Όλα έτοιμα για την πρόταση του Ταμείου Ανάκαμψης - Παρουσιάζεται το τελικό σχέδιο

Οικονομία
Όλα έτοιμα για την πρόταση του Ταμείου Ανάκαμψης - Παρουσιάζεται το τελικό σχέδιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σήμερα θα παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο

Ένα πρόγραμμα που θα παίξει τον ρόλο της "τεχνητής αναπνοής" στη βαριά δοκιμαζόμενη ελληνική οικονομία, αυτός θα είναι ο ρόλος των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης της Ε.Ε.

Και η κυβέρνηση έχει έτοιμη την τελική μορφή του σχεδίου, το οποίο σήμερα θα παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο και εντός της εβδομάδας θα δημοσιοποιηθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και ακολούθως θα συζητηθεί στη Βουλή.

Με δεδομένο το γεγονός ότι η πανδημία διαρκεί περισσότερο από το αναμενόμενο και η οικονομική ύφεση αναπόφευκτα έχει εκτοξευτεί, στο Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ποντάρουν πολλά στους πρόσθετους ευρωπαϊκούς πόρους που θα προοριστούν για μεταρρυθμίσεις και αναπτυξιακές παρεμβάσεις σε κρίσιμους τομείς, όπως η ψηφιακή μετάβαση, οι πράσινες μορφές ενέργειας, τα μεγάλα δημόσια έργα, οι ιδιωτικές επενδύσεις και αυτές στο ανθρώπινο κεφάλαιο και στην απασχόληση.

Πρόκειται, όπως λένε στο πρωθυπουργικό επιτελείο, για μια «πολύ σημαντική ένεση στήριξης της ελληνικής οικονομίας σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία» και προσδιορίζουν ως στόχο της προώθησης των συγκεκριμένων έργων τον «μετασχηματισμό της χώρας». Εντός του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με την κυβέρνηση, θα εισρεύσουν τα πρώτα 5,5 δισεκατομμύρια (επιχορηγήσεις 4,2 δισ. και δάνεια 1,3 δισ. ευρώ) από τα συνολικά 32 δισεκατομμύρια που αναλογούν στη χώρα μας από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

Αν και το πρόγραμμα θα είναι ανοικτό για τρία με τέσσερα χρόνια, επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι να υπάρξει εμπροσθοβαρής χρηματοδότηση, με τα επενδυτικά έργα να αξιολογούνται με αυτόματες και ταχύτατες διαδικασίες μέσω κυρίως του εθνικού και ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.

Η κατάθεση του σχεδίου στις Βρυξέλλες, όπως ανέφερε προχθές ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, θα γίνει στις αρχές Απριλίου και θα ακολουθήσει διάστημα περίπου 100 ημερών μέχρι να αξιολογηθεί και να εγκριθεί από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές Αρχές.

«Αυτό σημαίνει ότι Ιούλιο με Αύγουστο αναμένουμε ποσό περίπου 4 δισεκατομμυρίων ευρώ», σημείωσε, εξηγώντας ότι τα χρήματα αυτά αφορούν αποκλειστικά επενδύσεις και δεν επιτρέπουν προσλήψεις ή επαναλαμβανόμενες δαπάνες.

Ο κ. Σκυλακάκης διευκρίνισε ότι δεν προβλέπεται στην παρούσα φάση αύξηση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, εκτίμησε ότι δε θα υπάρξουν καθυστερήσεις, παρά τις κινήσεις της Γερμανίας, καθώς είναι τεράστια η πολιτική πίεση που υπάρχει στην Ε.Ε., προσθέτοντας ότι «το "κλειδί" του Ταμείου Ανάκαμψης είναι η ύπαρξη νέων θέσεων εργασίας, με κατάρτιση των εργαζομένων, με σταθερότητα και με καλές αποδοχές».

Η ελληνική πρόταση περιγράφει περίπου 170 έργα και μεταρρυθμίσεις προς υλοποίηση μέχρι και το 2026, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 18 δισ. ευρώ. Οι διαβουλεύσεις με την Ε.Ε. υπολογίζεται να διαρκέσουν περίπου τέσσερις μήνες και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η εκταμίευση των ποσών προς τα κράτη-μέλη. Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που θα καταθέσει το σχέδιο, με την προσδοκία να είναι από τις πρώτες που θα αρχίσει να λαμβάνει την ενίσχυση.

«Το σχέδιο αυτό υπηρετεί δύο κατευθύνσεις: Απαντά στα τρέχοντα ζητούμενα της συγκυρίας με κυρίαρχη την προστασία και την τόνωση της απασχόλησης, αλλά ταυτόχρονα είναι και μία ευκαιρία για μια ριζική μεταστροφή της εθνικής οικονομίας προς ένα αναπτυξιακό μοντέλο εξωστρεφές, καινοτόμο, το οποίο θα σηματοδοτεί επί της ουσίας την Ελλάδα του μέλλοντος», είχε τονίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την κατάθεση του προσχεδίου στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα ανήκει στις πιο ευνοημένες χώρες της συμφωνίας, καθώς οι εισροές που θα λάβει θα είναι από τις υψηλότερες στην Ευρωζώνη ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Με οικονομικούς όρους, λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωταρχικός στόχος του Σχεδίου είναι να καλύψει το μεγάλο κενό σε επενδύσεις, εθνικό προϊόν και απασχόληση, κενό ενδημικό των επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας κατά την τελευταία δεκαετία που επιδεινώθηκε ιδιαιτέρως λόγω της πανδημίας του COVID-19.

Υπό το συγκεκριμένο πρίσμα, αποσκοπεί στο να κινητοποιήσει σημαντικές δυνάμεις από τον ιδιωτικό τομέα, χρησιμοποιώντας σε μεγάλο βαθμό Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα για την πραγματοποίηση δημοσίων επενδύσεων, καθώς και Εταιρείες Παροχής Ενεργειακών Υπηρεσιών για την πραγματοποίηση έργων ενεργειακής απόδοσης στον δημόσιο τομέα. Παράλληλα, στο τραπέζι θα επιδιωχθεί να βρεθούν και συγχρηματοδοτήσεις μέσω ποικίλων χρηματοδοτικών εργαλείων, ώστε να συγκεντρώσει επιπρόσθετα κεφάλαια για τις επιλέξιμες ιδιωτικές επενδύσεις.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News