Στεγαστική συνδρομή έως 150.000 € και απαλλαγή ΕΝΦΙΑ: Όλα τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων

Οικονομία
Στεγαστική συνδρομή έως 150.000 € και απαλλαγή ΕΝΦΙΑ: Όλα τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άμεση οικονομική βοήθεια χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός

Μια δέσμη μέτρων, μεταξύ των οποίων και τριετή απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για κατεστραμμένα κτήρια από τις καταστροφικές πυρκαγιές, αποζημιώσεις για καταστροφή οικοσυσκευής και στεγαστική συνδρομή, με το ποσό να ανέρχεται μέχρι και τις 150.000 ευρώ, αποζημιώσεις επιχειρήσεων, καθώς και αναστολή φορολογικών, ασφαλιστικών και δανειακών υποχρεώσεων, καθώς και διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης, ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός για τη στήριξη των πυρόπληκτων.

Ειδικότερα, τα μέτρα για τους πυρόπληκτους ανακοίνωσε χθες, κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με την εξειδίκευσή τους να γίνεται από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και τον γενικό γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής Χρήστο Τριαντόπουλο.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως το αποκλειστικό θέμα της συνεδρίασης ήταν η «ενίσχυση κατοίκων και επιχειρήσεων που χτυπήθηκαν από τις τελευταίες πυρκαγιές, αλλά και για να δρομολογήσουμε την ανάταξη των περιοχών που επλήγησαν. Πρώτα και πάνω απ' όλα της Βόρειας Εύβοιας, αλλά και της Βόρειας Αττικής, της Ηλείας, αλλά και της Μάνης.

Θυμίζω ότι, στο πλαίσιο της συνταγματικής επιταγής, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου από αύριο κάθε έκταση που κάηκε κηρύσσεται αναδασωτέα».

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως «οι δράσεις θα χρηματοδοτηθούν πρωτίστως από τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό που θα καταθέσει το υπουργείο Οικονομικών, άμεσα, ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ. Και αν χρειαστεί θα διεκδικήσουμε και πρόσθετους ευρωπαϊκούς πόρους», είπε.

Υπενθύμισε πως «το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση έχει διαθέσει για πληγέντες από άλλες φυσικές καταστροφές - με πιο μεγάλη αυτή του “Ιανού” - περίπου 1,1 δισ. ευρώ. Η Πολιτική Προστασία έχει ενισχυθεί με 150 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ήδη από τον Ιανουάριο δανειοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με 585 εκατομμύρια. Και βέβαια σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε τους πόρους περίπου 16 δισ. ευρώ που προβλέπονται για πράσινες πολιτικές προσαρμογής και αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης για τα επόμενα επτά χρόνια».

Ο πρωθυπουργός τόνισε στο σημείο αυτό πως «τα μέτρα τα οποία θα εγκρίνουμε σήμερα αφορούν ουσιαστικά τρία επίπεδα:

Α. Το πρώτο είναι το επίπεδο των άμεσων αποζημιώσεων για κάθε πυρόπληκτο, σε όποια περιοχή της χώρας και αν βρίσκεται. Για φυσικά και νομικά πρόσωπα και για καταστροφές ή βλάβες σε υποδομές και σε περιουσίες.

Ταυτόχρονα, θα εγκρίνουμε και μια σειρά από μέτρα ανακούφισης για όλους όσοι δοκιμάστηκαν από τη φωτιά. Θα ανασταλούν οφειλές και φορολογικές τους υποχρεώσεις. Ειδικά μάλιστα για τους δύο Δήμους της Βόρειας Εύβοιας, η αναστολή αυτή θα ισχύσει για όλους τους κατοίκους - ανεξάρτητα από το αν οι ίδιοι έχουν πληγεί - καθώς κρίνουμε ότι συνολικά η περιοχή αυτή έχει υποστεί μια πολύ μεγάλη οικονομική ζημιά.

Β. Το δεύτερο επίπεδο είναι το επίπεδο των έργων αποκατάστασης. Καθαρισμοί, συγκομιδή κορμών, τα βασικά αντιπλημμυρικά έργα, τα οποία πρέπει να γίνουν, και φυσικά οι αναδασώσεις και η ενίσχυση της πρόληψης.

Γ. Και το τρίτο επίπεδο είναι το επίπεδο του μεσομακροπρόθεσμου σχεδιασμού της παραγωγικής ανασυγκρότησης, ειδικά της περιοχής της Βόρειας Εύβοιας, στην οποία θα αναφερθώ στο τέλος της εισήγησής μου».

Ο πρωθυπουργός τόνισε στη συνέχεια πως «οι κεντρικές κατευθύνσεις των επιλογών μας θα παρακολουθούνται από το γραφείο μου και θα συντονίζονται από ένα ειδικό επιτελείο υπό τον γενικό γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής, τον Χρήστο Τριαντόπουλο. Αυτές, λοιπόν, είναι:

- Στεγαστική συνδρομή έως 150.000 ευρώ για κατοικίες που καταστράφηκαν ή έχουν ζημιές. Και άμεση - το τονίζω - άμεση προκαταβολή 20.000 ευρώ, 12.000 ευρώ ή 5.000 ευρώ, ανάλογα με τον βαθμό φθοράς κάθε κτηρίου.

Τα ποσά αυτά θα καταβάλλονται με μία - το τονίζω - μία απλή αίτηση από τις 18 Αυγούστου στην πλατφόρμα arogi.gov.gr. Με εκταμίευση λίγες μέρες μετά, ουσιαστικά ενοποιούμε πια τα επιμέρους προγράμματα κρατικής αρωγής σε μία πλατφόρμα. Άρα με μία αίτηση, με ένα κλικ, ο υποψήφιος δικαιούχος θα μπορεί να καταθέτει τα στοιχεία του και πολύ σύντομα να λαμβάνει την κρατική ενίσχυση.

- Οι επιχειρήσεις που χτυπήθηκαν θα αποζημιωθούν με το 70% των απωλειών τους, με το 20% να δίνεται ως προκαταβολή. Για τα δε ακίνητά τους θα λαμβάνουν αμέσως προκαταβολή 22.000 ευρώ, 12.000 ευρώ ή 5.000 ευρώ, ανάλογα με τις ζημιές τους.

- Οι αγροτικές, οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις με κτήρια θα μπορούν και αυτές να εισπράξουν αθροιστικά τις ίδιες προκαταβολές. Επιπλέον, θα μπορούν να λάβουν και ενίσχυση έως 4.000 ευρώ για τις καλλιέργειές τους, ανάλογα με την έκταση. Και αυτό πέραν των αποζημιώσεων που θα χορηγήσει ο ΕΛΓΑ για την παραγωγή τους.

- Κάτοικοι και επιχειρήσεις που χτυπήθηκαν από τη φωτιά απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ, αναστέλλονται οι ασφαλιστικές, φορολογικές και δανειακές υποχρεώσεις τους, όπως και οι πλειστηριασμοί, και καθιερώνεται επιδότηση ενοικίου ύψους έως 500 ευρώ μέχρι να επισκευαστούν τα σπίτια τους.

Ειδικά, το τονίζω, στους δύο Δήμους οι οποίοι δοκιμάστηκαν στην Εύβοια, στον Δήμο Μαντουδίου και στον Δήμο Ιστιαίας, τα τελευταία αυτά μέτρα θα ισχύσουν για όλους τους κατοίκους, ανεξάρτητα από το αν υπέστησαν ζημιές. Και οι τοπικές επιχειρήσεις θα έχουν δικαίωμα αναστολής των συμβάσεων εργασίας για τρεις μήνες. Ξεχωριστή μέριμνα θα υπάρχει και για τους εκπαιδευτικούς και για τους μαθητές των δύο αυτών Δήμων.

- Στον τομέα της αποκατάστασης: θα ξεκινήσουν άμεσα τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα με ευθύνη των υπουργείων Περιβάλλοντος, Υποδομών και Εσωτερικών, και προφανώς με τη συνεργασία, με τη στήριξη, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που υπογράφεται αύριο (σ.σ. σήμερα) υιοθετούμε μια σειρά από σημαντικές καινοτομίες, προκειμένου να επιταχύνουμε τις σχετικές διαδικασίες, ώστε να επιλέγονται γρήγορα οι περιοχές όπου πρέπει να απομακρυνθούν οι καμένοι κορμοί και να γίνουν τα σχετικά αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα.

Για τον σκοπό αυτό, οι δασικές υπηρεσίες, που μέχρι σήμερα υπάγονται στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, θα μεταφερθούν στο υπουργείο Περιβάλλοντος και οι σχετικές αποφάσεις θα εκδίδονται μέσα σε 30 μέρες».

Αναδάσωση

Πριν ολοκληρώσει την εισαγωγική τοποθέτησή του, ο πρωθυπουργός θέλησε να υπογραμμίσει την εξαιρετικά μεγάλη σημασία που αποδίδει, όπως είπε, «στην πολιτική μας να κάνουμε την κοινωνία των πολιτών συμμέτοχη στην αναδάσωση, υιοθετώντας τον θεσμό του αναδόχου. Έτσι, ιδρύματα, ιδιώτες, επιχειρήσεις και σύλλογοι θα μπορούν να αναλάβουν με δικά τους έξοδα τα έργα αποκατάστασης περιοχών και δασών. Θα μπορούν, δηλαδή, με μία πολύ γρήγορη διαδικασία να καταθέτουν τη σχετική μελέτη, με την οποία - από τη στιγμή που εγκρίνεται - θα μπορούν οι ίδιοι στη συνέχεια να προβαίνουν στην υλοποίηση όλων αυτών των έργων.

Θέλω να τονίσω ότι στην επιχείρηση αυτή το κράτος έχει ήδη δεσμεύσει 224 εκατομμύρια για την αναδάσωση 165.000 στρεμμάτων και, εφόσον κριθεί ότι αυτό είναι απαραίτητο, ο προϋπολογισμός αυτός μπορεί πάντα να αυξηθεί.

Τέλος, θέλω να θυμίσω ότι ήδη σε προηγούμενο Υπουργικό Συμβούλιο, πριν από τις καταστροφικές πυρκαγιές, έχουμε εγκρίνει το Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης της Πολιτικής Προστασίας, ύψους 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ. Και αυτός είναι ένας προϋπολογισμός μιας πολυεπίπεδης προσπάθειας, που περιλαμβάνει τα πάντα, από την αγορά νέων αεροσκαφών, οχημάτων και άλλων μέσων πυρόσβεσης, ως την προμήθεια σύγχρονων συστημάτων πυρανίχνευσης, την εκπαίδευση των στελεχών ως την ίδρυση 13 περιφερειακών κέντρων. Και βέβαια περιλαμβάνει και σημαντικότατες παρεμβάσεις πρόληψης για τα δάση μας, έτσι ώστε να προλαβαίνουμε, όπου αυτό είναι εφικτό, τις πυρκαγιές πριν αυτές πάρουν μεγάλη έκταση».

Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε στους υπουργούς του, λέγοντας: «Επέλεξα να συστήσω μια ειδική επιτροπή ανασυγκρότησης, οικονομικής ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας, που θα σχεδιάσει όχι την επόμενη, αλλά τη μεθεπόμενη μέρα. Και πρότεινα - και με χαρά απεδέχθη - επικεφαλής αυτής της επιτροπής να είναι ο Σταύρος Μπένος. Ένας πολιτικός που ως δήμαρχος είχε συνδεθεί με την αναμόρφωση της Καλαμάτας, μετά τους καταστροφικούς σεισμούς το 1986».

Ν.Χαρδαλιάς : «Στο συρτάρι του πρωθυπουργού η παραίτησή μου»

Νωρίτερα, έκανε παρέμβαση μέσω συνέντευξης Τύπου ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος μίλησε για τη δύσκολη περιπέτεια που πέρασε και συνεχίζει να περνάει η χώρα μας.

Συγκεκριμένα, «σε διάστημα 8 ημερών η χώρα ήρθε αντιμέτωπη με 586 φωτιές», δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς, ενώ παρουσίασε αναλυτικά τον τρόπο με τον οποίο λειτούργησαν τα εναέρια μέσα.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στα εναέρια μέσα πυρόσβεσης, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως έχουμε 74 μέσα, εκ των οποίων τα 67 είναι πυρόσβεσης.

«Τα 6-7 έχουν συντηρήσεις, τα 20 παραμένουν στις περιφερειακές βάσεις, σε ακριτικά σημεία, τα 20 είναι περιφερειακά σε 12 βάσεις και παραμένουν εκεί για να μπορούν να προφυλάξουν ένα νέο μέτωπο σε αυτές τις περιοχές. Από αυτά τα 40 που παραμένουν δεν πετάνε και τα 40 μαζί, πετάνε σχεδόν τα μισά, τα υπόλοιπα ανεφοδιάζονται για να μπορούν να πετάξουν μετά», ανέφερε.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας είπε ότι ο κρατικός μηχανισμός κλήθηκε «να αντιμετωπίσει 586 φωτιές σε 8 ημέρες, από 1 έως 8 Αυγούστου».

«Καθημερινά είχαμε να αντιμετωπίσουμε τριψήφιο αριθμό πυρκαγιών», δήλωσε.

Σε ερώτηση σχετικά με το κατά πόσο η χώρα ήταν τελικά προετοιμασμένη για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε μεταξύ άλλων: «Παραλάβαμε 51 εναέρια μέσα και τα κάναμε 74, γιατί βλέπαμε τι έρχεται».

«Ό,τι δεν έχει τόσες δεκαετίες, έγινε σε δύο χρόνια», πρόσθεσε.

Επιπλέον, ανέφερε ότι ο κρατικός μηχανισμός κλήθηκε να αντιμετωπίσει «από τις χειρότερες καιρικές συνθήκες τα τελευταία 40 χρόνια. Δεν το λέμε εμείς, το λένε οι επιστήμονες. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε μια συγκυρία μοναδική στα χρόνια της Πυροσβεστικής. 568 πυρκαγιές», σημείωσε.

Ο υφυπουργός έδωσε απάντηση και στις κατηγορίες ότι δε δεχόταν ερωτήσεις στις τελευταίες ενημερώσεις για τις φωτιές. «Έχει γίνει συζήτηση για το γεγονός ότι δε δέχομαι ερωτήσεις. Το έχω επιλέξει, όπως και σε άλλες κρίσεις που έχουμε να διαχειριστούμε, επειδή κάθε λεπτό είναι πολύτιμο. Δεν είναι ώρα για αναλύσεις επειδή έχουμε ακόμα ανοιχτά μέτωπα. Σε κάθε περίπτωση, παραμένω ανοιχτός και στη διάθεσή σας», είπε.

Ο υφυπουργός απέρριψε επίσης τις κατηγορίες ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε να παρέμβει στην Εύβοια. «Δε υποβαθμίσαμε καμιά πυρκαγιά. Κάθε σπίτι που χάνεται, για μας είναι μια μαχαιριά. Αλλά τις πρώτες ώρες προείχε να σώσουμε ανθρώπινες ζωές. Τις πρώτες ώρες στην Εύβοια το μέτωπο ήταν 23 χιλιόμετρα, ανεξέλεγκτο, δημιουργώντας μικροκλίμα και θερμικά φορτία υψηλά και έπρεπε να το χαρτογραφήσουμε. Την ίδια ώρα που έκαιγε η Αρχαία Ολυμπία, την ίδια ώρα που είχαμε να αντιμετωπίσουμε την Αττική. Ήταν εξαιρετικά δύσκολη συνθήκη, όλο μας το προσωπικό διατέθηκε. Κάποιοι ήταν εκεί για να φυλάνε τους οικισμούς, κάποιοι άλλοι ήταν για να παρακολουθούν τα μέτωπα», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο οργανωμένου σχεδίου εμπρησμών, ο κ. Χαρδαλιάς δήλωσε ότι είναι κάτι που δε γνωρίζει και που μένει να ερευνηθεί σε επίπεδο ανακριτικό.

«Η δική μου παραίτηση είναι πάνω-πάνω στο συρτάρι του πρωθυπουργού, γιατί καλούμαι κάθε μέρα να παλέψω και να πάρω δύσκολες αποφάσεις που αφορούν την ανθρώπινη ζωή», τόνισε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πάντα είχε αίσθηση καθήκοντος και πάντα αναλάμβανε την ευθύνη του. «Η παραίτησή μου είναι στο συρτάρι του πρωθυπουργού».

«Δε θέλω να κάνω πολιτική καριέρα. Μοιράστηκα με τον πρωθυπουργό ένα όραμα για τη δημιουργία ενός εθνικού μηχανισμού για να μπορέσουμε να θωρακίσουμε τη χώρα απέναντι στην κλιματική απορρύθμιση», τόνισε και πρόσθεσε: «Παραμένω κρατικός λειτουργός, ένας άνθρωπος του καθήκοντος».

Αλ. Τσίπρας  : «Η Ν.Δ. προσπαθεί να ωραιοποιήσει την πραγματικότητα»

«Οι ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι αυτονόητες και απαράγραπτες. Και έγιναν ακόμη μεγαλύτερες από την απαράδεκτη επικοινωνιακή διαχείριση της καταστροφής», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνέντευξη Τύπου που έλαβε χώρα νωρίς χθες το μεσημέρι.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για «προσπάθεια να κρύψουν ή να ωραιοποιήσουν την πραγματικότητα», και τόνισε ότι η ευθύνη του κόμματός του ως αξιωματική αντιπολίτευση είναι η υποχρέωση «να συμβάλουμε και στην επούλωση των πληγών, αλλά και στη θωράκιση της χώρας, για να μην ξαναζήσει παρόμοιας έκτασης τραγωδίες».

«Και δική μου προσωπική ευθύνη είναι να μην ακολουθήσω τον δρόμο της αντιπολίτευσης του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Ν.Δ. στη δική μου κυβέρνηση, σε αντίστοιχα δύσκολες στιγμές. Και δε θα το κάνω», είπε, προσθέτοντας: «Γι’ αυτό και σήμερα δε πρόκειται να ακολουθήσω την πεπατημένη, ζητώντας παραιτήσεις. Ακέραια την πολιτική ευθύνη τη φέρει ο πρωθυπουργός. Που κάποτε είχε πει ότι δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης χωρίς παραιτήσεις. Ας αναλάβει, λοιπόν, ο ίδιος το βάρος του επιμερισμού των ευθυνών και των παραιτήσεων. Θέτοντας όμως υπό κρίση πρώτα τον εαυτό του».

Η πρόταση 7 σημείων του ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Τσίπρας παρουσίασε αναλυτικά την πρόταση επτά σημείων του κόμματός του, η οποία περιλαμβάνει τα εξής:

«1) Να κηρυχθούν άμεσα αναδασωτέες όλες οι καμένες εκτάσεις, να απαγορευτεί κάθε αλλαγή χρήσης γης μέχρι να ολοκληρωθεί κατά προτεραιότητα ο χωρικός και πολεοδομικός σχεδιασμός στις περιοχές αυτές (τοπικά χωρικά σχέδια, δασικοί χάρτες, Κτηματολόγιο). Να αποτραπεί κάθε είδος παρασιτικής λογικής.

2) Να εκπονηθεί, σε συνεργασία με όλα τα κόμματα και τους επιστημονικούς φορείς, εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και των συνεπειών των φυσικών καταστροφών. Το σχέδιο αυτό πρέπει να ενσωματώνει τη σύγχρονη επιστημονική γνώση και γι’ αυτό θα πρέπει να υπάρχει συνεχής συνεργασία και αλληλοτροφοδότηση με τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά ινστιτούτα της χώρας, αλλά και διεθνώς, να έχει ορίζοντα δεκαετίας, να αξιολογείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και να αναθεωρείται εφόσον χρειάζεται.

3) Να αξιοποιηθεί έστω και τώρα το πόρισμα Γκολντάμερ για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών με έμφαση στην πρόληψη και τη διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων, με την ενεργό συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών.

4) Να υιοθετηθεί η ολοκληρωμένη πρόταση νόμου που καταθέσαμε από το 2019 για την ίδρυση Εθνικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας και Ανθεκτικότητας, που θα τη στελεχώσουν πρόσωπα κοινής αποδοχής, με συμφωνία να παραμείνουν τα ίδια, ανεξαρτήτως κυβέρνησης.

Η πρόταση, μεταξύ άλλων, προβλέπει η νέα Αρχή να έχει ένα μόνιμο και διαρκές Επιστημονικό Συμβούλιο απ’ όλα τα ερευνητικά επιστημονικά ιδρύματα και δομές της χώρας που εμπλέκονται στην πρόβλεψη, τη μελέτη, την έρευνα και το πείραμα στον τομέα των φυσικών καταστροφών (“Δημόκριτος”, ΕΜΥ, Εθνικό Αστεροσκοπείο, ΕΛΚΕΘΕ, Ελληνικός Οργανισμός Διαστήματος, Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, Ινστιτούτα Πανεπιστημίων και Πολυτεχνείων).

Προβλέπει επίσης ένα μόνιμο και διαρκές επιτελείο διοίκησης (με τη συμμετοχή όλων των επιχειρησιακών βραχιόνων, Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ, ΕΛ.ΑΣ., Λιμενικό, εθελοντικά σώματα, Δασική Υπηρεσία, Τεχνικές Υπηρεσίες και Διευθύνσεις του υπ. Υποδομών) και με την εξουσιοδότηση να αξιοποιεί τις δυνατότητες, τα μέσα, το προσωπικό και την εμπειρία που διαθέτουν οι Ένοπλες Δυνάμεις στη διαχείριση εκτάκτων αναγκών και καταστάσεων.

Σχέδιο για την κατάρτιση Εθνικού Συστήματος Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών, προκειμένου να αποτελέσει τον εθνικό οδηγό και το πρότυπο για τη διαχείριση εκτάκτων αναγκών στη χώρα, από το μικρότερο έως το υψηλότερο χωρικό επίπεδο.

5) Να εκπονηθούν Τοπικά Αναπτυξιακά Σχέδια για την Ανασυγκρότηση και Ανάπτυξη των περιοχών που έχουν πληγεί, με ιδιαίτερη έμφαση στο τοπικό παραγωγικό μοντέλο και ειδική μέριμνα για τη συγκράτηση του πληθυσμού και ιδιαίτερα των νέων στις περιοχές αυτές.

6) Να ανασχεδιαστεί η κατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το Εθνικό Σχέδιο Αντιμετώπισης της Κλιματικής Αλλαγής και τα Τοπικά Σχέδια ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας και των άλλων περιοχών που έχουν πληγεί.

7) Να εκπονηθεί άμεσα σχέδιο για αποζημιώσεις, αλλά και για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας των πληττόμενων περιοχών».

Φωτογραφία: intime

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News