Lockdown: Ο «χάρτης» για την σταδιακή χαλάρωση των μέτρων – Τι σκέφτονται οι ειδικοί

Κρήτη
Lockdown: Ο «χάρτης» για την σταδιακή χαλάρωση των μέτρων – Τι σκέφτονται οι ειδικοί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το «μυστικό» για το άνοιγμα της αγοράς με σχέδιο που προωθείται για την διενέργεια 150.000 τεστ ημερησίως

Κρίσιμη για την εξέλιξη των μέτρων περιορισμού της πανδημίας στην χώρα είναι η αυριανή σύσκεψη της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, καθώς αναμένεται να εξεταστούν στοχευμένα μέτρα για το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς. 

Για τις εισηγήσεις των ειδικών κρίσιμο ρόλο παίζουν τα κρούσματα της Τετάρτης και της Πέμπτης καθώς και οι πληρότητες στα νοσοκομεία της χώρας, στοιχεία που αναμένεται να εξεταστούν αρχικά αύριο, έπειτα στην σύσκεψη της Πέμπτης και ενδεχομένων σε μια ακόμη την Παρασκευή, πριν τις ανακοινώσεις από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά. 

Η γενικότερη αίσθηση είναι πως υπάρχει μια γραμμή για σταδιακό και ελεγχόμενο άνοιγμα της αγοράς και από την επιτροπή εξετάζονται τα μέτρα που θα βοηθήσουν ώστε αυτό το άνοιγμα να γίνει λειτουργικά χωρίς να δημιουργηθούν εστίες συνωστισμού. 

Στο «μικροσκόπιο» των ειδικών θα βρεθεί το click in shop, τα κομμωτήρια ίσως και τα κέντρα αισθητικής ενώ σύμφωνα με πληροφορίες τα σχολεία αναμένεται να ανοίξουν με αντίστροφο τρόπο από ότι στο παρελθόν, δηλαδή προτεραιότητα έχουν τα Λύκεια, έπειτα τα γυμνάσια και στο τέλος δημοτικά και νηπιαγωγεία. 

Εισηγήσεις αναμένονται και για τυχόν διεύρυνση του ωραρίου επιτρεπόμενης κυκλοφορίας, ενώ για τα Σαββατοκύριακα ίσως εξεταστεί και η ελεύθερη μετακίνηση χωρίς περιορισμό ωραρίου. 

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, οι αποφάσεις αυτές είναι δυναμικές και σε άμεση συνάρτηση με την επιδημιολογικά στοιχεία των επόμενων ημέρων και έτσι οι σχετικές αποφάσεις για σταδιακό και ελεγχόμενο άνοιγμα θα μπορούσαν να μετατεθούν χρονικά κατά μια ή και δυο εβδομάδες. 

Στον σχεδιασμό των ειδικών, το «μυστικό» για το άνοιγμα της αγοράς, είναι το σχέδιο που προωθείται στην χώρα για την διενέργεια 150.000 τεστ ημερησίως, μεταξύ των οποίων στοχευμένα rapid tests στα σπίτια.

Με αυτό τον τρόπο οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα μπορέσουν να έχουν ολοκληρωμένη εικόνα της επιδημιολογική καμπύλης στην επικράτεια, έτσι ώστε να κάνουν στοχευμένες παρεμβάσεις και να «ξεκλειδώνουν» αντίστοιχα δραστηριότητες.

Τέλος, για το πιθανό χρονοδιάγραμμα ανοίγματος της εστίασης, αυτή την ώρα τοποθετείται περίπου στα μέσα Απριλίου, χωρίς όμως να έχουν «κλειδώσει» οι αποφάσεις. 

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News