Οικονομία

Νέα αναδρομικά και προσωρινές συντάξεις: Αναλυτικά πώς θα δοθούν

Με το νέο σύστημα, πώς θα πληρώνονται οι προς συνταξιοδότηση ασφαλισμένοι και τι θα γίνει για τα ταμεία του ιδιωτικού τομέα

Τη συνολική διαδικασία καταβολής της εθνικής σύνταξης, ως προσωρινής σύνταξης μαζί με τα αντίστοιχα αναδρομικά, περιγράφει τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, η οποία προωθείται στη Βουλή

Από το νέο αυτό μέτρο θα προκύψουν αναδρομικά τα οποία ανέρχονται περίπου έως και τα 9.000 ευρώ και θα λάβουν όσοι αναμένουν έως και 2 χρόνια για να λάβουν οριστική σύνταξη.

Η διαδικασία για την καταβολή της εθνικής σύνταξης ως προσωρινής δεν αφορά όσους παίρνουν ήδη προσωρινή σύνταξη καθώς το νέο μέτρο που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας αφορά όσους μελλοντικούς συνταξιούχους έχουν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης και δεν παίρνουν ούτε ευρώ.

Η σχετική νομοθετική ρύθμιση, που παρουσιάζουν «Τα Νέα», θα προωθηθεί στη Βουλή το επόμενο διάστημα με στόχο μέχρι το Πάσχα να εφαρμοστεί.

Με το νέο σύστημα, οι προς συνταξιοδότηση ασφαλισμένοι θα πληρώνονται το έναντι ποσό ως 384 ευρώ άμεσα έως ότου εκδοθεί η προσωρινή σύνταξη, που θα είναι και μεγαλύτερη.

Για τα ταμεία του ιδιωτικού τομέα η προσωρινή έχει πλαφόν τα 768 ευρώ (μισθωτοί) και τα 960 ευρώ (ελεύθεροι επαγγελματίες), ενώ στο Δημόσιο ισχύει το παλιό καθεστώς, που είναι για πολλούς ευνοϊκότερο, καθώς εντός τριμήνου από την οριστική παραίτηση - αποχώρηση καταβάλλεται ως προσωρινή σύνταξη το 50% του μισθού που ίσχυε με το μισθολόγιο του 2011.

Επισημαίνεται ότι σήμερα λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη περίπου 40.000 εν αναμονή συνταξιούχοι για κύρια σύνταξη, όταν εκκρεμούν περισσότερες από 145.000 κύριες συντάξεις.

Ειδικότερα:

-Όσοι έχουν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης αλλά δεν παίρνουν προσωρινή σύνταξη θα κληθούν να υποβάλουν στο efka.gov.gr τον ΑΦΜ, τον ΑΜΚΑ και το iban τους προκειμένου να τους καταβληθεί η εθνική σύνταξη ανάλογα με τα έτη ασφάλισής τους.

-Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να πληρούνται στο πρόσωπο του υποψήφιου συνταξιούχου τα δύο βασικά κριτήρια θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος που είναι φυσικά το όριο ηλικίας και ο απαραίτητος χρόνος ασφάλισης.

-Θα τηρηθεί ο γενικός κανόνας των 62 ετών για τη χορήγηση προσωρινής εθνικής σύνταξης.

Όμως επειδή θα υπάρχουν και θεμελιωμένα δικαιώματα κάτω των 62 ετών και έχουν υποβληθεί ήδη αιτήσεις συνταξιοδότησης, το υπουργείο Εργασίας και ο e-ΕΦΚΑ επεξεργάζονται τη διαδικασία και τον τρόπο που θα καλυφθούν και αυτοί οι ασφαλισμένοι. Προσωρινή εθνική σύνταξη θα λάβουν και οι ανάπηροι.

Όσον αφορά τους αγρότες εξετάζεται να καταβληθεί η ελάχιστη σύνταξη, καθώς πληρούν τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης.

Ο e-ΕΦΚΑ μετά την υποβολή της αίτησης θα επεξεργάζεται τα στοιχεία και θα καταβάλλει στον ασφαλισμένο την εθνική σύνταξη και τα αναδρομικά του.

Ο ασφαλισμένος, εφόσον έχει καταθέσει αίτηση για προσωρινή σύνταξη, όπως ορίζει ο νόμος, θα την πάρει στη συνέχεια κανονικά.

Αναδρομικά που φθάνουν έως και τα 9.000 ευρώ θα λάβουν όσοι αναμένουν έως και 2 χρόνια για να λάβουν οριστική σύνταξη με το νέο σύστημα καταβολής της εθνικής σύνταξης ως προσωρινής.

Το νέο πλαίσιο θα «τρέξει» εντός 2μήνου με δύο ηλεκτρονικές πλατφόρμες για ήδη υποβληθείσες αιτήσεις και για αυτές που θα υποβληθούν στο μέλλον. Οι δύο αυτές ηλεκτρονικές εφαρμογές περιγράφονται αναλυτικά στη νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζεται.

Αναλυτικά: Η πρώτη ηλεκτρονική εφαρμογή θα αφορά όσους έχουν ήδη υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης, τις εκκρεμείς δηλαδή σήμερα συντάξεις.

Οι σημερινοί εν αναμονή συνταξιούχοι θα κληθούν να μπουν σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπου θα καταχωρίσουν τον ΑΦΜ, τον ΑΜΚΑ τους και το ΙΒΑΝ του τραπεζικού τους λογαριασμού.

Ακολούθως θα γίνει η επεξεργασία των στοιχείων τους, ώστε να τους καταβληθεί το ποσό της εθνικής σύνταξης, για όλους τους μήνες της αναμονής.

Η δεύτερη ηλεκτρονική πλατφόρμα θα αφορά όσους θα υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης από την έναρξη της διαδικασίας και μετά, δηλαδή από την ψήφιση του σχετικού νόμου και μετά.

Και αυτοί θα λαμβάνουν την εθνική σύνταξη άμεσα, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Θα ακολουθεί η καταβολή της προσωρινής σύνταξης και η απονομή της οριστικής σύνταξης.

Φωτογραφία: unsplash

cnn

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια