Χωρίς γάλα η Κρήτη αν δε στηριχθούν οι κτηνοτρόφοι - «Αβάσταχτο» το κόστος των ζωοτροφών

Κρήτη
Χωρίς γάλα η Κρήτη αν δε στηριχθούν οι κτηνοτρόφοι - «Αβάσταχτο» το κόστος των ζωοτροφών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κραυγή αγωνίας για το ξέφρενο κόστος των ζωοτροφών από τους αιγοπροβατοτρόφους του νησιού μας

«Στεγνώνει» η Κρήτη από αιγοπρόβειο γάλα όσο δε στηρίζονται οι αιγοπροβατοτρόφοι από το επίσημο κράτος, αλλά εγκαταλείπονται στο έλεος της διαρκούς αύξησης του κόστους των ζωοτροφών, αφού ήδη ο ένας μετά τον άλλο είτε εγκαταλείπει εντελώς την κτηνοτροφία, είτε σταματάει να παράγει γάλα και στρέφει τη δραστηριότητά του αποκλειστικά και μόνο στο κρέας.

«Ήδη δε βρίσκουν γάλα πολλοί τυροκόμοι. Και αν υπάρξει τουριστικό ρεύμα μεγάλο, δε θα έχουμε γάλα για να καλύψουμε τις ανάγκες στο νησί», λέει στη “Νέα Κρήτη” το στέλεχος της διοίκησης του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Μανόλης Πατεράκης από το Ρέθυμνο, που μας προσκόμισε στοιχεία, τα οποία δείχνουν ότι στην Κρήτη το κόστος παραγωγής για τους αιγοπροβατοτρόφους είναι μεγαλύτερο από την υπόλοιπη Ελλάδα και έχει χτυπήσει “κόκκινο”!

«Η Κρήτη είναι πάντοτε εξαρτώμενη από την υπόλοιπη Ελλάδα στον τομέα των ζωοτροφών. Διότι, από τη μια δεν έχει τη δυνατότητα να παράγει ούτε δημητριακά, ούτε πρωτεϊνούχες τροφές, δηλαδή τριφύλλια, που είμαστε αναγκασμένοι να τα φέρνουμε από την υπόλοιπη Ελλάδα. Βέβαια, μπορεί την περίοδο του χειμώνα να καλλιεργούμε κάποιες εκτάσεις στο νησί μας, κάτι που αποτελεί μια βοήθεια, όταν όμως οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν. Φέτος, για παράδειγμα, που είχαμε ανομβρία και σταμάτησε να βρέχει από τον Μάρτιο και μετά, είχαμε μεγάλες απώλειες και έτσι είχαμε πλήρη εξάρτηση», αναφέρει στη “Νέα Κρήτη” ο Μανόλης Πατεράκης και συνεχίζει λέγοντας ότι και το μεταφορικό ισοδύναμο για τους κτηνοτρόφους της Κρήτης ήταν τελικά «μια σταγόνα στον ωκεανό»...

Στο σημείο αυτό διευκρινίζει ότι «παρόλο που η Κρήτη έχει τις καλύτερες ξηροθερμικές συνθήκες και το ζώο έχει τη δυνατότητα όταν υπάρχουν βροχοπτώσεις να διατρέφεται με σπάνια φυτά και τα σπάνια αρώματα, που του δίνουν μία σπάνια πρώτη ύλη σε ολόκληρο τον κόσμο, όταν οι καιρικές συνθήκες δεν πάνε καλά, οι επιπτώσεις είναι πολύ κακές, με αποτέλεσμα να είμαστε υποχρεωμένοι να φέρουμε περισσότερες χονδροειδείς τροφές από την υπόλοιπη Ελλάδα».

Σήμερα, μάλιστα, με τα κόστη που υπάρχουν, όπως τονίζει κατηγορηματικά ο αγροτοκτηνοτρόφος, «καθιστούν ασύμφορη την παραγωγική διαδικασία στο κρέας και το γάλα»...

Ενδεικτικά μας μίλησε ο Μανόλης Πατεράκης για την τιμή στο καλαμπόκι. «Η τιμή στο καλαμπόκι», όπως λέει, «έχει φτάσει στα 35 λεπτά το κιλό, όταν πέρυσι δεν ξεπερνούσε τα 22 λεπτά το κιλό στην αντίστοιχη περίοδο. Να σας δώσω και ένα άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα, με την τιμή στη βιολογική σόγια, που έχει φτάσει να πουλιέται στα 1.100 ευρώ ο τόνος και γύρω στα 700 ευρώ ο τόνος έχει φτάσει να πουλιέται η συμβατική σόγια. Πόσο να αντέξεις, δηλαδή, με τις τιμές αυτές;», διερωτάται ο συνδικαλιστής και λέει ότι, σε σχέση με πέρυσι, η διαφορά κυμαίνεται από 20 μέχρι 30 λεπτά ανά κιλό σόγιας.

Στο σημείο αυτό, ο Μανόλης Πατεράκης εξηγεί ότι «σε όλα τα επίπεδα, στις ζωοτροφές, οι διαφορές των τιμών σε σχέση με πέρυσι είναι περίπου από 30% έως και 40% πάνω».

85 ΜΕ 90 ΕΥΡΩ ΤΟ ΚΙΛΟ ΤΟ ΑΝΩΤΕΡΟ

Εξευτελιστικές οι τιμές στο γάλα

Την ίδια ώρα, οι τιμές παραγωγού στο γάλα χαρακτηρίζονται... τουλάχιστον ως εξευτελιστικές! «Η τιμή στο γάλα, ενώ ξεκίνησε φέτος με τις καλύτερες προϋποθέσεις αφού έλεγαν ότι θα πιάναμε το ευρώ, αυτή τη στιγμή το πρόβειο είναι μάξιμουμ στα 85 με 90 ευρώ το κιλό, όταν το κόστος κατά κιλό, αν το υπολογίσεις, θα καταλάβεις ότι δε συμφέρει καθόλου η παραγωγή του γάλακτος. Δηλαδή, είναι ίσα βάρκα-ίσα πανιά. Μηδέν μεροκάματο για τον άνθρωπο που δουλεύει για να παράξει το γάλα».

Μάλιστα, ο ίδιος επισημαίνει ότι, αν υπολογίσουμε το κόστος της παραγωγής του ενός κιλού γάλακτος με βάση το κόστος των ζωοτροφών, δε θα πέφτει κάτω από 0,80 ευρώ το κιλό.

«Και να πουλάς το γάλα στο 0,85; Δηλαδή να πουλάς το γάλα για να βγάζεις 5 λεπτά στο κιλό;».

Για την Κρήτη, λοιπόν, ο Μανόλης Πατεράκης επισημαίνει πως «υπάρχει έλλειψη πολύ μεγάλη, διότι τα τελευταία χρόνια είχε συρρικνωθεί η παραγωγή λόγω των γνωστών καταστάσεων, όπου οι χαμηλές τιμές, η χαμηλή ζήτηση, σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος παραγωγής, έφεραν τη συρρίκνωση. Πολλοί έχουν εγκαταλείψει τα ζώα τους. Και άλλοι τα κράτησαν μόνο για το κρέας, διότι το γάλα είναι ασύμφορο. Έχω πολλά παραδείγματα συναδέλφων και στην υπόλοιπη Ελλάδα, που έχουν εγκαταλείψει εντελώς το επάγγελμα του κτηνοτρόφου και έχουν στραφεί σε άλλα επαγγέλματα, ή έχουν στραφεί σε άλλα προϊόντα».

Καταλήγοντας, ο Μανόλης Πατεράκης λέει πως, «αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, μπορεί στο επόμενο διάστημα στο νησί μας να δούμε σημαντικές ελλείψεις στα τυροκομικά προϊόντα. Η Κρήτη είναι αυτοσυντήρητη στα προϊόντα αυτά, αλλά υπάρξει τουρισμός φέτος. Πολύ φοβάμαι ότι δε θα μπορούμε να καλύψουμε τη ζήτηση, χωρίς να ληφθεί μέριμνα για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων».

(Φωτογραφία Αρχείου Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News