Μήνας «φωτιά» ο Σεπτέμβριος - Ποιοι θα πληρώσουν 4 δόσεις φόρων σε ένα μήνα

Οικονομία
Μήνας «φωτιά» ο Σεπτέμβριος - Ποιοι θα πληρώσουν 4 δόσεις φόρων σε ένα μήνα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιοι φορολογούμενοι δεν πρόκειται να πληρώσουν επιπλέον φόρο για το 2020

Μπορεί η πολυπόθητη παράταση στην υποβολή των δηλώσεων φόρου εισοδήματος να δόθηκε, ωστόσο αυτό σημαίνει ότι ο Σεπτέμβριος θα είναι ο μήνας που οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν τρεις δόσεις από τον φόρο εισοδήματος και μία από τον ΕΝΦΙΑ, γεγονός που αναμφίβολα θα επιβαρύνει υπέρμετρα τον οικογενειακό προϋπολογισμό κάθε νοικοκυριού.

Βέβαια αυτή είναι η μία πλευρά του νομίσματος, αφού η άλλη δείχνει ότι επτά στους δέκα φορολογούμενους δεν πρόκειται να πληρώσουν επιπλέον φόρο για το 2020, και αυτό διότι η πανδημία έπληξε σημαντικά τα εισοδήματά τους, ενώ οι ενισχύσεις που δόθηκαν από το κράτος στα φυσικά πρόσωπα είναι αφορολόγητες.

Σύμφωνα με την “Ημερησία”, όπως προκύπτει από την επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων που έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα, η μείωση είναι αποτέλεσμα κυρίως των μειώσεων των φορολογικών συντελεστών και της αναστολής της εισφοράς αλληλεγγύης. Παράλληλα, η πανδημική κρίση έχει οδηγήσει στη μείωση των εισοδημάτων για πολλούς φορολογούμενους αλλά και ιδιοκτήτες ακινήτων.

Δεν πληρώνουν επιπλέον φόρο

Πιο συγκεκριμένα, το 70% των εκκαθαριστικών σημειωμάτων που έχουν εκδοθεί είναι πιστωτικά ή μηδενικά και, όπως όλα δείχνουν, η τάση θα συνεχιστεί και ενδεχομένως να μειωθούν οι φορολογούμενοι με χρεωστικό σημείωμα.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες φορολογούνται πλέον με αρχικό συντελεστή 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, εξαιρούνται από την εισφορά αλληλεγγύης, ενώ έχουν και μειωμένη προκαταβολή φόρου (από το 100% στο 55%), με αποτέλεσμα οι περισσότεροι είτε να έχουν επιστροφή φόρου, είτε να μην πληρώνουν επιπλέον φόρο στο Ελληνικό Δημόσιο.

Την ίδια ώρα, χιλιάδες μισθωτοί που είχαν τεθεί σε αναστολή εργασίας, λαμβάνοντας για μεγάλο χρονικό διάστημα μόνο την αποζημίωση των 534 ευρώ από το κράτος, δε θα φορολογηθούν για την αποζημίωση ειδικού σκοπού, ενώ οι ιδιοκτήτες ακινήτων λόγω του “κουρέματος” των ενοικίων δηλώνουν χαμηλότερα εισοδήματα.

Σύμφωνα με όσα υπολογίζουν οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών, επιστροφή φόρου θα λάβουν περίπου 1,4 εκατ. φορολογούμενοι από 1,1 εκατ. το περυσινό έτος, ενώ σημαντική αύξηση αναμένεται και στα μηδενικά εκκαθαριστικά.

Παράλληλα, ο φόρος που θα κληθούν να πληρώσουν όσοι λάβουν χρεωστικό σημείωμα θα είναι σημαντικά μικρότερος από τον φόρο που πλήρωσαν πέρυσι.

Τέσσερις δόσεις

Όλα τα παραπάνω, βέβαια, φέρνουν μεγάλη επιβάρυνση των φορολογικών υποχρεώσεων για τον Σεπτέμβριο. Η παράταση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου, που αποφάσισε το οικονομικό επιτελείο, σημαίνει ότι οι δύο πρώτες δόσεις πρέπει να καταβληθούν μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου.

Η τρίτη δόση του φόρου θα πρέπει να πληρωθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ την ίδια ημερομηνία θα πρέπει να καταβληθεί και η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, μέχρι και προχθές Τρίτη είχαν υποβληθεί 3,9 εκατ. δηλώσεις. Από την εκκαθάριση προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:

* Το 31,20% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 1.670.208 φορολογουμένους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 1,36 δισ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 815 ευρώ.

* Το 51,63% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο στο Ελληνικό Δημόσιο. Σε σύνολο 5.352.495 εκκαθαριστικών σημειωμάτων, 2.763.438 είναι μηδενικά.

* Για το 17,17% των φορολογουμένων ή 918.849 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσον όρο φτάνει τα 237 ευρώ.

Η ανακοίνωση της παράτασης

Υπενθυμίζεται πως με ανακοίνωση του προ ημερών το υπουργείο έκανε γνωστό πως δόθηκε παράταση στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων έως τις 10 Σεπτεμβρίου.

Από το υπουργείο διευκρινίζεται ότι για την παροχή της έκπτωσης 3% στο συνολικό ποσό του φόρου οι φορολογούμενοι θα πρέπει να υποβάλουν τη δήλωσή τους έως τις 27 Αυγούστου και να καταβάλουν εφάπαξ τον φόρο μέχρι τις 31 Αυγούστου.

Αναλυτικά, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε τα εξής: «Με νομοθετική διάταξη του υπουργείου Οικονομικών, παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου και η καταβολή των δύο πρώτων μηνιαίων δόσεων (Ιουλίου και Αυγούστου) του οφειλόμενου φόρου μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου.

Η παράταση κρίθηκε επιβεβλημένη, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν, αλλά και για να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι πολίτες, οι λογιστές και οι φοροτεχνικοί, εξαντλώντας κάθε χρονικό περιθώριο παράτασης, δεδομένης της επερχόμενης έκδοσης των εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ εντός του μηνός Σεπτεμβρίου.

Επισημαίνεται ότι για την παροχή έκπτωσης 3% στο συνολικό ποσό του οφειλόμενου φόρου, που προκύπτει από τη φορολογική δήλωση, τα φυσικά πρόσωπα θα πρέπει να υποβάλουν τη δήλωσή τους μέχρι τις 27 Αυγούστου και να καταβάλουν εφάπαξ τον φόρο μέχρι και τις 31 Αυγούστου.

Παράλληλα, τονίζεται ότι, για το 70% των φορολογικών δηλώσεων που έχουν εκκαθαριστεί μέχρι σήμερα, δεν προκύπτει πληρωμή φόρου. Ειδικότερα, για την πλειοψηφία των δηλώσεων αυτών ο φόρος που προκύπτει είναι μηδενικός, ενώ σημαντικός αριθμός φορολογουμένων λαμβάνει επιστροφή φόρου.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται και σε φορολογικά μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση, όπως η εφαρμογή της νέας φορολογικής κλίμακας με τους μειωμένους συντελεστές, η αναστολή των τεκμηρίων διαβίωσης, καθώς της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα. Η κυβέρνηση συνεχίζει να ασκεί μια φορολογική πολιτική με κοινωνικό και αναπτυξιακό πρόσημο».

Φωτογραφία αρχείου: intime

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News