε με τους τραπεζίτες ο Χρήστος Σταϊκούρας

Εθιμικό χαρακτήρα είχαν οι συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, με τους εκπροσώπους των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς του Χρηματιστηρίου.

Ο υπουργός Οικονομικών, που μετά την κατάργηση της θέσης υφυπουργού αρμόδιου για τον χρηματοπιστωτικό τομέα αναλαμβάνει την αποκλειστική ευθύνη του χαρτοφυλακίου, συζήτησε για τις παρεμβάσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί και μπαίνουν στην τελική ευθεία και ειδικότερα για τη ρύθμιση που αφορά στην αναβαλλόμενη φορολογία, τον νέο νόμο για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τον Πτωχευτικό Κώδικα.

Το roadshow της Goldman Sachs

Φυσικά συζητήθηκαν οι εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και ο οδικός χάρτης επιστροφής στην προ Covid εποχή, θέμα που απασχόλησε και το διαδικτυακό roadshow της Goldman Sachs που ολοκληρώθηκε χθες, καθώς οι βιώσιμοι αναπτυξιακοί ρυθμοί αποτελούν προαπαιτούμενο για την υγεία του τραπεζικού συστήματος.

Οι ξένοι, σύμφωνα με την imerisia,  ενδιαφέρονται πότε και με ποιον τρόπο θα επιστρέψουν οι ελληνικές τράπεζες στην κερδοφορία αλλά και για την ενίσχυση της στεγαστικής και καταναλωτικής πίστης που αποτελούν κρίσιμη παράμετρο για την κερδοφορία. Συζητήθηκε εξάλλου η αξιοποίηση και διανομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ ιδιαίτερα θετικά αποτιμάται η προσπάθεια μείωσης των κόκκινων δανείων, με τα δάνεια των μικρομεσαίων να αποτελούν για τους ξένους αντικείμενο προβληματισμού.

Φωτογραφία: intime

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News