Κουρεμένα ενοίκια: Τελευταία ευκαιρία για τη διόρθωση λαθών

Οικονομία
Κουρεμένα ενοίκια: Τελευταία ευκαιρία για τη διόρθωση λαθών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ΑΑΔΕ έχει ήδη ενημερώσει τους ενδιαφερόμενους για τα λάθη που έχουν εντοπιστεί στην ειδική πλατφόρμα για τα κουρεμένα ενοίκια και την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης

Τελευταία ημέρα λειτουργίας η σημερινή (Τρίτη, 20 Ιουλίου) για την ειδική πλατφόρμα της Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) όπου ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να υποβάλλουν αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις Covid προκειμένου να καταβληθούν στους λογαριασμούς τους τα ποσά από τα ενοίκια που δεν τους καταβλήθηκαν ή τους καταβλήθηκαν μειωμένα, εξαιτίας της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων.

Οι ενδιαφερόμενοι έχουν ήδη ενημερωθεί για τα λάθη που έχουν εντοπιστεί στις δηλώσεις τους με σχετικό μήνυμα που τους έχει αποστείλει η ΑΑΔΕ προκειμένου να προχωρήσουν στη διόρθωση τους. Μετά την υποβολή των δηλώσεων η ΑΑΔΕ θα επεξεργαστεί τα στοιχεία και εφόσον δεν εντοπιστούν λάθη, το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου θα πιστώσει στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων τα αντίστοιχα ποσά.

Επίσης σήμερα εκπνέει οι προθεσμία όπου οι ιδιοκτήτες έχουν τη δυνατότητα υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων για υπεκμισθώσεις με πολλά ακίνητα για το 2020 και το 2021, και αρχικών δηλώσεων COVID από εκμισθωτές σε αλυσίδες υπεκμισθώσεων για τις οποίες δεν έχει υποβληθεί δήλωση COVID για το 2020.

Συγκεκριμένα δικαίωμα υποβολής δήλωσης Covid έχουν οι εκμισθωτές σε υπεκμισθώσεις ακινήτων, που δεν έχουν υποβάλει Δήλωση Covid για τους μήνες Μάρτιο 2020 μέχρι και Δεκέμβριο 2020. Για τους μήνες Μάρτιο 2020 κι εφεξής, σε περιπτώσεις υπεκμισθώσεων περισσότερων ακινήτων που περιέχονται σε μία Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης του αρχικού εκμισθωτή, οι υπεκμισθωτές καλούνται να υποβάλουν τροποποιητικές Δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης, ώστε να προσδιορίσουν ποια από τα ακίνητα υπεκμισθώνουν περαιτέρω στους υπομισθωτές τους.

Σήμερα ολοκληρώνεται και η προθεσμία δήλωσης της λύσης των Δηλώσεων Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας που είχαν λυθεί μέχρι την 12/6/2020.

Όσον αφορά στον περασμένο Μάιο οι αποζημιώσεις με την μορφή «προκαταβολής» έχει ήδη πληρωθεί σε περισσότερους από 170.000 δικαιούχους ιδιοκτήτες.

Όμως, για να κατοχυρώσουν το δικαίωμα και να μην αναγκαστούν να επιστρέψουν τα χρήματα στο Δημόσιο θα πρέπει οι ιδιοκτήτες αυτοί να υποβάλουν δηλώσεις COVID για τον μήνα Μάιο στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή του συστήματος ΤΑΧΙSnet που τέθηκε πρόσφατα σε λειτουργία και θα παραμείνει ανοικτή για τον σκοπό αυτό έως και τις 15 Ιουλίου.

Η επεξεργασία και η καταβολή των αποζημιώσεων για τις δηλώσεις που θα υποβληθούν μέχρι τις 20 Ιουλίου θα διενεργηθεί μέχρι το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου. Μέσα στο διάστημα αυτό θα επιλυθούν και επιμέρους προβλήματα που έχουν ανακύψει από τη μέχρι τώρα διαχείριση των αιτήσεων αυτών.

Ιδιαίτερα σημαντικό για τους δικαιούχους αποζημιώσεων είναι:

Να μην ξεχάσουν να δηλώσουν τον λογαριασμό ΙΒΑΝ στην προσωποποιημένη πληροφόρηση του myTAXISnet, ώστε να καταστεί εφικτή η καταβολή των αποζημιώσεων σε αυτούς.

Να υποβάλουν δηλώσεις COVID για τους μήνες που έχουν λάβει προκαταβολή αποζημίωσης, γιατί αλλιώς χάνουν το δικαίωμα αποζημίωσης και θα πρέπει γι’ αυτούς να κινηθεί η σχετική διαδικασία αναζήτησης των ποσών που έλαβαν.

Τι έχει ζητήσει η ΠΟΜΙΔΑ

Να σημειωθεί ότι η ΠΟΜΙΔΑ έχει ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών να δώσει λύση σε μια σειρά από προβλήματα που απασχολούν τους ιδιοκτήτες οι οποίοι έχουν εισπράξει μειωμένα ενοίκια το διάστημα Μαρτίου-Δεκεμβρίου 2020. Συγκεκριμένα ζητούν:

  1. Να ανοίξει άμεσα η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για υποβολή αρχικών δηλώσεων COVID και διορθώσεων κάθε είδους λαθών και παραλείψεων έτους 2020, με ένδειξη πλέον σε κάθε δήλωση COVID του αν δικαιούται πράγματι μείωση ο κάθε ενοικιαστής κατοικίας ή επαγγελματικού ακινήτου.
  1. Να ολοκληρωθούν όλες οι εκκρεμούσες διορθώσεις λαθών, πληρωμές και συμψηφισμοί αποζημιώσεων των εκμισθωτών έτους 2020, ακόμη και με δόσεις ρυθμισμένων οφειλών και να επανέλθει η εικόνα εκκαθαρίσεων στην εφαρμογή δηλώσεων μίσθωσης ακινήτων/ενημέρωση για δηλώσεις COVID.
  1. Να υπάρχει ρητή αναγραφή στις απορριπτικές απαντήσεις της ΑΑΔΕ: ότι «ο μισθωτής δεν ήταν πληττόμενος και συνεπώς δεν ήταν δικαιούχος μείωσης μισθώματος» και επιπλέον ότι: «ως εκ τούτου, βάσει των στοιχείων που είναι διαθέσιμα στην υπηρεσία μας ο μισθωτής υποχρεούται στην καταβολή ολοκλήρου του μισθώματος», ώστε να τερματιστεί η κακόπιστη άρνηση καταβολής τους, να εισπραχθούν και να δηλωθούν τα μισθώματα αυτά του 2020 στο Ε2 των ιδιοκτητών.

dikaiologitika

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News