Forbes: Αυτοί είναι οι πλουσιότεροι άνθρωποι στον πλανήτη

Οικονομία
Forbes: Αυτοί είναι οι πλουσιότεροι άνθρωποι στον πλανήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ρεκόρ νεοεισερχόμενων στη λίστα - Ποιοι είναι οι Έλληνες κροίσοι

H κρίση των πολλών είναι ευκαιρία πλουτισμού των ολίγων. Μπορεί εκατοντάδες εκατομμύρια μισθωτοί και άλλοι τόσοι μικροεπαγγελματίες και αγρότες να υποφέρουν σε όλο τον κόσμο λόγων των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, ωστόσο οι "πολύ πλούσιοι" του πλανήτη όχι απλώς δεν αντιμετώπισαν πρόβλημα, αλλά αντίθετα είδαν τις περιουσίες τους να... εκτοξεύονται.

Όπως φαίνεται από τη λίστα του Forbes, που για 35η χρονιά δημοσιεύει τους δισεκατομμυριούχους, οι "αηδιαστικά πλούσιοι" του πλανήτη έφτασαν τα 2.755 μέλη - 660 περισσότερα σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος - ενώ η περιουσία τους εκτοξεύτηκε στα 13,1 τρισ. δολάρια, από 8 τρισ. δολάρια που ήταν η περιουσία των μελών της λίστας του 2020.

Παράλληλα, σημειώθηκε ρεκόρ νεοεισερχόμενων στη λίστα, με 493 νέες παρουσίες - σχεδόν ένας νέος δισεκατομμυριούχους κάθε 17 ώρες - με 210 εξ αυτών να προέρχονται από την Κίνα και το Χόνγκ Κονγκ και 98 από τις ΗΠΑ.

Η πλουσιότερη νεοεισερχόμενη στη λίστα, με περιουσία 38,2 δισ. δολαρίων, είναι η Miriam Adelson από τη Νεβάδα, που κληρονόμησε την αυτοκρατορία καζίνου του συζύγου της Sheldon Adelson μετά τον θάνατό του τον Ιανουάριο. Άλλες αξιοσημείωτες περιπτώσεις νεοεισερχόμενων είναι ο παραγωγός ταινιών και τηλεοπτικού περιεχομένου Tyler Perry, η συνιδρύτρια της εφαρμογής ραντεβού Bumble, Whitney Wolfe Herd - η οποία κατέχει και τον τίτλο της νεότερης αυτοδημιούργητης δισεκατομμυριούχου του κόσμου - και ο Ευρωπαίος Guillaume Pousaz, ιδρυτής της εταιρείας πληρωμών Checkout.com.

Επίσης, 250 άτομα που είχαν εκπέσει από τη λίστα στο παρελθόν επέστρεψαν δυναμικά. Συνολικά, το 86% όλων των δισεκατομμυριούχων είδαν την περιουσία τους να αυξάνεται - πολύ εντυπωσιακά στις περισσότερες περιπτώσεις - σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν.

Ο Jeff Bezos παραμένει ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη για τέταρτη διαδοχική χρονιά, με την περιουσία του να ανέρχεται στα 177 δισ. δολάρια, αυξημένη κατά 64 δισ. δολάρια σε σύγκριση με 12 μήνες πριν, χάρη στη σημαντική άνοδο της μετοχής της Amazon.

Ο Elon Musk - που ήταν και ο μεγαλύτερος κερδισμένος σε δολαριακούς όρους - εκτινάχθηκε στη δεύτερη θέση της λίστας, με 151 δισ. δολάρια, καθώς η περιουσία του διευρύνθηκε κατά 126,4 δισ. δολάρια σε σχέση με πέρυσι, ότι βρισκόταν στην 31η θέση με 24,6 δισ. δολάρια. Βασικός λόγος για την άνοδό του, τα εντυπωσιακά κέρδη της μετοχής της Tesla, που ενισχύθηκε κατά 705%.

Ο Γάλλος μεγιστάνας του κλάδου των πολυτελών ειδών Bernard Arnault διατήρησε τη θέση του στο νούμερο 3 της κατάταξης, ωστόσο η περιουσία του σχεδόν διπλασιάστηκε φτάνοντας στα 150 δισ. δολάρια, από 76 δισ. δολάρια πριν από έναν χρόνο, λόγω της αύξησης κατά 86% που σημείωσε η μετοχή της LVMH, η οποία κατέχει σειρά γνωστών brands όπως τα Louis Vuitton και Christian Dior, καθώς και την αλυσίδα λιανικής πώλησης καλλυντικών Sephora.

Οι δέκα πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη έχουν συνδυαστική περιουσία 1,15 τρισ. δολαρίων, αυξημένη κατά 2/3 από τα 686 δισ. δολάρια που κατείχε η αντίστοιχη περυσινή δεκάδα. Οι δισεκατομμυριούχοι της Ευρώπης έγιναν κατά 1 τρισ. δολάρια πλουσιότεροι σε σχέση με 12 μήνες πριν.

Επιπλέον, φέτος, είναι τέσσερις οι κροίσοι που έχουν περιουσία άνω των 100 δισ. δολαρίων - έναντι μόλις ενός (Bezos) στη λίστα του 2020. Πέραν των Bezos, Musk και Arnault, το "φράγμα" των 100 δισ. δολαρίων έσπασε και ο Bill Gates, με 124 δισ. δολάρια, χάρη στην άνοδο που κατέγραψαν μετοχές που κατέχει, όπως αυτές της Microsoft, των Καναδικών Σιδηροδρόμων και της εταιρείας τρακτέρ Deere & Company.

Την πρώτη πεντάδα της φετινής λίστας συμπληρώνει ο ιδρυτής του Facebook, Mark Zuckerberg, με περιουσία 97 δισ. δολαρίων. O Zuckerberg είδε την περιουσία του να αυξάνεται κατά 42,3 δισ. δολάρια σε σχέση με έναν χρόνο πριν, χάρη στην άνοδο κατά 80% που σημείωσε η μετοχή του Facebook το τελευταίο 12μηνο, καθώς οι άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη χρησιμοποίησαν τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης που του ανήκουν για να παραμείνουν σε επαφή.

Ο Warren Buffett είναι ο έκτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, με περιουσία 96 δισ. δολαρίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη χρονιά από το 1993 που ο αξιοσέβαστος επενδυτής που διευθύνει τη Berkshire Hathaway δε συγκαταλέγεται στην πρώτη πεντάδα. Αλλά αυτό δεν οφείλεται στο γεγονός ότι ο 90χρονος "Προφήτης της Όμαχα" είχε μια κακή χρονιά - αντίθετα, η περιουσία του έχει αυξηθεί κατά 28,5 δισ. δολάρια περισσότερο σε σχέση με τη λίστα του 2020.

Όσον αφορά στις γυναίκες, στον "θρόνο" της πλουσιότερης γυναίκας στον κόσμο κάθισε η κληρονόμος του ιδρυτή της L'Oreal, Francoise Bettencourt Meyers, από τη Γαλλία.

Οι Έλληνες κροίσοι

Με βάση την κατάταξη του Forbes, ο μόνος Έλληνας που περιλαμβάνεται στη λίστα των δισεκατομμυριούχων του 2021 είναι ο Βαρδής Βαρδινογιάννης, ο οποίος με περιουσία 1,4 δισ. δολαρίων καταλαμβάνει τη θέση 2.141.

Ωστόσο, στη λίστα εμφανίζονται και άλλα ελληνικά ονόματα, που κατατάσσονται όμως στους δισεκατομμυριούχους άλλων χωρών και όχι της Ελλάδας, όπως ο Φίλιππος Νιάρχος (Γαλλία), ο οποίος με περιουσία 2,8 δισ. δολαρίων καταλαμβάνει τη θέση 1.111, ο Αριστοτέλης Μυστακίδης (Ελβετία), ο οποίος με περιουσία 2,3 δισ. δολαρίων κατατάσσεται στη θέση 1.362, αλλά και ο Ιβάν Σαββίδης (Ρωσία), που με περιουσία 1,7 δισ. δολαρίων βρίσκεται στη θέση 1.833.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News