Κρητικός τουρισμός: «Βούλιαξε» από κόσμο η Ιεράπετρα τον Αύγουστο

Κρήτη
Κρητικός τουρισμός: «Βούλιαξε» από κόσμο η Ιεράπετρα τον Αύγουστο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με θετικό πρόσημο εξελίσσεται η τουριστική σαιζόν στην Ιεράπετρα - Σαν ελατήριο εκτινάχθηκε η εστίαση

Παρά την αβεβαιότητα και τις ελάχιστες κρατήσεις στην αρχή της τουριστικής περιόδου, η σαιζόν μέχρι σήμερα εξελίσσεται ανέλπιστα καλά, ανατρέποντας όλους τους αρχικούς στόχους που είχαν βάλει οι ξενοδόχοι, οι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων και τουριστικών καταλυμάτων, καθώς επίσης και οι επαγγελματίες του κλάδου της καφεστίασης.

Η ανάγκη των Ευρωπαίων αλλά και των Ελλήνων επισκεπτών της Ιεράπετρας να κάνουν φέτος τις διακοπές που ανέβαλαν πέρυσι λόγω της πανδημίας, εκδηλώθηκε με δυναμικό τρόπο μετά τον Ιούλιο με αποτέλεσμα η τουριστική κίνηση κυρίως τον Αύγουστο να αγγίξει το 100% σε πολλές περιπτώσεις.

«Η σαιζόν παρά τις διάφορες παλινωδίες και τα προβλήματα που προκάλεσαν οι Ευρωπαϊκές χώρες στους ανεμβολίαστους πολίτες, που σχεδίαζαν να κάνουν τις διακοπές τους στον τόπο μας, μέχρι τα τέλη Αυγούστου έχει πάει πολύ καλύτερα του αναμενομένου.

Οι αρχικές μας εκτιμήσεις και οι στόχοι μας ήταν στα ξενοδοχεία της Ιεράπετρας να "πιάσουμε" σε πληρότητα το 40% του 2019 και από ότι δείχνουν όλα τα στοιχεία μέχρι στιγμής, βρισκόμαστε συνολικά από την αρχή της περιόδου πολύ πιο παραπάνω.

Τον Αύγουστο η πληρότητα στα ξενοδοχεία και τα τουριστικά καταλύματα «άγγιξε» το 100% σε Ιεράπετρα και Μακρύ Γιαλό, με τον εσωτερικό και κυρίως τον κρητικό τουρισμό να παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο στη βελτίωση των δεικτών στον ξενοδοχειακό κλάδο και στον κλάδο της εστίασης.

Επειδή τις τελευταίες μέρες παρατηρούμε μια πτώση στις κρατήσεις του πρώτου δεκαημέρου του Σεπτέμβρη, περιμένουμε να δούμε πως θα πάνε οι δυο τελευταίοι στην ουσία μήνες της τουριστικής σαιζόν, για να κάνουμε μια πιο σωστή αποτίμηση της φετινής τουριστικής περιόδου», μας είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ιεράπετρας και Νοτιοανατολικής Κρήτης κ. Γιώργος Βαρδάκης.

Σαν ελατήριο εκτινάχθηκε η εστίαση

Ο κλάδος της εστίασης σε πολλές περιπτώσεις που διαφέρουν από επιχείρηση σε επιχείρηση, μετά τον Ιούνιο, και κυρίως τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, πήγε εντυπωσιακά καλά, αφήνοντας μέχρι στιγμής ικανοποιημένους όλους εκείνους τους επαγγελματίες, που είχαν περάσει δύσκολα, έχοντας κλειστά τα καταστήματα τους για πολλούς μήνες λόγω της πανδημίας.

«Σε γενικές γραμμές όλες οι επιχειρήσεις καφέ και εστίασης έχουν πάει καλύτερα από πέρυσι τους μήνες Ιούνιο Ιούλιο και Αύγουστο αλλά δεν έχουν φτάσει τα επίπεδα του 2019. Μπορεί να υπάρχουν και οι εξαιρέσεις φυσικά που επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

Εκτός από τους ξένους που έβγαιναν στα μαγαζιά του καφέ και της εστίασης και δεν έμεναν κλεισμένοι στα ξενοδοχεία τους, απίστευτη δυναμική καταγράφηκε φέτος ειδικά από τον εσωτερικό κρητικό τουρισμό. Επειδή στην περιοχή μας δεν είχαμε πολλά κρούσματα κορωνοϊού και επειδή στη υπόλοιπη Κρήτη είχαμε τοπικά lockdown, η Ιεράπετρα και ο Μακρύ Γιαλός, θεωρήθηκε ασφαλής προορισμός για πολλούς επισκέπτες από Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Χανιά.

Ελπίζουμε να υπάρχει και συνέχεια μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, ώστε να μπορέσει ο κλάδος μας, να καλύψει τις υποχρεώσεις που έχει αφήσει πίσω του, μετά από τόσους μήνες απραξίας λόγω της πανδημίας», μας είπε ο πρόεδρος του Σωματείου Καφέ και Εστίασης Ιεράπετρας κ. Μάνος Μιχελαράκης.

«Πράγματι η Ιεράπετρα βούλιαξε από κόσμο τον Αύγουστο. Τα καταστήματα της εστίασης που γνωρίζω δούλεψαν όλα πολύ καλά. Σε κάποιες ειδικές περιπτώσεις υπήρξαν επιχειρήσεις που δούλεψαν πολύ καλύτερα και από το 2019. Θωρώ ότι τα μαγαζιά μας στηρίχτηκαν 50-50 από Έλληνες και ξένους επισκέπτες.

Γενικά η καλοκαιρινή σαιζόν εξελίσσεται πολύ καλύτερα από ότι περιμέναμε. Πιστεύω ότι θα έχουμε και συνέχεια μέχρι το Νοέμβρη», πρόσθεσε ο ιδιοκτήτης πιτσαρίας κ. Γιάννης Χρυσοφάκης.

«Από την ημέρα που η κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξει την εστίαση, ο κόσμος ένοιωσε να απελευθερώνεται. Οι ξένοι στην αρχή της σαιζόν δεν ήταν πάρα πολλοί αλλά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο στα καταστήματα εστίασης της Ιεράπετρας και του Μακρύ Γιαλού δεν έβρισκες τραπέζι να κάτσεις.

Στο μαγαζί όπου εργάζομαι είχαμε περισσότερη κίνηση ακόμα και από το καλοκαίρι του 2019. Νομίζω ότι κυρίως οι Έλληνες, αλλά και οι ξένοι επισκέπτες σε ένα μεγάλο ποσοστό, έδωσαν μια μεγάλη ώθηση στον κλάδο της εστίασης, που την είχε πάρα πολύ μεγάλη ανάγκη μετά την πολύμηνη καραντίνα», συμπλήρωσε ο επαγγελματίας σερβιτόρος κ. Γιώργος Διαμαντής.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

(Φωτογραφία unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News