Κάβο Σίδερο – Όρμος Φανερωμένης: Προς… αναζήτηση επενδυτών ή αγοραστών τα δύο «φιλέτα»

Κρήτη
Κάβο Σίδερο – Όρμος Φανερωμένης: Προς… αναζήτηση επενδυτών ή αγοραστών τα δύο «φιλέτα»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όπως συμβαίνει και με τη βρετανική “Minoan Group” στο Κάβο Σίδερο, η εταιρεία “Ικτίνος” αναζητά και αυτή επενδυτή ή αγοραστή για το δικό της σχέδιο στον όρμο Φανερωμένης

Κάβο Σίδερο - όρμος Φανερωμένης βίοι παράλληλοι, καθώς και τα δύο μεγάλα, πολυσύνθετα επενδυτικά σχέδια που είναι στα “σκαριά” εδώ και πολλά χρόνια στις δύο αυτές περιοχές του δήμου Σητείας, αλλά δεν έχουν κάνει ακόμα το μεγάλο βήμα προς την έναρξη υλοποίησης, φαίνεται ότι βρίσκονται στην ίδια ακριβώς φάση: Δηλαδή στην αναζήτηση, από τις εταιρείες που έχουν στα χέρια τους τις εκτάσεις και τα “χαρτοφυλάκια” των δύο σχεδίων, επενδυτών, που είτε θα εξαγοράσουν τα πρότζεκτ ή μέρος αυτών, είτε θα μπουν στο “παιχνίδι” ως συμπαίκτες...

Μετά τους Βρετανούς επενδυτές της Μονής Τοπλού που αναζητούν τα τελευταία χρόνια “συμπαίκτες” επενδυτές για το πρότζεκτ “Ίτανος Γαία” στο Κάβο Σίδερο, και βρίσκονται σε διαβουλεύσεις με ενδιαφερόμενους, και ο ελληνικός όμιλος “Ικτίνος” διά της θυγατρικής “Ικτίνος Τεχνική και Τουριστική Α.Ε.” βρίσκεται σε αναζήτηση επενδυτή ή αγοραστή για το δικό της αντίστοιχο πρότζεκτ “Sitia Bay Resort”, στον όρμο της Φανερωμένης.

Το πρότζεκτ στον όρμο της Φανερωμένης είναι ώριμο από πλευράς αδειοδοτήσεων-εγκρίσεων (ο σχετικός επενδυτικός φάκελος διαθέτει ακόμα και πολεοδομική έγκριση με Προεδρικό Διάταγμα) και ουσιαστικά φαίνεται να έχει “κολλήσει” στην ένδεια χρημάτων και την επενδυτική δυστοκία, ένεκα του όλου οικονομικού κλίματος στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

Όπως προκύπτει από την οικονομική έκθεση για το 2020, η εταιρεία συνεχίζει να αναζητά επενδυτή για να εκτελέσει το επιχειρηματικό σχέδιο που χωροθετείται σε έκταση 2.689 στρεμμάτων.

Παράλληλα, η εταιρεία προχωρά και στη σύνταξη μελέτης βιωσιμότητας της επένδυσης, η οποία είναι στα σκαριά εδώ και περίπου μια 15ετία!

Όπως αναφέρει η εταιρεία, «οι δραστηριότητες του ομίλου στον κλάδο του real estate, μέσω της θυγατρικής “Ικτίνος Τεχνική και Τουριστική Α.Ε.”, δρομολογούνται προς την υλοποίησή τους. Αποτέλεσμα αυτού θα είναι η μελλοντική αύξηση της αξίας των ακινήτων και η ανάλογη βελτίωση των αποτελεσμάτων επενδυτικής δραστηριότητας του ομίλου. Η εταιρεία βρίσκεται σε αναζήτηση επενδυτή για την εκτέλεση του επιχειρηματικού σχεδίου, καθώς προχωρά και στη σύνταξη μελέτης βιωσιμότητας της επένδυσης».

Το προφίλ της επένδυσης

Το συνολικό πρότζεκτ της “Ικτίνος”, το οποίο χωρίζεται σε δύο φάσεις, προβλέπει μια μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα πέντε αστέρων, την ανάπτυξη δύο οικιστικών περιοχών (ΠΕΡΠΟ), όπου θα ανεγερθούν περίπου 300 εξοχικές κατοικίες (μεζονέτες), συνεδριακό κέντρο χωρητικότητας 200 ατόμων, κέντρο θαλασσοθεραπείας, μαρίνα με δυνατότητα ελλιμενισμού 85 σκαφών και γήπεδο γκολφ 18 οπών. Στο πλαίσιο της α' φάσης του επενδυτικού σχεδίου, που χωροθετείται στο παραθαλάσσιο κομμάτι της αγορασμένης έκτασης και στην οποία δίνεται η προτεραιότητα, προβλέπεται να δημιουργηθούν στον όρμο της Φανερωμένης:

α) Τουριστική εγκατάσταση, ξενοδοχείο 5 αστέρων 357 κλινών, κέντρο θαλασσοθεραπείας 100 ατόμων και συνεδριακό κέντρο 200 ατόμων σε έκταση 116 στρεμμάτων,

β) Καταφύγιο 85 τουριστικών σκαφών και

γ) Οικιστική περιοχή Β’ κατοικίας μέσω του μηχανισμού ΠΕΡΠΟ σε έκταση 204 στρεμμάτων , στο πλαίσιο της οποίας προβλέπεται η ανέγερση 100 εξοχικών κατοικιών.

ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΝΑΜΟΝΗΣ

Στην ίδια φάση τα δύο σχέδια

Θυμίζουμε ότι και η βρετανική “Μinoan Group”, η οποία ως γνωστόν έχει μισθώσει την έκταση των 25.000 στρεμμάτων στο Κάβο Σίδερο από την ιδιοκτήτρια Μονή Τοπλού για 40 χρόνια (με δικαίωμα ανανέωσης για άλλα 40), έχει διαμηνύσει ότι βρίσκεται σε αναζήτηση επενδυτών οι οποίοι θα αναλάβουν να συγχρηματοδοτήσουν και να αναπτύξουν τμήματα της έκτασης των 25.000 στρεμμάτων. Αυτό θα συμβεί είτε μέσω της απευθείας εκχώρησης του δικαιώματος εκμετάλλευσης τμημάτων της έκτασης είτε μέσω της σύστασης κοινοπρακτικών σχημάτων (joint venture) για την από κοινού ανάπτυξη και εκμετάλλευση επιμέρους υποδομών, όπως π.χ. το γήπεδο γκολφ ή το ξενοδοχείο, ή ακόμα και μέρος των οικιστικών συγκροτημάτων που προβλέπονται.

Όπως λοιπόν γίνεται φανερό, επί της ουσίας έχουμε μια παρόμοια κατάσταση αναμονής και για τα δύο τουριστικά πρότζεκτ στην ευρύτερη περιοχή της Σητείας. Δύο τουριστικά σχέδια, τα οποία - η αλήθεια είναι - έχουν συζητηθεί δεόντως τα τελευταία χρόνια. Έχουν συνοδευτεί και από προσδοκίες, δεδομένου ότι στο ανατολικό άκρο του νησιού υπάρχει όντως έλλειμα σε μεγάλες ιδιωτικές τουριστικές υποδομές και σε ξενοδοχειακές κλίνες αλλά, την ίδια ώρα, έχουν συνοδευτεί και από αντιδράσεις επί περιβαλλοντικών ζητημάτων και ανησυχιών αλλά και από ένα γενικότερο προβληματισμό, σκεπτικισμό, και αμφιβολίες ως προς τις πραγματικές δυνατότητες και προοπτικές υλοποίησής τους.

Φωτογραφία αρχείου

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News