«Αιμορραγεί» η εστίαση στην Κρήτη – Φόβοι για δεκάδες «λουκέτα»

Κρήτη
«Αιμορραγεί» η εστίαση στην Κρήτη – Φόβοι για δεκάδες «λουκέτα»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο νησί δραστηριοποιούνται υπό κανονικές συνθήκες 7 χιλιάδες επιχειρήσεις, που ισοδυναμούν με 30 χιλιάδες εργαζόμενους

Τα συνεχιζόμενα lockdowns και η κατάσταση με τον αριθμό των κρουσμάτων έχουν “φρενάρει” την οικονομία, με την εστίαση να “αιμορραγεί” σε σημείο που να “φλερτάρει” με την απόλυτη καταστροφή.

Στη διάρκεια της εκπομπής “Ώρα Αιχμής” της “ΚΡΗΤΗ TV” άνθρωποι της εστίασης από ολόκληρη την Κρήτη αναφέρθηκαν στις τραγικές συνέπειες από το συνεχόμενο “λουκέτο” της αγοράς, τονίζοντας ότι τα μέτρα σε καμία περίπτωση δεν ευνοούν τον κλάδο και επαναλαμβάνοντας την άποψη ότι με έναν ουσιαστικό σχεδιασμό ένα μέρος της εστίασης θα μπορούσε να ανοίξει, βάζοντας ανάχωμα στα φαινόμενα συνωστισμού που καταγράφονται σε πλατείες και πεζόδρομους σε ολόκληρη την Κρήτη.

Οι πρόεδροι της εστίασης από το Ηράκλειο Μαρίνα Αντωνακάκη, από τα Χανιά Βασίλης Οικονομάκος, από το Ρέθυμνο Ανδρέας Κλαψινός, από την Ιεράπετρα Μανόλης Μιχελαράκης και από τη Σητεία Μανόλης Αγγελάκης ένωσαν τις φωνές τους με στόχο τη σωτηρία του κλάδου. Άλλωστε οι αριθμοί που παρουσιάστηκαν στη διάρκεια της εκπομπής δεν επιτρέπουν σε καμία περίπτωση τον εφησυχασμό...

Το μέγεθος του κοινωνικού προβλήματος για την εστίαση καταγράφεται στο γεγονός ότι η δυναμική της στην Κρήτη είναι πολύ μεγάλη, μιας και στο νησί δραστηριοποιούνται υπό κανονικές συνθήκες 7 χιλιάδες επιχειρήσεις, που ισοδυναμούν με 30 χιλιάδες εργαζόμενους, δηλαδή πολύ απλά με 30 χιλιάδες οικογένειες.

Είναι γνωστό, εξάλλου, ότι κατά το προηγούμενο διάστημα, και συγκεκριμένα το 2020, η εστίαση λόγω των μέτρων “κατέβασε ρολά” στις 18 Μαρτίου μέχρι και τις 22 Μαΐου, ενώ ακολούθησε ένα άνοιγμα 5 μηνών, για να “κατεβάσει” ξανά “ρολά” στις 7 Νοεμβρίου μέχρι και σήμερα, χωρίς κανένας να γνωρίζει για την πιθανή ημερομηνία επανεκκίνησης. Όπως είπαν χαρακτηριστικά στην εκπομπή οι φορείς της εστίασης, μετά το επερχόμενο άνοιγμα - όποτε κι αν αυτό έρθει - μία στις τρεις επιχειρήσεις εστίασης στην Κρήτη αναμένεται να μην ανοίξει, λόγω της τραγικής οικονομικής κατάστασης που επικρατεί στον χώρο.

ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΩΝΑΚΑΚΗ

«Στο τέλος της κρίσης θα μιλάμε για χιλιάδες “λουκέτα”»

«Σκληρά μέτρα και αβεβαιότητα προκαλούν ασφυξία στον κλάδο», τόνισε στην εκπομπή “Ώρα Αιχμής” της Δευτέρας 8 Μαρτίου, η πρόεδρος του Συνδέσμου Επισιτισμού και Διασκέδασης Ηρακλείου Μαρία Αντωνακάκη, μετά και το νέο μέτρο που έθεσε σε εφαρμογή η κυβέρνηση για τις καφετέριες και όσα καταστήματα εστίασης είναι ανοιχτά και λειτουργούν με τη μέθοδο του “take away”.

Συγκεκριμένα, με νέα ρύθμιση, όπως είναι γνωστό, απαγορεύτηκε η παραμονή των πελατών στον εξωτερικό και στον εσωτερικό χώρο επιχειρήσεων εστίασης. Ωστόσο η ρύθμιση αυτή δεν ισχύει μόνο για τις περιοχές που είναι στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου, δηλαδή τις “κόκκινες”, αλλά και για τις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο επιτήρησης (“κίτρινο”). Η κ. Αντωνακάκη μιλά για τη δεινή οικονομική θέση στην οποία βρίσκονται οι επιχειρηματίες και για τον φόβο ότι στο τέλος αυτού του δρόμου ένας στους τρεις δε θα καταφέρει να ανοίξει.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News