Τι ισχύει για την αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών λόγω Covid και την ενίσχυση για την αναμπέλωση

Κρήτη
Τι ισχύει για την αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών λόγω Covid και την ενίσχυση για την αναμπέλωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διευκρινίσεις από τον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο

Τη διευκρίνιση ότι η αποζημίωση που παίρνει ο ελαιοπαραγωγός λόγω covid19 δεν θεωρείται εισόδημα, ενώ η ενίσχυση που δίδεται για αναμπέλωση είναι εισόδημα μη φορολογητέο έδωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, που ψήφισε σήμερα το νομοσχέδιο με τίτλο "Διενέργεια Γενικών Απογραφών έτους 2021 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού COVID19, επείγουσες δημοσιονομικές και φορολογικές ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις". Σημειώνεται ότι "υπέρ" ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ, επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του Κινήματος Αλλαγής και της Ελληνικής Λύσης, ενώ "κατά" ψήφισαν οι βουλευτές του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25.

Αναφερόμενος σε σχετικά δημοσιεύματα, ο κ. Βεσυρόπουλος ξεκαθάρισε ότι «οι ενισχύσεις που δόθηκαν στους ελαιοπαραγωγούς της χώρας λόγω covid19, αποζημιώσεις λόγω της πανδημίας, αυτό δεν θεωρείται εισόδημα γιατί είναι αποζημιωτικού χαρακτήρα και δεν προσμετράται στα 5.000 ευρώ του ορίου για να ενταχθεί κάποιος από το ειδικό καθεστώς του ΦΠΑ στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ των αγροτών». Επίσης, για την ενίσχυση για την αναμπέλωση, είπε ότι «είναι εισόδημα μη φορολογητέο, άρα προσμετράται στο όριο των 5.000 ευρώ για να κάνει κάποιος μετάταξη από το ειδικό στο κανονικό καθεστώς του ΦΠΑ των αγροτών».

Όπως είπε χαρακτηριστικά «η διαφοροποίηση των δύο είναι, ότι η αποζημίωση που παίρνει ο ελαιοπαραγωγός της χώρας λόγω covid19 δεν θεωρείται εισόδημα. Είναι αποζημιωτικού χαρακτήρα και δεν προσμετράται στο όριο των 5.000 ευρώ για τη μετάταξη από το ειδικό στο κανονικό, ενώ η αναμπέλωση, δηλαδή η ενίσχυση που παίρνει για την αναμπέλωση είναι εισόδημα μη φορολογητέο, αλλά προσμετράται στο όριο των 5.000 ευρώ».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News