Λήγει ο χρόνος σήμερα για 10 φορολογικές υποχρεώσεις – Ποιες είναι αυτές

Οικονομία
Λήγει ο χρόνος σήμερα για 10 φορολογικές υποχρεώσεις – Ποιες είναι αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε αντίθετη περίπτωση οι οφειλές θα καταστούν ληξιπρόθεσμες

Τέλος χρόνου για την τακτοποίηση σειράς φορολογικών υποχρεώσεων που η προθεσμία τους λήγει σήμερα 26 Φεβρουαρίου.

Εκατομμύρια φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν τη δόση του ΕΝΦΙΑ, τα τέλη κυκλοφορίας, το φόρο εισοδήματος και μια σειρά φόρων.

Ο συνολικός λογαριασμός ξεπερνά τα 2 δις ευρώ και οι φορολογούμενοι θα πρέπει να τακτοποιήσουν εγκαίρως τις υποχρεώσεις τους, χωρίς μάλιστα να έχουν δυνατότητα αναστολής.

Σε αντίθετη περίπτωση οι οφειλές θα καταστούν ληξιπρόθεσμες.

Σήμερα Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου θα πρέπει:

  1. Επιχειρήσεις και ιδιώτες να πληρώσουν την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος.
  2. Ιδιοκτήτες ακινήτων να πληρώσουν την τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ.

3.Να πληρωθούν τα τέλη κυκλοφορίας έτους 2021. Το φετινό ειδοποιητήριο για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας περιλαμβάνει και έναν QR Code. Σκανάροντας τον κωδικό αυτό, οι φορολογούμενοι μπορούν να πληρώνουν εύκολα τα τέλη, μέσω mobile banking, χωρίς να γράφουν τον κωδικό πληρωμής και το ποσό. Επίσης, οι κάτοχοι οχημάτων έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τα τέλη είτε με web banking ή με την καταβολή του ποσού σε υποκαταστήματα τραπεζών και ΕΛΤΑ.

4.Οι ιδιοκτήτες οχημάτων που επιθυμούν να καταθέσουν ηλεκτρονικά τις πινακίδες κυκλοφορίας και να θέσουν τα οχήματά τους σε ακινησία αποφεύγοντας τη πληρωμή των τελών κυκλοφορίας. Η ψηφιακή κατάθεση των πινακίδων γίνεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ mycar.aade. gov.gr με λίγα κλικ στον υπολογιστή τους ή στο κινητό τους. Όσοι εντοπιστούν μετά την υποβολή της δήλωσης ακινησίας να κυκλοφορούν τα οχήματά τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμου 10.000 ευρώ το οποίο τριπλασιάζεται (30.000 ευρώ) σε περίπτωση υποτροπής ενώ ταυτόχρονα αφαιρείται για τρία χρόνια το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος.

  1. Να υποβληθούν οι δηλώσεις φόρου κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών, οι οποίες έληγαν εντός του Νοεμβρίου ή Δεκεμβρίου 2020 καθώς και των δηλώσεων των οποίων μέσα στους μήνες αυτούς έληγε η τρίμηνη προθεσμία για υποβολή αίτησης παράτασης, ανεξάρτητα αν έχει υποβληθεί αυτή. Με αυτό τον τρόπο οι φορολογούμενοι θα μπορέσουν να καλύψουν μέρος ή το σύνολο των τεκμηρίων τους, προκειμένου να αποφύγουν την πληρωμή επιπλέον φόρου.

Σύμφωνα με το νόμο τα χρηματικά ποσά που δίνονται από διάφορους συγγενείς ή τρίτους σε φορολογούμενο, αυτός που λαμβάνει το χρηματικό ποσό, δύναται με το ποσό αυτό να καλύψει δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, εφόσον η δωρεά ή η γονική παροχή ολοκληρωθούν εντός του επίμαχου φορολογικού έτους. Επειδή όμως, παρατάθηκε η δυνατότητα ολοκλήρωσης των σχετικών πράξεων μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου 2021, όσες έχουν γίνει μετά την 1η Ιανουαρίου, υπολογίζονται κανονικά για την κάλυψη των τεκμηρίων του έτους 2020.

  1. Να υποβληθούν οι τροποποιητικές δηλώσεις για τα ποσά από τις αγροτικές επιδοτήσεις οι οποίες ανάγονται σε προηγούμενα έτη, εφόσον η βεβαίωση για τα εν λόγω ποσά εκδόθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ εντός του 2020.
  1. Να υποβληθούν οι φορολογικές δηλώσεις του 2019 σε περίπτωση θανάτου του φορολογούμενου για τις οποίες υπόχρεοι σε υποβολή είναι οι κληρονόμοι του.
  1. Να υποβληθούν φορολογικές δηλώσεις των φορολογούμενων των οποίων έγινε δεκτό το αίτημα μεταφοράς της φορολογικής τους κατοικίας στην αλλοδαπή εντός του 2020 ή δεν έγινε δεκτό το αίτημά τους λόγω του γεγονότος ότι τα δικαιολογητικά που προσκόμισαν εμπρόθεσμα δεν κρίθηκαν επαρκή και ακριβή.
  1. Να υποβληθούν τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλονται από μισθωτούς ή συνταξιούχους με αναδρομικά μισθών ή συντάξεων προηγουμένων ετών, αναδρομικά επιδομάτων ανεργίας, αμοιβών ιατρών του ΕΣΥ από απογευματινά ιατρεία νοσοκομείων του ΕΣΥ, κ.λ.π. εφόσον οι βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων εκδόθηκαν εντός του 2020.
  1. Να υποβληθούν τροποποιητικές δηλώσεις που υποβάλλονται εκπρόθεσμα, όχι λόγω υπαιτιότητας του δικαιούχου των εισοδημάτων, αλλά εξαιτίας εκπρόθεσμης αποστολής αρχικού ή τροποποιητικού ηλεκτρονικού αρχείου στην Α.Α.Δ.Ε., μηνιαίου ή ετήσιου, από τον εργοδότη/αρμόδιο φορέα που έχει την υποχρέωση, και οι οποίες θεωρούνται εμπρόθεσμες, εφόσον η βεβαίωση από τον φορέα εκδόθηκε ή τροποποιήθηκε εντός του 2020.

Dikaiologitika

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News