Οικονομία

Τζανακόπουλος: Ανίκανη η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την ακρίβεια

«Χρειάζονται στοχευμένες πολιτικές τις οποίες οι υπουργοί του κ. Μητσοτάκη και ο ίδιος, δεν είναι ικανοί να υλοποιήσουν»

 Ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στον «ΑΝΤ1» αναφέρθηκε στην «κατάρρευση του κυβερνητικού δόγματος περί αυτορρύθμισης της αγοράς μέσα στην κυριαρχία των καρτέλ» και στην  «παντελή ανικανότητα της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη να αντιμετωπίσουν το νέο εκρηκτικό κύμα ακρίβειας».

Ο Δ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση από τον Μάιο απ' «όταν υπήρχαν οι πρώτες ενδείξεις ότι πάμε σε κύμα ανατιμήσεων στην αγορά, με πρώτο και κύριο πρόβλημα την αγορά ενέργειας».

«Η τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα σημειώνει τη μεγαλύτερη αύξηση στην ΕΕ και γι' αυτό υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες από την πλευρά της κυβέρνησης». Τόνισε ότι «η εκτόξευση της τιμής στο ρεύμα σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό και με τις υποτιθέμενες "μεταρρυθμίσεις" του κ. Χατζηδάκη όταν ήταν αρμόδιος υπουργός -προτού αναλάβει να ισοπεδώσει τις εργασιακές σχέσεις σε ένα άλλο υπουργείο…». «Μιλώ», είπε ειδικότερα, «για το χρηματιστήριο ενέργειας, για τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάστηκε η δήθεν "εξυγίανση" της ΔΕΗ, μιλώ για τα golden boys που τοποθέτησε εκεί ο κ. Χατζηδάκης, τα οποία, αφού αύξησαν τους μισθούς τους, στη συνέχεια προχώρησαν σε πολιτική αύξησης της τιμής του ρεύματος». Πρόσθεσε πως όλα αυτά συμβαίνουν, ενώ «την περίοδο '15-'19 είχαμε καταφέρει η ΔΕΗ να βρίσκεται σε κατάσταση βιωσιμότητας και η τιμή του ρεύματος να μην αυξάνεται».

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ανέφερε ότι «οι ανατιμήσεις προϊόντων στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερες σε σχέση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες», εκτιμώντας ότι «χρειάζονται στοχευμένες πολιτικές τις οποίες οι υπουργοί του κ. Μητσοτάκη και ο ίδιος, δεν είναι ικανοί να υλοποιήσουν». Προέβλεψε ότι «τα αντίμετρα που ετοιμάζεται να ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα είναι αποτελεσματικά, διότι στην κυβέρνηση της ΝΔ κυριαρχεί η άποψη ότι η αγορά με κάποιον τρόπο θα αυτορυθμιστεί». Όμως, υποστήριξε, «αυτή η αυτορρύθμιση έχει καταλήξει στα καρτέλ, τα οποία δεν καταπολεμά ούτε η κυβέρνηση ούτε η Επιτροπή Ανταγωνισμού -που η κυβέρνηση διόρισε- και καταλήγουμε τη νύφη να την πληρώνει η κοινωνική πλειοψηφία».

Αναφερόμενος στην πανδημία ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δήλωσε ότι «τα σχολεία ανοίγουν σε λίγες μέρες, χωρίς να υπάρχει η απαραίτητη προετοιμασία από την κυβέρνηση -όπως και πέρσι». «Βρισκόμαστε στην αρχή του τέταρτου κύματος, με το ΕΣΥ να βρίσκεται ήδη σε πολύ δύσκολη κατάσταση και την κυβέρνηση να κάνει κινήσεις που ανοίγουν πεδία κερδοφορίας για τους ιδιώτες, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στο χώρο», προσέθεσε ότι «ταυτόχρονα η οικονομία δεν πηγαίνει καλά, υπάρχει η ακρίβεια και οι μισθοί είναι καθηλωμένοι».

«Με βάση όλα αυτά, αντικειμενικά βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο», σχολίασε, για να υποστηρίξει πως «όσο περνά ο καιρός τα αδιέξοδα θα συσσωρεύονται για την κυβέρνηση και τον κ. Μητσοτάκη, η κοινωνική δυσαρέσκεια θα διογκώνεται». Ολοκληρώνοντας υπογράμμισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμος για εκλογικούς αιφνιδιασμούς».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια