Νέα «γενιά» ηλεκτρονικής απάτης –Το «σημάδι» που πρέπει να ανησυχήσει τους καταναλωτές

Οικονομία
Νέα «γενιά» ηλεκτρονικής απάτης –Το «σημάδι» που πρέπει να ανησυχήσει τους καταναλωτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

SIM Swapping: Οι επιτήδειοι φαίνεται ότι βρήκαν μια μέθοδο παράκαμψης, τουλάχιστον για τα SMS

Παρότι οι απατεώνες βρίσκουν συνεχώς νέους τρόπους να υποκλέπτουν τα στοιχεία μας, η υιοθέτηση αυστηρών προτύπων ασφαλείας από τις ελληνικές τράπεζες έχει "φρενάρει" αρκετά τη δραστηριότητά τους στη χώρα μας.

Ωστόσο νέες μέθοδοι, όπως για παράδειγμα το λεγόμενο SIM Swapping, έρχονται να ξεπεράσουν αυτά τα πρότυπα ασφαλείας.

Τα στοιχεία στην Ελλάδα δείχνουν μια οριακή άνοδο στις απάτες, οι οποίες εντοπίζονται κυρίως στις αγορές με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες, μέσω διαδικτύου. Η Ελλάδα εμφανίζει τα πιο μικρά ποσοστά απάτης και τις ελληνικές τράπεζες και παρόχους συναλλαγών από τους πιο αξιόπιστους. Όπως αναφέρει η Τράπεζα της Ελλάδος, η μη εκτενής χρήση του διεθνούς τεχνικού προτύπου ασφαλών συναλλαγών 3D Secure (ασφάλεια και επιβεβαίωση με τρία επίπεδα, π.χ. χρήση κωδικού και SMS και email) από παρόχους υπηρεσιών πληρωμών του εξωτερικού συνεπάγεται υψηλότερα ποσοστά απάτης στις διασυνοριακές συναλλαγές διαδικτύου, σε αντίθεση με την ελληνική αγορά, όπου οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών έχουν υλοποιήσει σε ευρεία έκταση το πρότυπο ασφαλών συναλλαγών 3D Secure.

Η Ε.Ε. έλαβε μέτρα πριν από την έναρξη της πανδημίας και τέθηκαν σε εφαρμογή, υποχρεωτικά, από τις αρχές του έτους. Ένα από αυτά τα μέτρα προβλέπουν τη λεγόμενη "ισχυρή επιβεβαίωση της ταυτοπροσωπίας του πελάτη". Μία από τις μεθόδους για την επιβεβαίωση αυτή, αλλά πολύ διαδεδομένη, είναι με τη χρήση του κινητού τηλεφώνου. Αυτό γίνεται είτε με αποστολή μηνύματος SMS είτε με βιομετρικά χαρακτηριστικά, όπως το δακτυλικό αποτύπωμα.

Πώς στήνεται η απάτη

Οι επιτήδειοι φαίνεται ότι βρήκαν μια μέθοδο παράκαμψης, τουλάχιστον για τα SMS. Η μέθοδος ονομάζεται SIM Swapping ή απάτη ανταλλαγής SIM. Οι αετονύχηδες, αφού έχουν "ψαρέψει" (phising) με κάποιον από τους γνωστούς τρόπους τους κωδικούς του ebanking (π.χ. email), στη συνέχεια προσπαθούν να πάρουν αντίγραφο της κάρτας SIM του κινητού. Έτσι, εμφανίζονται κάποιοι οι οποίοι επικαλούνται ότι έχασαν ή χάλασαν την κάρτα SIM και ζητούν αντικατάσταση από την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας. Σημειώνεται ότι η αντικατάσταση της κάρτας SIM από τον κάτοχο είναι καθόλα νόμιμη. Η απάτη κρύβεται στο ότι αυτοί παριστάνουν τους κατόχους SIM και ορισμένες φορές εμφανίζονται και με εξουσιοδότηση του κατόχου. Αν περάσει το κόλπο, οι επιτήδειοι παίρνουν τη νέα κάρτα SIM, την ενεργοποιούν και προχωρούν σε χρήση του ebanking ή κάνουν αγορές με κάρτες, οι οποίες εγκρίνονται καθώς τα SMS επιβεβαίωσης φτάνει στα δικά τους πλέον κινητά. Ο πραγματικός κάτοχος της SIM βλέπει ότι το κινητό του δεν έχει σύνδεση, καθώς με την ενεργοποίηση της νέας απενεργοποιείται η παλιά, δηλαδή του κατόχου.

Το «σημάδι» που πρέπει να ανησυχήσει τους καταναλωτές

Για τον λόγο αυτό, οι τράπεζες και η Ελληνική Ένωση Τραπεζών προειδοποιούν τους καταναλωτές ότι, αν δουν το κινητό τους χωρίς σύνδεση, αυτό να τους δημιουργήσει υποψίες, καθώς είναι το πρώτο σύμπτωμα στο πρώτο στάδιο της απάτης. Ο καταναλωτής πρέπει να μιλήσει κατευθείαν με την τράπεζά του και τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας. Επίσης, τράπεζες και αρμόδιες Αρχές συστήνουν στους καταναλωτές να προσθέτουν πάνω από έναν τρόπο επιβεβαίωσης για συναλλαγές και ενημερώσεις, όπου αυτό είναι εφικτό (ακόμα και στον λογαριασμό του email τους).

Όπως αναφέρει και η ίδια η Τράπεζα της Ελλάδος, η περαιτέρω διερεύνηση της εξ αποστάσεως απάτης επιβεβαιώνει πως στην πλειονότητά της αφορά διαδικτυακές συναλλαγές στο εξωτερικό, με την ελληνική αγορά να είναι πλήρως εναρμονισμένη με τα πιο αυστηρά συστήματα ασφαλείας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News