Επίδομα 534 ευρώ - αναστολή εργασίας: Για ποιους εργαζόμενους παρατείνεται

Οικονομία
Επίδομα 534 ευρώ - αναστολή εργασίας: Για ποιους εργαζόμενους παρατείνεται

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναλυτικά τι ισχύει με το νέο ΦΕΚ

Παρατείνονται έως τις 30 Απριλίου τα μέτρα στήριξης για τις ευπαθείς ομάδες σύμφωνα με την ΚΥΑ που πήρε ΦΕΚ.

Έτσι μπορούν να μπουν σε αναστολή οι ευπαθείς ομάδες εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα που κατηγοριοποιήθηκαν ως «άτομα υψηλού κινδύνου», εφόσον δεν είναι εφικτή για την θέση εργασίας τους η εξ αποστάσεως απασχόληση.

Επίσης περιλαμβάνει τις υποχρεώσεις του εργοδότη για την προστασίας της υγείας των ευάλωτων εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.

Όσοι θα μπουν σε αναστολή δικαιούνται την ειδική αποζημίωση των 534 ευρώ ανά μήνα.

Οι επιχειρήσεις - εργοδότες υποχρεούνται να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, συγκεντρωτικά με την οποία δηλώνουν τους εργαζόμενους ευπαθείς ομάδες που μπαίνουν σε αναστολή.

Ευπαθείς ομάδες

1.1. «Άτομα Υψηλού κινδύνου».

1.2. «Άτομα Ενδιαμέσου κινδύνου».

Εργαζόμενοι που ανήκουν σε περισσότερες από μία από τις ευπαθείς ομάδες της κατηγορίας 1.2. «Άτομα Ενδιαμέσου κινδύνου» θεωρείται αυτόματα ότι ανήκουν στην κατηγορία 1.1. «Άτομα Υψηλού κινδύνου».

Μέτρα στήριξης εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες -Διαδικασία εφαρμογής μέτρων προστασίας αυτών

Α. Εργαζόμενοι ευπαθών ομάδων της κατηγορίας 1.1. «Άτομα Υψηλού κινδύνου»

  1. Εργαζόμενοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες της κατηγορίας 1.1. «Άτομα Υψηλού κινδύνου» δύνανται, κατόπιν αιτήματός τους προς τον εργοδότη τους, να παρέχουν την εργασία τους με το σύστημα της εξ απο-στάσεως εργασίας.
  1. Για την εφαρμογή της περ. 1 της παρούσας παραγράφου, το αίτημα του εργαζόμενου πρέπει να γνωστοποιηθεί εγκαίρως στον εργοδότη, με κάθε πρόσφορο μέσο, όπως τηλέφωνο, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή γραπτό μήνυμα κινητού τηλεφώνου.
  1. Εντός ευλόγου χρόνου από την υποβολή του αιτήματος, ο εργαζόμενος οφείλει να προσκομίσει στον εργοδότη του σχετικό ιατρικό πιστοποιητικό, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 2 της υπ' αρ. 37095/1436/17.09.2020 κοινής υπουργικής απόφασης (Β' 4011), προς απόδειξη της υπαγωγής του στις ευπαθείς ομάδες της κατηγορίας 1.1. «Άτομα Υψηλού κινδύνου».
  1. Ο εργοδότης οφείλει να αποδεχθεί το αίτημα του εργαζόμενου-αιτούντα της περ. 1 της παρούσας παραγράφου, εφόσον τα καθήκοντά του δύνανται να εκτε-λούνται εξ αποστάσεως.
  1. Εάν η παροχή της εξ αποστάσεως εργασίας δεν καθίσταται εφικτή, κατά τα ανωτέρω, ο εργοδότης οφείλει να λάβει μέτρα, ώστε ο αιτών εργαζόμενος που ανήκει σε ευπαθή ομάδα να μην παρέχει εργασία για την εκτέλεση της οποίας έρχεται σε επαφή με κοινό. Στην περίπτωση αυτή ο εργοδότης οφείλει να εξετάσει, ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης, τη δυνατότητα της πρόσκαιρης απασχόλησης του εργαζόμενου- αιτούντα σε άλλη θέση εργασίας, προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία της υγείας του, τηρουμένων των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας. Ο εργαζόμενος οφείλει να αποδεχθεί την ανωτέρω πρόταση του εργοδότη, εκτός κι αν αδυνατεί να το πράξει για σπουδαίο και σοβαρό κατ' αντικειμενική κρίση λόγο, τον οποίο οφείλει να εκθέσει εγγράφως προς τον εργοδότη του. Για την εφαρμογή της παρούσας ως «κοινό» νοούνται τα άτομα που δεν είναι ενταγμένα στο πάγιο εργασιακό περιβάλλον της επιχείρησης.
  1. Ο εργοδότης εφόσον έχει εξαντλήσει τις δυνατότητες που ορίζονται διαδοχικά στις ανωτέρω περ. 4 και 5, ενημερώνει εγγράφως τον εργαζόμενο-αιτούντα, που ανήκει σε ευπαθή ομάδα, για τους λόγους αδυναμίας εφαρμογής αυτών και θέτει σε αναστολή τη σύμβασης εργασίας του, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 3 της παρούσας, ως ύστατο μέτρο προστασίας της υγείας αυτού.

Β. Εργαζόμενοι ευπαθών ομάδων της κατηγορίας 1.2. «Άτομα Ενδιαμέσου κινδύνου»

Εργαζόμενοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες της κατηγορίας 1.2. «Άτομα Ενδιαμέσου κινδύνου» δύνανται να υπαχθούν αναλόγως στα μέτρα στήριξης όπως αυτά ορίζονται στις περιπτώσεις 1 έως 5 της παραγράφου Α του παρόντος άρθρου.

Γ. Γενικά μέτρα προστασίας.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν ο εργαζόμενος δεν υποβάλλει αίτημα για εργασία με το σύστημα της εξ απο-στάσεως εργασίας, ο εργοδότης υποχρεούται, στη λήψη αυξημένων μέτρων προστασίας, βάσει της εκτίμησης επαγγελματικού κινδύνου, καθώς και στην πλήρη εφαρμογή τόσο της νομοθεσίας για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία, όσο και των ειδικότερων κανονιστικών διατάξεων που ρυθμίζουν ζητήματα εφαρμογής μέτρων δημόσιας υγείας, όπως τήρηση αποστάσεων και χρήση μάσκας, σε εργασιακούς χώρους, ανά κλάδο και τόπο οικονομικής δραστηριότητας.

Αναστολή συμβάσεων εργασίας εργαζομένων ευπαθών ομάδων της κατηγορίας 1.1. «Άτομα Υψηλού κινδύνου»

Οι επιχειρήσεις - εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, ανεξαρτήτως Κωδικού Αριθμού Δραστηριότης (ΚΑΔ), κατά τα οριζόμενα στην περ. 6 της παρ. Α του άρθρου 2, θέτουν τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες της κατηγορίας 1.1. «Άτομα Υψηλού κινδύνου» σε αναστολή, για το χρονικό διάστημα που αιτείται ο εργαζόμενος και πάντως όχι πέραν της 30ης Απριλίου 2021.

Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού

  1. Οι εργαζόμενοι της περ. ε' της παρ. 2 του άρθρου 4 της από 11.03.2020 Π.Ν.Π., όπως ισχύει, των οποίων η σύμβαση εργασίας τους τελεί σε αναστολή, είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού του δέκατου τρίτου άρθρου της από 14.3.2020 Π.Ν.Π. (Α' 64), όπως αυτή κυρώθηκε με το άρθρο 3, του ν. 4682/2020 (Α' 76), εφόσον δεν έχουν σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε άλλον εργοδότη.
  1. Η αποζημίωση ειδικού σκοπού υπολογίζεται ανά μήνα κατ' αναλογία των ημερών κατά τις οποίες η σύμβαση εργασίας των ανωτέρω εργαζομένων τελεί σε αναστολή με βάση υπολογισμού το ποσό των πεντακο-σίων τριάντα τεσσάρων (534,00) ευρώ που αντιστοιχεί σε τριάντα (30) ημερολογιακές ημέρες και παρέχεται πλήρης ασφαλιστική κάλυψη επί του ονομαστικού τους μισθού, για τις ημέρες που η σύμβαση εργασίας τελεί σε αναστολή.
  1. Η αποζημίωση της προηγούμενης παραγράφου είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43 Α του ν. 4172/2013 (Α' 167), δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς την φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.

dikaiologitika

(Φωτογραφία Αρχείου unsplash)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News