Σταθερότητα στις τιμές των καυσίμων - Τι πρέπει να περιμένουμε τον επόμενο χειμώνα;

Κρήτη
Σταθερότητα στις τιμές των καυσίμων - Τι πρέπει να περιμένουμε τον επόμενο χειμώνα;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με “συν - πλην” διαμορφώνεται η τιμή του αργού πετρελαίου

Σκαμπανεβάσματα χρόνων στις τιμές των υγρών καυσίμων περιγράφει στη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος των βενζινοπωλών του νομού Ηρακλείου Λυκούργος Σαμόλης, προβλέποντας πάντως μία πιθανότατη αύξησή τους μέσα στον ερχόμενο χειμώνα, καθώς, όπως λέει, λόγω της πανδημίας και των αποθεμάτων που είχαν δημιουργήσει οι καραντίνες στην Ευρώπη είχαμε τα τελευταία χρόνια χαμηλές τιμές, που τώρα αναμένεται να αρχίσουν και πάλι να ανεβαίνουν, στο πλαίσιο μιας - θεωρητικά τουλάχιστον - επιστροφής στην κανονικότητα.

Με τον ίδιο τρόπο, η προσωπική γνώμη του Λυκούργου Σαμόλη είναι ότι θα έχουμε φέτος αύξηση σε σχέση με πέρυσι και στο πετρέλαιο θέρμανσης, αν και διευκρινίζει πως μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, που θα αρχίσει ξανά η διάθεσή του, κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει τα γεγονότα που επηρεάζουν τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

Όπως γράφει η “Ναυτεμπορική” σε προχθεσινό της δημοσίευμα, ανέκαμψαν οι τιμές των μετοχών και του πετρελαίου, οι οποίες είχαν υποχωρήσει την περασμένη εβδομάδα εν μέσω ανησυχιών για επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης. Παρέμεναν, ωστόσο, οι ανησυχίες ότι η μετάλλαξη “Δέλτα” μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, «ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI, που παρακολουθεί τις μετοχές σε 50 χώρες, σημειώνει άνοδο 0,55%, ανακάμπτοντας από τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες από τον Ιούνιο που κατέγραψε την περασμένη εβδομάδα. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 καταγράφει κέρδη 0,48%.

Η τιμή του πετρελαίου μπρεντ αυξήθηκε 3,23% πάνω από τα 67 δολάρια, και του αμερικανικού πετρελαίου (WTI) κατά 3,18% πάνω από τα 64 δολάρια, μετά τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες 9 και πλέον μηνών που είχαν καταγράψει την περασμένη εβδομάδα, με την αγορά να προετοιμάζεται για μία μείωση της ζήτησης καυσίμων λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού».

Πώς μεταφράζονται αυτά για την Κρήτη

Στο ερώτημα της εφημερίδας μας «πώς μεταφράζονται όλα αυτά για την Κρήτη;», ο πρόεδρος των πρατηριούχων υγρών καυσίμων του νομού Ηρακλείου Λυκούργος Σαμόλης μάς είπε: «Οι τιμές των καυσίμων είναι σταθεροποιημένες. Δεν έχουμε αυξήσεις. Είναι “συν - πλην”. Αλλά είναι στα 68 δολάρια το βαρέλι το αργό πετρέλαιο. Τώρα, δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις για τον χειμώνα. Ποτέ δε γίνεται πρόβλεψη στο καύσιμο, διότι κάτι να συμβεί, αμέσως αλλάζουν όλα τα δεδομένα. Οτιδήποτε αλλάζει, θα αλλάξει την τιμή του πετρελαίου. Ωστόσο, οι τιμές είναι από την περίοδο προ κορωνοϊού. Έχουν διατηρηθεί ουσιαστικά στα ίδια επίπεδα. Έχουμε καθημερινά αυξήσεις και μειώσεις και είναι σε μία σταθερή τάση προς το παρόν, αλλά αυτό δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει».

Την ίδια ώρα, στα πρατήρια του Ηρακλείου, σύμφωνα με τον Λυκούργο Σαμόλη, η μέση τιμή στη βενζίνη είναι γύρω στο 1,71 με 1,72 ευρώ το λίτρο. Και στο πετρέλαιο κίνησης είναι γύρω στο 1,42 ευρώ το λίτρο. Για το πετρέλαιο θέρμανσης, ο πρόεδρος των πρατηριούχων υγρών καυσίμων του νομού Ηρακλείου μας είπε ότι δεν μπορεί να αναφερθεί σε καμία εκτιμώμενη τιμή εκκίνησης για τα μέσα Οκτωβρίου που θα ξεκινήσει η διάθεση, αλλά μας υπενθύμισε τα εξής: «Πέρυσι η τιμή κινήθηκε σε χαμηλά επίπεδα, διότι, λόγω του κορωνοϊού, η τιμή στο βαρέλι έπεσε “στα τάρταρα”. Έτσι, η μέση τιμή δεν ξεπέρασε τα 75 λεπτά το λίτρο (με τιμή εκκίνησης στην Κρήτη από 70 μέχρι 75 λεπτά το λίτρο). Και το 2019, η μέση τιμή δεν έπεφτε κάτω από το 1,15 ευρώ το λίτρο. Και δεν αποκλείεται να είναι και φέτος έτσι, γιατί ανεβαίνουν οι τιμές των καυσίμων. Εφόσον εξομαλύνεται η κατάσταση του κορωνοϊού, σημαίνει ότι επανερχόμαστε στην κανονικότητα»...

Στο σημείο αυτό, σε ό,τι αφορά τη βενζίνη, ο Λυκούργος Σαμόλης μάς είπε πως πέρυσι θεωρητικά τον κόσμο τον ωφέλησε η καραντίνα επειδή έπεσαν χαμηλά οι τιμές του καυσίμου, αλλά στην πραγματικότητα το όφελος ήταν πάρα πολύ μικρό, αφού λόγω της καραντίνας ο κόσμος δε μετακινήθηκε σε σχέση με την προ της καραντίνας εποχή. Αντιθέτως, οι καταναλωτές πέρυσι ωφελήθηκαν στο πετρέλαιο θέρμανσης.

ΤΙΜΕΣ

Σε υψηλά επίπεδα λόγω της υπέρογκης φορολογίας

Καταλήγοντας, ο κ. Σαμόλης επισημαίνει ότι γενικότερα οι τιμές των καυσίμων στη χώρα μας είναι σε υψηλά επίπεδα λόγω της υπέρογκης φορολογίας. Και το αίτημα για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, ώστε οι τιμές να επιστρέψουν στα επίπεδα του 2011, παραμένει από τους βενζινοπώλες της χώρας ως ένα πάγιο αίτημα. Πλην όμως, το κράτος δεν το κουβεντιάζει στη λογική της πάταξης της φοροδιαφυγής. Όμως, ούτε η φοροδιαφυγή έχει παταχθεί από τη μια, και μεγάλη απώλεια κερδών έχει το κράτος από την άλλη λόγω της φοροδιαφυγής αλλά και της δραστικότατης μείωσης της αγοράς του από τους Έλληνες καταναλωτές, που κάθε χρόνο και περισσότερο στρέφονται σε άλλες μορφές θέρμανσης, με μοναδική εξαίρεση την περυσινή χρονιά, επειδή οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης είχαν μειωθεί λόγω COVID-19.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News