Δεύτερη ευκαιρία για τα αδήλωτα τετραγωνικά – Τι προβλέπει η νέα ρύθμιση

Οικονομία
Δεύτερη ευκαιρία για τα αδήλωτα τετραγωνικά – Τι προβλέπει η νέα ρύθμιση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τον Μάιο αναμένεται να επαναλειτουργήσει η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ

Μια δεύτερη ευκαιρία ετοιμάζεται, όπως όλα δείχνουν, να δώσει η κυβέρνηση στους εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων στη χώρα, και κάποιες χιλιάδες εδώ στην Κρήτη, οι οποίοι δε θέλησαν, για τους δικούς τους λόγους, να ενταχθούν στην περσινή ευνοϊκή ρύθμιση για τις λεγόμενες διορθώσεις στα δηλωμένα εμβαδά των ακινήτων τους.

Όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων κι εδώ στο νησί μας έμειναν εκτός ρύθμισης και δεν προχώρησαν σε ηλεκτρονική δήλωση των πραγματικών τετραγωνικών στους Δήμους, θα έχουν από τον Μάιο και μετά μια ακόμη ευκαιρία για να δηλώσουν τις πραγματικές επιφάνειες των σπιτιών τους, των εξοχικών κατοικιών τους και των λοιπών κτισμάτων τους.

Μια ευκαιρία με ευνοϊκούς και δελεαστικούς και πάλι όρους, καθώς θα έχουν τη δυνατότητα να αποκαλύψουν το σύνολο των τετραγωνικών μέτρων των ιδιοκτησιών τους χωρίς υπέρογκες αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών φόρων και τελών, και χωρίς να επιβαρυνθούν με τα πολύ υψηλά ποσά προσαυξήσεων και προστίμων εκπρόθεσμης καταβολής, που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.

Αυτή τη στιγμή δεν έχει βγει βεβαίως ακόμα κάποια επίσημη, οριστική ανακοίνωση. Ωστόσο, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι η κυβέρνηση και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος θα κάνουν τελικά δεκτές τις εισηγήσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) για την επαναλειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, στην οποία υποβάλλονταν εκπρόθεσμες δηλώσεις αδήλωτων επιφανειών ακινήτων στους Δήμους.

Η πλατφόρμα αναμένεται να επαναλειτουργήσει από τον Μάιο, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία και η εκκαθάριση όλων των εκπρόθεσμων δηλώσεων επιφανειών ακινήτων που υποβλήθηκαν στους Δήμους στο πλαίσιο εφαρμογής της προηγούμενης ρύθμισης οικειοθελούς αποκάλυψης αδήλωτων τετραγωνικών μέτρων στους Δήμους. Η ρύθμιση εκείνη προέβλεπε για όσους εντάχθηκαν πλήρη απαλλαγή από αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών για χρονικές περιόδους - πενταετείς, δεκαετείς ή εικοσαετείς - πριν το 2020. Προέβλεπε, επίσης, διαγραφή του συνόλου των προσαυξήσεων και των προστίμων. Όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν εντάχθηκαν στη ρύθμιση εκείνη θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν σε μια νέα, η οποία θα είναι επίσης ευνοϊκή.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ

Οι ευνοϊκοί όροι της νέας ρύθμισης

Ποιοι είναι οι όροι του... "παιχνιδιού" στη δεύτερη αυτή ευκαιρία που θα δοθεί στους πολίτες για τις δηλώσεις των αληθινών εμβαδών των ακινήτων τους;

Σύμφωνα με το money-money.gr, η νέα αυτή ρύθμιση θα προβλέπει ότι όσοι αποφασίσουν να υποβάλουν εκπρόθεσμες δηλώσεις για να αποκαλύψουν τον πραγματικό αριθμό των τετραγωνικών μέτρων των ακινήτων τους στους Δήμους:

α) Θα απαλλάσσονται κι αυτοί πλήρως από αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών για την περίοδο 2015-2019 ή για την περίοδο 2010-2019 ή για την περίοδο 2000-2019 (ανάλογα με το πόσα χρόνια πίσω ανατρέχουν τα αρχεία του κάθε Δήμου).

β) Θα καλούνται να καταβάλουν τα ποσά των δημοτικών φόρων και των δημοτικών τελών που αναλογούν στα επιπλέον δηλωθέντα τετραγωνικά μέτρα, για την περίοδο από την 1η-1-2020 και μέχρι την ημερομηνία υποβολής της εκπρόθεσμης δήλωσης, προσαυξημένα:

- κατά 20% εάν η υποβολή της δήλωσης γίνει εντός εξαμήνου από την έναρξη επαναλειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας,

- κατά 25% εάν η υποβολή της δήλωσης γίνει μετά την πάροδο του πρώτου εξαμήνου από την έναρξη επαναλειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και πριν τη συμπλήρωση 12 μηνών από την έναρξη αυτή,

- κατά 30% εάν η υποβολή της δήλωσης γίνει μετά την πάροδο δύο εξαμήνων (ή 12 μηνών) από την έναρξη επαναλειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και πριν τη συμπλήρωση 18 μηνών από την έναρξη αυτή,

- κατά 35% εάν η υποβολή της δήλωσης γίνει μετά την πάροδο τριών εξαμήνων (ή 18 μηνών) από την έναρξη επαναλειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και πριν τη συμπλήρωση 24 μηνών από την έναρξη αυτή,

- κατά 40% εάν η υποβολή της δήλωσης γίνει μετά την πάροδο τεσσάρων εξαμήνων (ή 24 μηνών) από την έναρξη επαναλειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και πριν τη συμπλήρωση 30 μηνών από την έναρξη αυτή,

- κατά 45% εάν η υποβολή της δήλωσης γίνει μετά την πάροδο πέντε εξαμήνων (ή 30 μηνών) από την έναρξη επαναλειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και πριν τη συμπλήρωση 36 μηνών από την έναρξη αυτή,

- κατά 50% εάν η υποβολή της δήλωσης γίνει μετά την πάροδο έξι εξαμήνων (ή 36 μηνών) από την έναρξη επαναλειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Συνεπώς, οι ιδιοκτήτες που θα υποβάλουν στους Δήμους τους δηλώσεις οικειοθελούς αποκάλυψης των πραγματικών επιφανειών των ακινήτων τους θα γλιτώσουν από την πληρωμή όλων αυτών των υπέρογκων προστίμων, καθώς θα αρκεί να πληρώσουν μόνο τα επιπλέον ποσά δημοτικών τελών και ΤΑΠ που αναλογούν στα επιπλέον τ.μ., με αναδρομικές χρεώσεις μόνο για τις περιόδους από την 1η-1-2020 και μετά και με προσαυξήσεις 20%-50% ανάλογα με το εξάμηνο στο οποίο θα επιλέξουν να υποβάλουν τις δηλώσεις.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News