Αναδρομικά συνταξιούχων: Ξεκινούν οι πληρωμές - Ποιοι θα λάβουν πρώτοι χρήματα

Οικονομία
Αναδρομικά συνταξιούχων: Ξεκινούν οι πληρωμές - Ποιοι θα λάβουν πρώτοι χρήματα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πληρωμές ξεκινούν την ερχόμενη εβδομάδα - «Κλειδί» το ύψος της προσωπικής διαφοράς

Από την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινούν οι πληρωμές των αυξήσεων και των αναδρομικών σε συνταξιούχους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Πρώτοι πάνε Ταμείο οι νέοι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα ενώ προς το τέλος της εβδομάδας ακολουθούν οι συνταξιούχοι του Δημοσίου.

Τα αναδρομικά θα δοθούν σε κύματα σε 200.000 συνταξιούχους που έχουν διανύσει περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης (30,1 και έως 44 έτη) και δεν διατηρούν μεγάλη προσωπική διαφορά.

Οι νέοι συνταξιούχοι

Όσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί από τις 13 Μαίου του 2016 και μετά (περίπου 50.000 δικαιούχοι) θα λάβουν αυξήσεις και αναδρομικά ως εξής:

Η αρχή θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα, 26 Ιουλίου 2021, όταν θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ) που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9. Όσοι έχουν πάνω από 30,1 έτη ασφάλισης θα πρέπει να λάβουν σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΕΦΚΑ τις αυξήσεις που δικαιούνται για Ιούλιο και Αύγουστο, δηλαδή θα λάβουν διπλή αύξηση.

Με εμβόλιμη πληρωμή στις 27 Ιουλίου αναμένεται -εκτός απροόπτου- να καταβληθούν τα αναδρομικά στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα που υπέβαλαν αίτημα συνταξιοδότησης μετά τις 13 Μαΐου 2016. Υπενθυμίζουμε ότι η ημερομηνία πληρωμής μετατέθηκε έναν μήνα αργότερα (αρχικά είχε προγραμματιστεί στις 30 Ιουνίου) λόγω καθυστέρησης στην επεξεργασία των στοιχείων από την ανάδοχο εταιρεία. Τα αναδρομικά μετρούν από τον Οκτώβριο του 2019.

Στις 27 Ιουλίου, ημέρα Τρίτη θα καταβληθούν επίσης οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ) που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8. Όσοι έχουν πάνω από 30,1 έτη ασφάλισης θα πρέπει να λάβουν σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΕΦΚΑ τις αυξήσεις που δικαιούνται για Ιούλιο και Αύγουστο, δηλαδή θα λάβουν διπλή αύξηση.

Στις 28 Ιουλίου 2021, ημέρα Τετάρτη θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μη-μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ). Όσοι έχουν πάνω από 30,1 έτη ασφάλισης θα πρέπει να λάβουν σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΕΦΚΑ τις αυξήσεις που δικαιούνται για Ιούλιο και Αύγουστο, δηλαδή θα λάβουν διπλή αύξηση.

Στις 29 Ιουλίου 2021, ημέρα Πέμπτη θα καταβληθούν κύριες και επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου, του τ.ΝΑΤ, τ.ΕΤΑΤ, τ.ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ. Στην πληρωμή αυτή 10.800 συνταξιούχοι Δημοσίου που έλαβαν αυξήσεις τον Ιούνιο θα λάβουν και τα αναδρομικά που δικαιούνται από τον Οκτώβριο του 2019.

Οι παλαιοί συνταξιούχοι

Για την πληρωμή των αναδρομικών σε 150.000 παλαιούς συνταξιούχους που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης πριν από τον Μάιο του 2016 θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε άλλη ημερομηνία θα πληρωθούν οι μηνιαίες αυξήσεις και σε άλλη τα αναδρομικά. Επομένως αναμένονται άλλα δύο κύματα πληρωμών με την πρώτη -είτε τακτική είτε εμβόλιμη- να αναμένεται στο τέλος Σεπτεμβρίου. Δεν αποκλείεται ωστόσο, το πρώτο κύμα πληρωμών να πραγματοποιηθεί για τους παλαιούς συνταξιούχους στα τέλη Αυγούστου, κάτι για το οποίο καταβάλλεται προσπάθεια από τον ΕΦΚΑ. 

Στην κατηγορία των παλαιών συνταξιούχων περιλαμβάνονται:

50.000 παλαιοί συνταξιούχοι με μικρή θετική προσωπική διαφορά. Με τους νέους συντελεστές αναπλήρωσης, ισοφαρίζουν την προσωπική διαφορά και κερδίζουν αύξηση μεσοσταθμικά 30 ευρώ.

100.000 παλαιοί συνταξιούχοι που έλαβαν αύξηση από 1/1/2019 (αρνητική προσωπική διαφορά) με τον νόμο Κατρούγκαλου. Οι εν λόγω συνταξιούχοι θα πρέπει να περιμένουν και νέα αύξηση κατά μέσο όρο 40-50 ευρώ.

«Κλειδί» των αυξήσεων το ύψος της προσωπικής διαφοράς

Απαραίτητη προϋπόθεση για να λάβουν αυξήσεις οι συνταξιούχοι είναι αφενός να έχουν συμπληρώσει περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης και αφετέρου να μη διατηρούν μεγάλη προσωπική διαφορά. Το «κλειδί» στην υπόθεση της προσωπικής διαφοράς είναι η αύξηση του νόμου Βρούτση να είναι μεγαλύτερη του ποσού της προσωπικής διαφοράς ώστε να μειωθεί το ύψος της προσωπικής διαφοράς και το υπόλοιπο ποσό να πιστωθεί στον λογαριασμό τους.

Για παράδειγμα, συνταξιούχος ΔΕΚΟ με 41,6 χρόνια παίρνει σύνταξη 1.479 ευρώ με προσωπική διαφορά 110 ευρώ. Με τον νέο επανυπολογισμό του νόμου Βρούτση θα δει αύξηση κατά 192 ευρώ, από την οποία τα 110 ευρώ θα συμψηφιστούν με την προσωπική διαφορά και τα υπόλοιπα 82 ευρώ θα πιστωθούν στον λογαριασμό του.

Ο εν λόγω συνταξιούχος αναμένεται να μηδενίσει την προσωπική του διαφορά το 2023 που, όπως προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου, θα επανέλθουν οι αναπροσαρμογές μισθών και συντάξεων.

Οι υπόλοιποι συνταξιούχοι των οποίων η προσωπική διαφορά είναι μεγαλύτερη της αύξησης θα έχουν όφελος μόνο στα χαρτιά και όχι στην τσέπη. Δηλαδή θα δουν λογιστική διαφορά στα εκκαθαριστικά τους και το όφελός τους θα είναι η μείωση της προσωπικής διαφοράς.

imerisia

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News