Οικονομία

Αναστολές Συμβάσεων: Θα ισχύσουν και τον Απρίλιο - Νέα δέσμη μέτρων στήριξης της αγοράς

Πώς θα στηριχτούν επιχειρήσεις και εργαζόμενοι - Τι προβλέπεται και για ενοίκια

Θα συνεχιστούν οι αναστολές συμβάσεων τον Απρίλιο και μάλιστα, όχι μόνο για τις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή, αλλά και για τις πληττόμενες

Αυτό αναφέρει αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Εργασίας στο capital.gr, ενώ άλλα στελέχη διευκρινίζουν πως, εφόσον αυτή η "γραμμή" παραμείνει ως έχει ως την επόμενη εβδομάδα, στις αρχές της οποίας θα ανακοινωθούν τα μέτρα στήριξης του Απριλίου, αυτό θα σημαίνει πως κατά τον μήνα αυτό δυνατότητα αναστολής των συμβάσεων εργασίας θα έχουν:

- Υποχρεωτικά οι επιχειρήσεις που παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή για υγειονομικούς λόγους για όσο διάστημα διαρκέσει το "λουκέτο" τους. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να βγάλουν σε αναστολή όλο το προσωπικό τους για το διάστημα αυτό.

- Προαιρετικά οι επιχειρήσεις οι οποίες επαναλειτουργήσουν για το διάστημα από την ημερομηνία επαναλειτουργίας τους έως την 30ή Απριλίου. Οι εν λόγω επιχειρήσεις θα μπορούν να βγάλουν μέρος ή όλο το προσωπικό τους για το προαναφερθέν διάστημα.

- Προαιρετικά οι πληττόμενες επιχειρήσεις από την 1η έως την 30ή Απριλίου. Έτσι θα μπορούν να βγάλουν μέρος ή όλο το προσωπικό τους σε αναστολή. Ωστόσο, θα συνεχίσουν να ισχύουν οι "ρήτρες" (π.χ. μείωσης τζίρου) που ίσχυσαν για πρώτη φορά κατά τον τρέχοντα μήνα.

Πάντως, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, δε θα πρέπει να αποκλείεται κάποιος περιορισμός του πλήθους των πληττόμενων κλάδων ή/και επιβολή κάποιου ανώτατου "πλαφόν" στο ποσοστό των εργαζομένων στις επαναλειτουργούσες και πληττόμενες επιχειρήσεις, οι οποίοι μπορούν να βγουν σε αναστολή, όπως συνέβη π.χ. τον Μάιο του 2020 (σ.σ. έως 60%).

Όσοι εργαζόμενοι βγουν σε αναστολή τον Απρίλιο, θα δικαιούνται ειδική αποζημίωση έως 534 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των ημερών της αναστολής (17,8 ευρώ/μέρα).

Οι εισφορές των υπό αναστολή εργαζομένων θα καλυφθούν από το κράτος, υπολογισμένες επί του ονομαστικού μισθού τους.

Οι κλειστές επιχειρήσεις οι οποίες θα βγάλουν σε αναστολή το προσωπικό τους δε θα μπορούν να απολύσουν κανένα εργαζόμενό τους για όσο διάστημα διαρκεί αυτή η αναστολή.

Οι πληττόμενες επιχειρήσεις, οι οποίες θα βγάλουν σε αναστολή προσωπικό, δε θα μπορούν να απολύσουν κανέναν εργαζόμενό τους για όσο διαρκεί αυτή η αναστολή, ενώ για ισόχρονο διάστημα θα πρέπει να διατηρήσουν το ίδιο πλήθος εργαζομένων.

Πώς θα στηριχτούν επιχειρήσεις και εργαζόμενοι τον Απρίλιο: Τι προβλέπεται για ενοίκια και αναστολές

 Νέα δέσμη μέτρων στήριξης της αγοράς για τον Απρίλιο ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το megatv.com, μεταξύ αυτών, και σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπεται επιδότηση για την εστίαση και τον τουρισμό μέσω προγραμμάτων του ΕΣΠΑ με τη μορφή επιδότησης για την αγορά πρώτων υλών κατά την επανεκκίνηση των κλάδων, μηδενικά ενοίκια για κλειστές επιχειρήσεις στο χώρο του λιανεμπορίου, της εστίασης, του πολιτισμού, του αθλητισμού, και του τουρισμού, και μειωμένα κατά 40% ενοίκια για πληττόμενες επιχειρήσεις και εργαζόμενους σε αναστολή.

 

Τον Απρίλιο περιμένουμε και την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7 ύψους 1 δισ. ευρώ, ενώ «φουντώνουν» τα σενάρια και για νέο κύκλο Επιστρεπτέας Προκαταβολής 8, τον Μάιο.

 

Ακόμα, συνεχίζονται οι αναστολές συμβάσεων εργασίας με όσους εργαζόμενους βρίσκονται σε αναστολή να λαμβάνουν και για τον Απρίλιο τα 534 ευρώ, ενώ δίνεται παράταση και στο πρόγραμμα ΣΥΝ-Εργασία.

 

Παράλληλα, νέα δίμηνη παράταση δίνεται στα επιδόματα ανεργίας, αλλά και στην αναστολή πληρωμής επιταγών και φορολογικών υποχρεώσεων.

 

Διπλή αποζημίωση για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

 

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων στα μέσα Απριλίου θα λάβουν τις αποζημιώσεις τους για τα ενοίκια Φεβρουαρίου και Μαρτίου.

Φωτογραφία: unsplash

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια