Έρχεται κύμα ανατιμήσεων σε βασικά προϊόντα και ρεύμα - Αύξηση και στα καύσιμα

Οικονομία
Έρχεται κύμα ανατιμήσεων σε βασικά προϊόντα και ρεύμα - Αύξηση και στα καύσιμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέο κύμα ανατιμήσεων σε τρόφιμα και ενέργεια αναμένεται να χτυπήσει τη χώρα το αμέσως επόμενο διάστημα - «Δεν είναι στη δυνατότητά μας να ελέγξουμε την παγκόσμια οικονομία», τονίζει ο υπ. Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης - Πώς διαμορφώνονται οι νέες τιμές σε βασικά αγαθά

Η αύξηση έως και 30% που παρατηρείται σε όλο τον κόσμο στις πρώτες ύλες, αναμένεται να επιφέρει νέες αυξήσεις όχι μόνο στην ενέργεια, αλλά και στις τιμές των προϊόντων ευρείας κατανάλωσης, όπως το ψωμί και το γάλα.

«Θα υπάρξουν, υπό τις παρούσες διεθνείς συγκυρίες, ανατιμήσεις σε πολλά προϊόντα. Δεν θα έρθουν δυνάμει της κυβέρνησης. Δεν είναι στη δυνατότητά μας να ελέγξουμε την παγκόσμια οικονομία», τόνισε χαρακτηριστικά, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ χαρακτήρισε δικαιολογημένες τις ανησυχίες των πολιτών για το θέμα, υπογραμμίζοντας ότι εξετάζονται μέτρα, τα οποία θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, εντός ενός πλαισίου αντισταθμιστικής πολιτικής της κυβέρνησης στην κατεύθυνση της μείωσης των έμμεσων φόρων, η οποία στοχεύει στο να υπάρξει το μικρότερο δυνατό αποτύπωμα στην τσέπη και τη ζωή των ανθρώπων για όσο καιρό κρατήσει η τάση αλλαγής των τιμών.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, επεσήμανε τους κινδύνους που ελλοχεύουν, από το γενικευμένο κύμα ανατιμήσεων στην αγορά, ενώ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός, έκανε λόγο για αυξήσεις που φτάνουν το 45% στις ζωοτροφές.

Ο πρόεδρος των αρτοποιών εξηγεί που αφείλονται οι ανατιμήσεις και στο ψωμί

Η τιμή του ψωμιού και των σιτηρών στην Ελλάδα βρισκόταν το 2020 πάνω από τον μέσο δείκτη τιμών στην ΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος να εκτοξευθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Παραλληλα αναμένονται σημαντικές αυξήσεις στις τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων, ενώ μεγάλες αυξήσεις φαίνεται ότι έρχονται και στα τιμολόγια ρεύματος, που μπορεί να φτάσουν ακόμα και στο +50%, κυρίως εξαιτίας της ανόδου των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά σε όλη την Ευρώπη, η οποία θα επηρεάζει όχι μόνο τα κοστολόγια των επιχειρήσεων, καθώς οι βιομηχανίες δεν είναι σε θέση να απορροφήσουν όλο το αυξημένο κόστος, αλλά και τους καταναλωτές χαμηλής τάσης.

Οι ανατιμήσεις και στο ψωμί δεν αποκλείεται να φτάσουν το 20%. «Από τις αρχές του χρόνου άρχισαν να φαίνονται κάποιες ανατιμήσεις σε όλες τις πρώτες ύλες που φτάνουν το 30%. Το χειρότερο από όλα είναι η ηλεκτρική ενέργεια», εξήξησε στη δημόσια τηλεόραση, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών, Μιχάλης Μούσιος.

«Το τελευταίο τετράμηνο έχουν πραγματοποιηθεί αυξήσεις 15 – 25%. Αυτό θα επιφέρει επακόλουθες αυξήσεις και σε άλλα προϊόντα», δήλωσε αρτοποιός στο neakriti.gr, προεξοφλώντας αύξηση στην τιμή του ψωμιού κατά 0,10 – 0, 15 ευρώ.

Την ίδια στιγμή καταγράφεται σημαντική αύξηση στην τιμή της βενζίνης τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και στην Ελλάδα, ενώ μεγάλος φόβος επικρατεί για φημολογούμενη εκτίναξη στα τιμολόγια ρεύματος.

Ανατιμήσεις «φωτιά» και στο γάλα - Πρώτα θα αυξηθούν τα προϊόντα που έχουν ως βάση το αιγοπρόβειο γάλα

Η δραματική αύξηση των ζωοτροφών σε συνδυασμό με τη μείωση του ζωικού κεφαλαίου εγγυώνται για την ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής γενναίων προσφορών από τις περισσότερες γαλακτοβιομηχανίες προς τους Έλληνες παραγωγούς.

Αυτό το γεγονός έχει ως αποτέλεσμα οι τιμές να έχουν εκτοξευθεί μέχρι και στο 1,25 ευρώ/κιλό στο αιγοπρόβειο, με τις αυξήσεις να κυμαίνονται γύρω στο 20% σε σχέση με το περσινό γαλακτοκομικό έτος.

Ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Μυλοποτάμου, Γρύλλος Παπαδάκης, γνωστοποίησε στο neakriti.gr πως οι περισότεροι κτηνοτροφικοί σύλλογοι του νησιού, «δεν πρόκειται να δώσουν το γάλα κάτω από 1,20 ευρώ το λίτρο».

Γενικά οι μέσες τιμές για νέα γαλακτοκομική περίοδο κυμαίνονται μεταξύ 1,10-1,20 ευρώ, όταν προ τριετίας κυμαίνονταν από 0,80-0,90 ευρώ το λίτρο. Σε ό,τι αφορά στο βιολογικό, από το1,05 ευρώ μπορεί να ανέλθει έως το 1,25 ευρώ.

Η αυξανόμενη ζήτηση της φέτας καταλύτης για  της τιμής της

Ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας, Ιωάννης Βιτάλης, υπογραμμίζει πως «η ελληνική κτηνοτροφία δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην αύξηση παραγωγής γάλακτος, καθώς το ελληνικό ζωικό κεφάλαιο έχει μειωθεί και δεν υπάρχει καμία βοήθεια από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒΓΑΠ, Χρήστο Αποστολόπουλο, σημαντική είναι η αύξηση των τιμών στο πρόβειο γάλα, με τη μεγαλύτερη να παρατηρείται στη Θεσσαλία. Όλες οι κατηγορίες γάλακτος καταγράφουν αυξήσεις, με το αγελαδινό να εμφανίζει τη μικρότερη, καθώς βρίσκεται στα επίπεδα των 0,39-0,40 ευρώ από 0,38 ευρώ πέρυσι.

Ο κ. Βιτάλης προσθέτει ότι ο κύριος λόγος των ανατιμήσεων στα προϊόντα γάλακτος είναι η έλλειψη του παρανόμως εισερχομένου γάλακτος, ενώ ενισχυτικά λειτουργεί η αύξηση της κατανάλωσης φέτας σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Υπενθυμίζεται ότι το 60% της ελληνικής παραγωγής εξάγεται σε Γερμανία, Σουηδία, Γαλλία, Αγγλία και Ιταλία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News