Οικονομία

Φορολογικές δηλώσεις: Ζητούν παράταση έως τις 30 Σεπτεμβρίου

Για ασφυκτικές προθεσμίες εν μέσω πανδημίας κάνουν λόγο οι λογιστές-φοροτεχνικοί της Κρήτης

Τη δυσχερή θέση που έχει διαμορφωθεί για τους λογιστές φοροτεχνικούς, λόγω των ασφυκτικών προθεσμιών εν μέσω πανδημίας, επισημαίνουν το Περιφερειακό Τμήμα Αν. Κρήτης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και οι Σύλλογοι Οικονομολόγων και Λογιστών-Φοροτεχνικών Ανατολικής Κρήτης, με κοινή επιστολή τους στους υπουργούς Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη και κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο, καθώς και στον διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Γεώργιο Πιτσιλή.

Με την επιστολή τους ζητούν τη μετάθεση της ημερομηνίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως τις 30 Σεπτεμβρίου, με δυνατότητα έκπτωσης στην περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του φόρου και παράλληλα διεκδικούν τη νομοθέτηση συγκεκριμένης χρονικής περιόδου υποβολής των δηλώσεων. Τέλος, επαναφέρουν τα θέματα υγείας των λογιστών, που αποτελούν ύψιστης σημασίας για τον κλάδο.

Η επιστολή

Συγκεκριμένα, η επιστολή αναφέρει τα παρακάτω:

«Κύριοι υπουργοί - κύριε διοικητά, οι λογιστές-φοροτεχνικοί δεν υποδέχονται με τυμπανοκρουσίες την παράταση λίγων ημερών (έως 10/9) της ημερομηνίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, αντίθετα τη θεωρούν εμπαιγμό, ενώ θλιβερό είναι το γεγονός ότι δε δύναται αντίστοιχα παράταση στο δικαίωμα έκπτωσης στην περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του φόρου (παραμένει 27/8).

Από το ξεκίνημα της πανδημίας, οι λογιστές-φοροτεχνικοί κλήθηκαν να αναλάβουν το σύνολο των δηλωτικών υποχρεώσεων, αντιμέτωποι με ασφυκτικές προθεσμίες, ασάφειες, συνεχείς τροποποιήσεις και τεχνικές αδυναμίες των πληροφοριακών συστημάτων.

Σε αυτόν τον άνισο αγώνα επέδειξαν αξιοθαύμαστη υπευθυνότητα και τεράστια βιολογικά και ψυχικά αποθέματα, προκειμένου να στηριχτεί το σύνολο των ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Στον αντίποδα αυτών και εν μέσω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν λόγω πανδημίας, η πολιτική ηγεσία συνεχίζει να θέτει ασφυκτικές προθεσμίες για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, ενώ παράλληλα αρνείται πεισματικά να παρατείνει τις δηλωτικές υποχρεώσεις σε περιπτώσεις ασθένειας, θανάτου, εγκυμοσύνης λογιστή/στριας.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι, με σημαντική καθυστέρηση και συγκεκριμένα στις 7 Ιουλίου αναρτήθηκαν τα ποσά των αναστολών, αποζημιώσεων, βεβαιώσεων από το Δημόσιο και σημειώνοντας ότι από το συνταγματικό δικαίωμα όλων των εργαζομένων, που είναι η καλοκαιρινή άδεια, δεν μπορεί να εξαιρεθεί ο λογιστικός κλάδος, επαναφέρουμε το αυτονόητο και ρεαλιστικό αίτημα για:

Μετάθεση της ημερομηνίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως 30 Σεπτεμβρίου, με δυνατότητα έκπτωσης στην περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του φόρου.

Παράλληλα, προκειμένου να σταματήσει οριστικά ο τραγέλαφος των αιτημάτων παρατάσεων που ικανοποιούνται μερικώς την τελευταία στιγμή και στερούν κάθε δυνατότητα προγραμματισμού, είναι επιβεβλημένη η νομοθέτηση μιας συγκεκριμένης χρονικής περιόδου από την έναρξη παραγωγικής λειτουργίας του συστήματος, έως την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων.

Τέλος, σας καλούμε σε έναν ειλικρινή διάλογο, για να επιλυθούν συνολικά τα θέματα υγείας λογιστή/στριας, που κρίνονται υψίστης σημασίας για τον κλάδο. Οι άμεσες ενέργειές σας είναι επιβεβλημένες».

Την επιστολή υπογράφουν οι: Σταύρος Καρτέρης, πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας-Περ. Τμ. Αν. Κρήτης, Δημήτρης Χριστοφοράκης, πρόεδρος της Ένωσης Φορ. Ελ. Επαγγελματιών Ηρακλείου, Αν. Φανουράκης, πρόεδρος Συλλόγου Οικ. Ελ. Επαγγελματιών Ηρακλείου, Ζ. Κουγιουμουτζής, πρόεδρος Συλλόγου Λογιστών Μεσαράς, και Ν. Ανδρουλιδάκης, πρόεδρος Συλλόγου Λογ. Φορ. Ελ. Επαγγελματιών Λασιθίου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια