Η πανδημία έφερε... επιχειρήσεις μεταφορών

Οικονομία
Η πανδημία έφερε... επιχειρήσεις μεταφορών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς ο κορωνοϊός άλλαξε την οικονομική δραστηριότητα

H “νέα οικονομία” που διαμορφώνεται στις συνθήκες της πανδημίας θυμίζει ανάλογες περιόδους όπου η αγορά, προσαρμοζόμενη σε νέα δεδομένα, έβρισκε... νέα σημεία ισορροπίας.

Στη σημερινή συγκυρία, όπως αναφέρει το capital.gr, η δραστηριότητα από τους 20 τομείς οικονομικής δραστηριότητας με τη μεγαλύτερη συνεισφορά στον συνολικό κύκλο εργασιών που εμφάνισε τη μεγαλύτερη αύξηση στο πλήθος των εγγραφών νέων επιχειρήσεων, το β’ τρίμηνο του 2021 σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2020, καταγράφηκε στον τομέα “Μεταφορά και Αποθήκευση” (95,8%).

Με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το δεύτερο τρίμηνο της φετινής χρονιάς ιδρύθηκαν 1.077 νέες εταιρείες μεταφορών και αποθήκευσης, έναντι 836 το πρώτο τρίμηνο, 550 το δεύτερο τρίμηνο του 2020 και 771 το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Αναμενόμενη εξέλιξη αν σκεφτεί κανείς ότι πέρυσι, χρονιά η οποία σημαδεύτηκε από την πανδημία και τα lockdowns, η επιχειρηματική δραστηριότητα που δούλεψε στο φουλ και αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα μόνο λόγω της αδυναμίας της - διότι δεν ήταν προετοιμασμένη - να αντεπεξέλθει σε τέτοιο όγκο παραγγελιών ήταν αυτή των logistics και των διανομών.

Τάση η οποία διατηρείται και τη φετινή χρονιά. Μόνο ο κλάδος των Online Super Market, που αποτελεί μικρό μέρος του εγχώριου ηλεκτρονικού τζίρου που εξαρτάται από τις μεταφορές και την αποθήκευση, συνεχίζει και τη φετινή χρονιά να εμφανίζει αλματώδεις ρυθμούς ανάπτυξης. Σύμφωνα με στοιχεία της Convert Group, το πρώτο εξάμηνο του 2021 παρατηρήθηκε αύξηση 122% στην αξία των πωλήσεων συγκριτικά με το αντίστοιχο πρώτο εξάμηνο του 2020 και άγγιξε τα 140,6 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένεται πως θα ξεπεράσει κατά πολύ τα 163,8 εκατ. ευρώ με τα οποία έκλεισε συνολικά ο κλάδος το 2020. Οι προ πανδημίας πωλήσεις του κλάδου φαντάζουν πλέον μακρινό παρελθόν, αφού μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2021 ο τζίρος ήταν υπερτριπλάσιος από τον συνολικό τζίρο του 2019.

Τι γίνεται με τα ακίνητα

Η δραστηριότητα, όμως, που σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση (226,8%) στις εγγραφές νέων επιχειρήσεων το δεύτερο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., ήταν η Διαχείριση Ακίνητης Περιουσίας. Σε απόλυτα νούμερα το φετινό δεύτερο τρίμηνο ιδρύθηκαν 938 εταιρείες, 1.613 το πρώτο τρίμηνο, 287 το περσινό δεύτερο τρίμηνο και 658 το πρώτο τρίμηνο του 2020. Ανοδικά κινήθηκαν και οι Κατασκευές (+63,7%) με 1.851 νέες επιχειρήσεις.

Ο συγκεκριμένος κλάδος ήταν από τους μεγάλους χαμένους της δεκάχρονης οικονομικής κρίσης... Χαμένο έδαφος που ανακτά τα τελευταία τρίμηνα. Σύμφωνα με έκθεση αποτίμησης του α’ εξαμήνου του 2021 της εταιρείας συμβούλων ακινήτων “Δανός”, που συνεργάζεται με την BNP Paribas Real Estate, παρατηρείται “έκρηξη” στις τιμές και στη ζήτηση για χώρους logistics. Οι περιοχές στις οποίες συγκεντρώνεται η ζήτηση είναι ο Ασπρόπυργος και η Μαγούλα, ωστόσο η υψηλή ζήτηση ωθεί και τις δευτερεύουσες τοποθεσίες, όπως τα Οινόφυτα και το Μαρκόπουλο.

Για τα εμπορικά κέντρα, εξάλλου, εξακολουθεί να υπάρχει ζήτηση από τους ενοικιαστές. Οι κύριες τοποθεσίες όπως η Ερμού, η Γλυφάδα, η Κηφισιά, το Κολωνάκι και ο Πειραιάς εμφανίζουν σταθερότητα και εξακολουθούν να θεωρούνται ως οι κύριες τοποθεσίες λιανικής πώλησης, που χαρακτηρίζονται από χαμηλότερα ποσοστά κενών θέσεων. Οι αποδόσεις στους μεγάλους δρόμους παρέμειναν σταθερές για το πρώτο εξάμηνο του 2021, με τα υψηλότερα ποσοστά στα εμπορικά κέντρα (6,75%-7,75%) και τα χαμηλότερα ποσοστά στην οδό Ερμού (5,75%-6%).

Σε ό,τι αφορά τον τομέα παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης, μπορεί να καταγράφηκε η μικρότερη αύξηση (46,3%) το δεύτερο τρίμηνο στον αριθμό ιδρύσεων νέων εταιρειών, ωστόσο επανέρχεται σε φάση ανάπτυξης. Το πρώτο τρίμηνο οι νέες εγγραφές στη συγκεκριμένη δραστηριότητα είχαν υποχωρήσει κατά 30,5%. Σε απόλυτα νούμερα το φετινό δεύτερο τρίμηνο ιδρύθηκαν 2.514 νέες επιχειρήσεις - 1.626 το πρώτο τρίμηνο, 1.718 το δεύτερο τρίμηνο του 2020 και 2.339 το πρώτο τρίμηνο του 2020. Δηλαδή το φετινό δεύτερο τρίμηνο ιδρύθηκαν οι περισσότερες επιχειρήσεις στον κλάδο μέσα στον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

Ενδιαφέροντα στοιχεία

Ο τουριστικός κλάδος όσο και οι υπηρεσίες εστίασης ήταν από τις οικονομικές δραστηριότητες που χτυπήθηκαν περισσότερο από την πανδημία και τα μέτρα περιορισμού μετάδοσης της νόσου. Αυτό εξηγεί και τη συγκράτηση των επιχειρηματιών να επενδύσουν σε αυτούς τα προηγούμενα τρίμηνα.

Από τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. προκύπτουν δύο ακόμη ενδιαφέροντα στοιχεία. Το πρώτο είναι η αύξηση κατά 103,9% στις νέες ενάρξεις εταιρειών της δραστηριότητας “Τέχνες, διασκέδαση και ψυχαγωγία”, ενός κλάδου που χτυπήθηκε επίσης σημαντικά από τα lockdowns, αλλά και στην αύξηση κατά 48,9% των εγγραφών νέων επιχειρήσεων που σχετίζονται με δραστηριότητες σχετικές με την ανθρώπινη υγεία και την κοινωνική μέριμνα.

Μόνο το δεύτερο τρίμηνο της φετινής χρονιάς ιδρύθηκαν 1.036 νέες επιχειρήσεις και 1.243 το πρώτο τρίμηνο. Πιθανότατα αυτή η αύξηση να συνδέεται με τις ανάγκες για την ψυχική υγεία που δημιούργησε η πανδημία και ο εγκλεισμός. Από έρευνα που διεξήγαγε το Εργαστήριο Διεπιστημονικής Προσέγγισης για τη Βελτίωση της Ποιότητας Ζωής του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου για την καταγραφή των ψυχοκοινωνικών επιπτώσεων από τα lockdowns, προέκυψε πως οι συμμετέχοντες εμφάνισαν στατιστικά υψηλότερα ποσοστά συμπτωμάτων μετατραυματικού στρες. Μάλιστα κοντά 1 στους 3 Έλληνες μπορεί να λάβει επίσημα την κλινική διάγνωση της μετατραυματικής διαταραχής του στρες.

Άλμα 71% στις νέες εγγραφές

Συνολικά οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων (ενάρξεις λειτουργίας επιχειρήσεων), για το σύνολο των τομέων της οικονομίας, το β’ τρίμηνο του 2021 ανήλθαν σε 26.370, παρουσιάζοντας αύξηση 71% σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2020, που είχαν ανέλθει σε 15.419, και μείωση 0,3% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2021 που είχαν ανέλθει σε 26.441.

Οι τομείς οικονομικής δραστηριότητας, στους οποίους καταγράφηκε το μεγαλύτερο πλήθος εγγραφών νέων επιχειρήσεων, ανά μεγάλη γεωγραφική περιοχή της Ελλάδας, είναι: στη Βόρεια Ελλάδα ο τομέας “Γεωργία, Δασοκομία και Αλιεία” με 2.544 εγγραφές σε σύνολο 7.474, στην Κεντρική́ Ελλάδα επίσης ο τομέας “Γεωργία, Δασοκομία και Αλιεία” με 1.972 εγγραφές σε σύνολο 6.281, στην Αττική́ ο τομέας “Επαγγελματικές, Επιστημονικές και Τεχνικές Δραστηριότητες” με 1.946 εγγραφές σε σύνολο 9.351 και στα Νησιά Αιγαίου και την Κρήτη ο τομέας “Γεωργία, Δασοκομία και Αλιεία” με 828 εγγραφές σε σύνολο 3.264.

Σχετικά με τη νομική μορφή των επιχειρήσεων, στις οποίες παρατηρείται το μεγαλύτερο πλήθος εγγραφών νέων, είναι οι ατομικές στον τομέα “Γεωργία, Δασοκομία και Αλιεία” με 5.492 εγγραφές σε σύνολο 18.796, οι προσωπικές (ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες) στον τομέα “Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο, Επισκευή Μηχανοκινήτων Οχημάτων και Μοτοσυκλετών” με 674 εγγραφές σε σύνολο 2.610, οι κεφαλαιουχικές (Α.Ε. και ΕΠΕ) στον τομέα “Διαχείριση Ακίνητης Περιουσίας” με 74 εγγραφές σε σύνολο 383 και οι λοιπές νομικές μορφές (ΙΚΕ, Κοινοπραξίες, κ.ά.) στον τομέα “Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο, Επισκευή Μηχανοκινήτων Οχημάτων και Μοτοσυκλετών”, με 654 εγγραφές σε σύνολο 4.581.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

(φωτογραφία: Rawpixel)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News