Φορολογικές δηλώσεις: Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής

Οικονομία
Φορολογικές δηλώσεις: Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έως τις 10 Σεπτεμβρίου παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων - Έως τις 17 Σεπτεμβρίου η πληρωμή των δύο πρώτων δόσεων του φόρου

Παρατείνεται έως τις 10 Σεπτεμβρίου η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, η οποία έληγε στις 27 Αυγούστου, ενώ η πληρωμή των δύο πρώτων δόσεων του φόρου (του Ιουλίου και του Αυγούστου) θα πρέπει να γίνει έως τις 17 Σεπτεμβρίου. Αυτό ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο διευκρινίζει ότι για την παροχή της έκπτωσης 3% στο συνολικό ποσό του φόρου οι φορολογούμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν τη δήλωσή τους έως τις 27 Αυγούστου και να καταβάλλουν εφάπαξ τον φόρο μέχρι τις 31 Αυγούστου.

«Η κυβέρνηση, με πλήρη επίγνωση της πραγματικότητας, των αναγκών και των ιδιαιτεροτήτων της κοινωνίας, παρεμβαίνει όπου χρειάζεται, για να στηρίζει και να διευκολύνει τους πολίτες», τονίζει σε δήλωσή του ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος.

Αναλυτικότερα η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών είναι η ακόλουθη:

«Με νομοθετική διάταξη του υπουργείου Οικονομικών, παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου και η καταβολή των δύο πρώτων μηνιαίων δόσεων (Ιουλίου και Αυγούστου) του οφειλόμενου φόρου μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου.

Η παράταση κρίθηκε επιβεβλημένη, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν, αλλά και για να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι πολίτες, οι λογιστές και οι φοροτεχνικοί, εξαντλώντας κάθε χρονικό περιθώριο παράτασης, δεδομένης της επερχόμενης έκδοσης των εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ εντός του μηνός Σεπτεμβρίου.

Επισημαίνεται ότι για την παροχή έκπτωσης 3% στο συνολικό ποσό του οφειλόμενου φόρου που προκύπτει από τη φορολογική δήλωση, τα φυσικά πρόσωπα θα πρέπει να υποβάλουν τη δήλωσή τους μέχρι τις 27 Αυγούστου και να καταβάλουν εφάπαξ τον φόρο μέχρι και τις 31 Αυγούστου.

Παράλληλα, τονίζεται ότι για το 70% των φορολογικών δηλώσεων που έχουν εκκαθαριστεί μέχρι σήμερα, δεν προκύπτει πληρωμή φόρου. Ειδικότερα, για την πλειοψηφία των δηλώσεων αυτών ο φόρος που προκύπτει είναι μηδενικός, ενώ σημαντικός αριθμός φορολογουμένων λαμβάνει επιστροφή φόρου.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται και σε φορολογικά μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση, όπως η εφαρμογή της νέας φορολογικής κλίμακας με τους μειωμένους συντελεστές, η αναστολή των τεκμηρίων διαβίωσης, καθώς της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα.

Η κυβέρνηση συνεχίζει να ασκεί μια φορολογική πολιτική με κοινωνικό και αναπτυξιακό πρόσημο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

(Φωτογραφία pexels)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News